Biarritz, farmecul unui oraş între decadent şi chic

Vedere a Hotel du Palais din Biarritz
Vedere a Hotel du Palais din Biarritz (DERRICK CEYRAC / AFP / Getty Images)

Biarritz! Farmecul acestui distins oraş, cu vilele sale, cu inconfundabilul aer marin şi cu minunate palate regale, continuă să fie inepuizabil. Hoteluri magnifice, restaurante, magazine, centre de sport şi de talasoterapie, toate îşi aşteaptă vizitatorii într-un oraş cu o frumuseţe greu de descris.

Numele lui Victor Hugo, Eugenia de Montijo şi Peter Viertel, soţul marii actriţe Deborah Kerr şi cunoscut jurnalist din Hollywood, vor rămâne permanent legate de acest splendid oraş numit Biarritz. Fiecare dintre ei şi-a adus aportul, într-o formă sau alta, la consacrarea oraşului şi la crearea aureolei sale de măreţie şi eleganţă ce a rămas nealterată de trecerea timpului.

Victor Hugo a descoperit farmecul Biarritzului la jumătatea secolului al XIX-lea şi graţie condeiul său, o lume întreagă a aflat despre frumuseţea acestui loc. Tot aici, Peter Vierte şi-a adus din S.U.A. placa de surf, aducând odată cu ea şi noul sport ce făcea furori în California: surful.

Însă aristocrata spaniolă Eugenia de Montijo, devenită împărăteasă a Franţei prin căsătoria sa cu Napoleon al III lea, a fost cea care a făcut din Biarritz locul la modă pentru petrecerea verii. Pe Grande Plage, de o parte şi de alta a Villei Eugenia, palatul de vară construit la porunca lui Napoleun al III lea pentru soţia sa, s-au ridicat palate şi vile, care, pe lângă faptul că serveau ca reşedinţe estivale ale regilor, principilor şi aristocraţilor din lumea întreagă, au conferit acestui oraş din sud marea distincţie a stilul arhitectural.

În 1893, reşedinţa imperială Villa Eugenia se transformă în Hotel du Palais. În plin Belle Epoque, Hotel du Palais devine punctul favorit de întâlnire al membrilor reprezentativi ai Gotha europeană, printre ei şi reprezentanţi ai aristocraţiei britanice. Din iniţiativa lor a apărut primul câmp de golf din Biarritz, Golf du Phare şi tot ei au fost întemeietorii primelor concursuri hipice.

La începuturile secolului XX, Cazinoul Bellevue atragea stele ale cinematografiei şi spectacolului, precum şi jucători de cazino legendari. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, oraşul se transformă într-un centru de putere politică şi de spionaj internaţional. După război, este frecventat de membri ai caselor regale, de bancheri, scriitori, actori şi designeri.

Mulţi ani au trecut de atunci, însă nici azi, în plin secol XXI, Biarritz nu şi-a pierdut farmecul, şi-a conservat stilul undeva între decadent şi chic, combinându-l cu noul său aer de oraş modern ce se învârte în jurul sporturilor ca golf sau surf.

Oraşul francez este foarte legat de oceanul Atlantic, devenind unul din centrele de talasoterapie importante din lume. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm trecutul său de sat pescăresc cu înrădăcinatul său caracter basco-francez, reflectat de străzile din zona anticului Puerto de Pescadores, de gastronomia sa şi de pasiunea pentru jocul-pelota vasca (mingea bască, de la Ţara Bască, Spania).

În Biarritz, în timpul zilei, viaţa se desfăşoară în şi în jurul Pieţei Clemenceau, punctul "nevralgic" unde se întâlnesc principalele străzi comerciale ale oraşului. Spaţiile elegante şi magazinele în care sunt prezenţi cei mai prestigioşi designeri francezi şi cele mai cunoscute mărci internaţionale de lux, bijuterii, case de antichităţi, institute de frumuseţe, parfumerii, saloane de ceai, patiserii şi bombonerii (din Biarritz este originar caramelul alb de ciocolată Kanougas) sunt însemnele unui oraş bogat şi cosmopolit.

Desigur, nu trebuie uitată nici Grande Plage, plajă considerată unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru a practica surf.

Pentru îndrăgostiţii de golf, Biarritz este Mecca. Biarittz-ul se poate lăuda cu unul dintre câmpurile de golf cele mai vechi din Franţa, iar în împrejurimile oraşului găsim Centrul de Antrenament Internaţional Biarritz. Pe lângă faptul că este locul ideal pentru a practica aceste sporturi, Biarritz a fost unul dintre oraşele pioniere în recunoaşterea şi exploatarea nenumăratelor proprietăţi ale apei de mare, pentru tratamente prin talosoterapie. În staţiune există două prestigioase institute de nivel internaţional: Institutul Thalasa Internaţional, înfiinţat în 1979 de campionul ciclist Louison Bobet şi Les Thermes Marins, construit mai recent.

După asfinţit, Biarritz-ul se tranformă şi oferă celor ce vor să se bucure de viaţa de noapte impresionanta ofertă gastronomică şi luminile din sălile de jocuri ale Casinoului Barriere, succesor al Cazinoului Bellevue, anticul simbol al oraşului.

Din toate părţile eşti asaltat de senzaţia că Biarritz este o perfectă simbioză între ieri şi astăzi. Fără să-şi piardă farmecul, oraşul a ştiut să se adapteze noilor timpuri, rămânând însă fidel legăturii sale cu pământul şi cu marea.