S-a modificat Legea Cetăţeniei: "Au pus românii din Basarabia pe picior de egalitate cu pakistanezii!"

Alexandru Kocsis (Facebook)
Loredana Diacu
26.06.2024

Deputatul Alexandru Kocsis (Forţă Dreptei) critică dur modificarea Legii Cetăţeniei iniţiată de ministerul condus de Alina Gorghiu. Proiectul care a trecut pe repede înainte de Senat şi a fost adoptat miercuri cu o largă majoritate în Camera Deputaţilor lungeşte perioada pentru redobândirea cetăţeniei şi îi va afecta cel mai tare pe moldovenii de peste Prut, atrage atenţia Kocsis.

Concret, deputatul acuză că Guvernul a eliminat termenul de maximum 5 luni pentru examinarea dosarului de redobândire şi l-a înlocuit cu un termen general de 2 ani, care poate fi extins cu încă 6 luni, fapt considerat revoltător de deputat: "Practic, au pus românii din Basarabia pe picior de egalitate cu pakistanezii, srilankezii sau orice naţionalitate a lumii care aplică pentru a primi cetăţenia română", declară Kocsis.

Redăm postarea deputatului care a şi depus amendamente la acest act normativ:

"Suntem ceva de speriat, atât de lipsiţi de viziune, atât de incapabili să înţelegem contexte şi să mirosim oportunităţi. Mai mult, mai dăm şi cu bâta-n baltă să stricăm şi mai tare ceea ce oricum abia funcţiona.

Zilele acestea s-a modificat pe repede înainte Legea cetăţeniei. Presa a scris câteva articole modeste cu accent pe faptul că după 10 ani de căsătorie în străinătate, soţul/soţia poate deveni cetăţean român, dar nimic, absolut nimic despre mutilarea procedurii de redobândire a cetăţeniei de către persoanele care s-au născut pe teritoriul României Mari şi rudele lor până la a treia generaţie, copii, nepoţi şi strănepoţi.

Guvernul a eliminat termenul de maximum 5 luni pentru examinarea dosarului de redobândire şi l-a înlocuit cu un termen general de 2 ani, care poate fi extins cu încă 6 luni. Practic, au pus românii din Basarabia pe picior de egalitate cu pakistanezii, srilankezii sau orice naţionalitate a lumii care aplică pentru a primi cetăţenia română.

Era momentul să fim inteligenţi, să profităm de context şi să facem un pas mare spre reîntregire. În loc să te gândeşti cum faci să dai mai repede încă 2 milioane de cetăţenii basarabenilor, tu, conducere ineptă a României, le îngreunezi accesul la cetăţenie celor care oricum fac parte din naţiunea română, apartenenţă incontestabilă din punct de vedere istoric. Limbă comună, cultură comună, tradiţii comune, religie comună şi istorie comună.

Eu am trimis în această seară două amendamente la proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, prin care solicit păstrarea termenului de 5 luni pentru analiza dosarului şi introducerea unui termen de redobândire din oficiu a cetăţeniei dacă, în termen de maximum 1 an, Autoritatea pentru Cetăţenie nu a soluţionat dosarul, din motive neimputabile solicitantului.

Alooo, Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu!!! Ştiţi ce istorie se învaţă la şcoală în Republica Moldova? ISTORIA ROMÂNILOR, tiriplicilor! Nu istoria moldovanilor şi nici a moldovenilor! Trădătorilor!!!

PS: singurul lucru bun care l-au pus în noua lege este testul de cunoaştere a limbii române. Cu asta sunt total de acord", scrie pe Facebook Kocsis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor