"Regretăm sminteala, dar contestăm plata în solidar". Reacţia Episcopiei Huşilor după condamnarea fostului episcop Corneliu Bârlădeanu pentru violarea unor elevi

Episcopul retras al Huşilor, Cornel Onilă, si fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru (Screenshot Youtube)
Loredana Diacu
28.06.2024

Episcopia Huşilor anunţă că a luat act de condamnarea dispusă de Curtea de Apel Galaţi împotriva fostului episcop Corneliu Bârlădeanu şi a arhimandritului Sebastian Jitaru pentru abuzuri sexuale asupra unor elevi de seminar şi îşi exprimă regretul faţă de acest caz "greu de imaginat" şi compasiunea faţă de victime.

Pe de altă parte, în condiţiile în care instanţa a decis plata unor despăgubiri pentru victime, aceeaşi episcopie contestă plata în solidar.

"Episcopia Huşilor va contesta îndeplinirea condiţiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente", se arată în comunicatul instituţiei.

Reamintim că fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Corneliu Onilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol şi agresiune sexuală asupra elevilor săi de la seminar. În acelaşi dosar a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor Sebastian Jitaru. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de viol şi agresiuni sexuale împotriva a trei elevi ai Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Gură" de Aur Huşi. Ei au fost obligaţi, în solidar cu Seminarul Teologic, să achite câte 50.000, respectiv 70.000 de euro daune morale celor trei victime, pentru traumele suferite. Decizia instanţei din Galaţi nu este definitivă.

Ancheta în acest caz a fost declanşată în urma dezvăluirilor jurnaliştilor de investigaţii de la platforma independentă "Să fie lumină". Ulterior condamnării celor doi, jurnalista Diana Oncioiu, care a participat la investigaţie, a scris că cei doi agresori au fost acoperiţi de episcopie.

"Victimele nu au crezut o secundă că abuzatorii lor, Episcopul Corneliu şi călugărul Sebastian Jitaru, vor ajunge în faţa justiţiei. Cu atât mai puţin că vor fi condamnaţi la 8, respectiv 15, ani de închisoare pentru că le-au violat şi agresat sexual. Şi cum să creadă altfel având în vedere că zece ani de zile oamenii aceştia au fost acoperiţi de şcoală, adică seminarul teologic din Huşi, de episcopie, adică Episcopia Huşilor şi de Patriarhie. Toate aceste instituţii au pus pe primul loc imaginea bisericii şi au acceptat astfel ca alţi şi alţi elevi să fie abuzaţi. Cum au acceptat asta? Tăcând, ignorând adevărul. Ba chiar având grijă ca el să nu iasă la iveală", scria jurnalista pe facebook.

Redăm comunicatul Episcopiei Huşilor:

Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei, privind formularea unui punct de vedere referitor la hotărârea de condamnare în prima instanţă a fostului episcop Corneliu Onilă şi a numitului Jitaru Sebastian, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, menţionăm că instituţia noastră a luat act de această condamnare, precum şi de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reţinute în sarcina inculpaţilor.

După ce va fi emisă o hotărâre definitivă în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu susnumiţii.

Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum şi comportamentul nedemn faţă de persoane nevinovate şi aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanţa juridică.

Până la pronunţarea definitivă în această speţă, considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reţinute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate şi de respect faţă de demnitatea persoanei umane.

De aceea, precizăm, încă o dată, faptul că nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate care susţine o asemenea abordare este ilogică şi ilegitimă.

Astfel, Episcopiei Huşilor nu i se impută responsabilitatea pentru faptele penale şi imorale reţinute în sarcina inculpaţilor, ci este considerată, principial, de legiuitor, drept garant, în eventuala insolvabilitate a acestora. Culpa le revine în mod exclusiv persoanelor în dreptul cărora au fost reţinute infracţiunile, iar Episcopia Huşilor are drept de regres împotriva celor în cauză. În spiritul acestor realităţi,

Episcopia Huşilor va contesta îndeplinirea condiţiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente.

Ne manifestăm profunda compasiune şi înţelegere faţă de persoanele vătămate, conştientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speţă.

În contextul celor menţionate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor