Ciolacu anunţă modificări la e-Factura, e-Transport şi e-TVA după revolta din mediul de afaceri

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
28.06.2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, înaintea şedinţei de Guvern, modificări referitoare la e-Factura, e-Transport şi e-TVA, declarând că digitalizarea sistemelor statului trebuie să vină în ajutorul economiei, nu să genereze mai multă birocraţie şi probleme administrative pentru mediul de afaceri.

”Începem astăzi cu cel mai aşteptat punct de pe ordinea de zi. Modificările privitoare la e-Factura, e-Transport şi e-TVA. Vreau să fiu cât se poate de clar: digitalizarea sistemelor statului nu înseamnă mai multă birocraţie şi mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie. Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme şi combaterea evaziunii fiscale pentru stat. De aceea, domnule ministru, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizaţi. Înţeleg că v-aţi consultat până la urmă cu experţii contabili şi cu mediul de afaceri şi veniţi astăzi cu o serie de modificări care ţin cont de realitate. Vă rog, după şedinţa de Guvern, să explicaţi în detaliu cum aţi corectat acest act normativ”, a precizat premierul.

De asemenea, Ciolacu a anunţat o altă modificare cu privire la aplicarea facilităţilor fiscale în cazul salariului minim:

“Tot din partea Finanţelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităţilor fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie”.

Reamintim că, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat, fără consultare publică prealabilă, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG 70) pentru introducerea decontului precompletat de TVA de la 1 august 2024.

Firmele vor primi de la ANAF acest decont precompletat cu date şi informaţii conţinute în sistemele informatice ale Ministerului Finanţelor. Ele trebuie să verifice datele şi informaţiile precompletate şi să stabilească dacă sunt în concordanţă cu operaţiunile impozabile realizate şi starea de fapt fiscală. Ulterior, firmele vor fi obligate să transmită acest document în fiecare lună, până la data de 20 a lunii, prin Spaţiul Privat Virtual. Scopul acestei măsuri este de combatere a fraudei prin prevenirea situaţiilor de completare eronată a decontului. ANAF va verifica diferenţele între ce a găsit Fiscul şi ce a completat contribuabilul. În cazul în care sunt diferenţe între cele două situaţii de minimum 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minimum 1.000 lei, atunci ANAF va trimite o notificare contribuabilului şi acesta trebuie să răspundă cu notă justificativă.

Măsura a fost aspru criticată, mai multe asociaţii profesionale ale contabililor, consultanţilor, dar şi mari organizaţii de afaceri reclamând lipsa de transparenţă a modului în care a fost adoptată noua legislaţie, dar şi pentru că ar introduce o birocraţie împovărătoare pentru firme.

La rândul său, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a cerut luni “abrogarea ordonanţelor de urgenţă privind unele măsuri fiscale publicate vineri, 21 iunie, în Monitorul Oficial şi iniţierea unui dialog real şi constructiv cu toate părţile interesate pentru identificare de soluţii fiscale sustenabile care contează.

“Marele circ fiscal românesc, unde funcţionarii de stat se joacă de-a v-aţi ascunselea cu responsabilităţile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanţează şi salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată ‘Toţi sunt evazionişti’. Nu putem identifica adevăraţii evazionişti? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toţi! Facem reguli mai aspre pentru toţi, ca să nu mai scape nimeni”, a adăugat CECCAR.

Totodată, Valentina Saygo, expert contabil şi consultant fiscal, fost secretar de stat în guvernul Cîţu, a făcut apel la o “grevă administrativă” împotriva “dictaturii fiscale” existente în prezent în România.

“Prea multe E-uri dăunează grav fiscalităţii: e-TVA! Şi pentru că suntem în plină dictatură fiscală, o grevă administrativă ar fi cea mai potrivită: să nu răspundem la notele justificative solicitate de ANAF! Unde e prezumţia de nevinovăţie a contribuabilului? De ce trebuie să mă justific eu pentru datele lor incomplete?

În plus, pe data de 8 iulie a fost anunţat un protest în Piaţa Victoriei cu tema “Fără haos în legislaţia fiscală!”.

După izbucnirea scandalului legat de e-TVA, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri, pentru Economedia că e posibil să amâne termenele din RO e-TVA cu 6 luni, până în ianuarie 2025, precizând că vineri e ultima şedinţă a Executivului în care guvernul poate da ordonanţă de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor