Delegaţia OSCE în Crimeea primită cu focuri de armă. Europa va semna acordul cu Ucraina
alte articole
"Cred că avem o datorie, o datorie de solidaritate cu Ucraina, şi vom acţiona astfel încât să îi avem pe ucraineni cât mai aproape posibil de noi", a declarat sâmbătă la Atena, Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Durao Barroso, informând că Uniunea Europeană a decis să semneze "imediat" capitolele politice din cadrul Acordului de Asociere cu Ucraina, pe fundalul amplificării tensiunilor generate de ocuparea Crimeei de către ruşi.
Declaraţiile lui Barosso au fost făcute în cadrul celui de al VI-lea summit european al regiunilor şi oraşelor, desfăşurat la Atena, informează Radio Europa Liberă.
Barosso a explicat că "peste 100 de persoane au murit pentru că Ucraina să urmeze valorile europene" iar Europa are o datorie de solidaritate cu poporul ucrainean. La această datorie de solidaritate se adaugă şi faptul că primul ministru al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk a cerut ca UE să semneze capitolele politice ale Acordului de Asociere, ceea ce înseamnă ca şi Ucraina, deturnată în noiembrie de Ianukovici de la parcursul său european, va semna şi ea.
"Cred că puteam face asta şi ar trebui să facem asta, însă, desigur, trebui să o facem într-o manieră care să fie paşnică", a declarat Barosso, care a insistat asupra faptului că asocierea Ucrainei cu grupul celor 28 de ţări membre UE trebuie făcută într-un "mod pacifist."
Declaraţiile lui Barroso vin după ce grupul de observatori al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a încercat astăzi, pentru a treia zi consecutiv să intre în Crimeea, fără succes. Forţe armate pro-ruse au tras focuri de "avertizare" înspre delegaţia OSCE ce încerca să treacă de baricadele pe care pro-ruşii le ridicaseră în drum.
Tot astăzi, în timp ce Crimeea este ocupată de forţe ruseşti, Serghei Lavrov, Ministrul de Externe rus a declarat că adjunctul sau, Grigori Karasin s-a întâlnit cu ambasadorul ucrainean la Moscova, Vladimir Yelchenko şi că "relaţiile ruso-ucrainene au fost discutate într-o atmosferă foarte deschisă." Lavrov a mai declarat că Rusia se arată dispusă să aibă discuţii cu UE pe tema crizei în Ucraina şi a negat "sincer" faptul că ţara sa ar fi implicată în conflictul ucrainean, care, afirmă Lavrov, este de natură internă, ţara fiind condusă de un Guvern care nu este independent, ci "aservit naţionaliştilor radicali ce au preluat puterea prin atac armat."
Barroso în schimb, şi-a exprimat "solidaritatea politică" cu noul guvern de coaliţie ucrainean, reconfirmând sprijinul financiar de 11 miliarde de euro sub formă de credite de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe care UE îl va acorda Ucrainei, însoţit de un mecanism de asistenţă macroeconomică.
Preşedintele CE a mai declarat că Uniunea Europeană "nu are nicio ambiţie suplimentară" în ceea ce priveşte semnarea acordului de asociere, cu excepţia prosperităţii Ucrainei.
Barroso a făcut referire şi la referendumul din Crimeea, declarând că "nu este acceptabil ca în secolul al XXI-lea" să existe o secesiune, precum cea anunţată de republica autonomă ucraineană Crimeea cu sprijinul Moscovei şi a avertizat că nerespectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea consecinţe.
De altfel, şi Guvernul Ucrainei consideră referendumul ce ar urma să se desfăşoare pe 16 martie, ilegal. Ministrul de externe al Ucrainei, Andri Desciţa, a afirmat astăzi că va face posibilul pentru o soluţionare pe cale paşnica a conflictului din Crimeea, însă nu va recunoaşte rezultatele referendumului şi a subliniat că Ucraina consideră Crimeea ca pe o parte integrantă din ţară, la care nu va renunţa.