Rusia vrea să invadeze Ucraina până când ”este readusă ordinea constituţională”

Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat sâmbătă, în unanimitate, cererea preşedintelui rus de desfăşurare a armatei naţionale într-o invazie pe scară largă a Ucrainei deoarece milioanele de etnici ruşi ”trebuiesc protejaţi”.
Vladimir Putin, 8 mai 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
P. P.
01.03.2014

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este hotărât să invadeze Ucraina şi să ”readucă ordinea constituţională”.

Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat sâmbătă, în unanimitate, cererea preşedintelui rus de desfăşurare a armatei naţionale într-o invazie pe scară largă a Ucrainei deoarece milioanele de etnici ruşi ”trebuiesc protejaţi”.

În ciuda motivelor ridicate de Kremlin, nu există nicio dovadă că etnici ruşii de pe teritoriul Ucrainei sunt în pericol. O petiţie creată vineri, în numai 24 de ore, conţine 36.000 de semnături ale etnicilor ruşi care spun ”că nu au nevoie de protecţia Rusiei”.

Membrii Consiliului Federaţiei Ruse au continuat propaganda la adresa activiştilor ”fascişti, anti-semiţi şi neo-nazişti”, care l-au dat jos pe Viktor Ianukovici, totuşi, aceştia au omis să amintească de complicitatea lui Ianukovici în moartea a peste 100 de protestatari în timpul incidentelor din Kiev, dintre care 20 de etnici ruşi, cât şi de documentele care dovedesc corupţia profundă a regimului dus de acesta.

Planurile lui Putin de invadarea a Ucrainei au început încă de luni, odată cu desfăşurarea forţelor armate de-a lungul graniţei vestice. În zonele cu o populaţie rusă semnificativă, precum Doneţk, Simferopol şi Harkov, au fost organizate proteste anti-Kiev, pentru a justifica ”nevoia de protecţie a etnicilor ruşi”. Numărul estimat al trupelor ruseşti de pe solul peninsulei Crimeea este de maxim 28.000, cel puţin până la data de 1 martie.

Tot sâmbătă, noul premier al Republicii Crimeea, Sergei Aksenov, a cerut organizarea unui referendum pe 30 martie pentru a permite populaţiei să decidă dacă vor să facă parte din Ucraina, din Rusia, sau să formeze un stat independent. Totuşi, guvernul de la Kiev a denunţat legitimitatea numirii lui Aksenov în funcţia de premier cât şi organizarea referendumului.

În acelaşi timp, Ianukovici şi oficialii ruşi nu vor să recunoască legitimitatea guvernului de la Kiev.

NATO va întruni luni Consiliul Nord Atlantic într-o ”întâlnire specială” pe tema Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor