Ianukovici, razna: s-a mutat la ruşi, nu pomeneşte de crimele guvernului şi acuză "naziştii"

Preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful statului ucrainean Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful statului ucrainean Viktor Ianukovici. (SERGEI KARPUKHIN / AFP / Getty Images)

Preşedintele ucrainean suspendat Victor Ianukovici susţine o conferinţă de presă în Rusia, unde a fugit de curând, că puterea a fost confiscată de naţionalişti, pro-fascişti. El se consideră în continuare preşedintele legitim al Ucrainei şi a solicitat Rusiei să-i garanteze securitatea.

Când Ianukovici a fugit din capitala ucraineană şi nimeni nu ştia unde este, Parlamentul a votat în unanimitate demiterea acestuia din funcţia de preşedinte pe motiv că nu îşi îndeplineşte obligaţiile legale conferite de funcţie.

Începând de marţi 18 februarie, violenţele din centrul Kievului s-au soldat cu aproximativ 82 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, unele dintre victime fiind împuşcate de lunetişti. Euromaidanul îl consideră direct responsabil pe Ianukovici pentru că a dat ordinul să se tragă asupra mulţimii pro-europene.

Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a anunţat recent emiterea unui mandat de arestare pentru „uciderea în masă” a civililor, din ultimele trei luni de proteste, pe numele lui Ianukovici şi al altor funcţionari loiali acestuia. De asemenea, Parlamentul ucrainean a solicitat Curţii Penale Internaţionale să demareze o anchetă în ceea ce-l priveşte pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici pentru crime contra umanităţii.

„Am fost forţat să părăsesc Ucraina din cauza ameninţărilor la adresa vieţii mele şi a rudelor mele. Puterea a fost confiscată de naţionalişti, pro-fascişti, care reprezintă o minoritate a populaţiei. Soluţia pentru ieşirea din criză este aplicarea acordului semnat cu liderii opoziţiei. Este nevoie de o investigaţie independentă pentru violenţele care au avut loc. Trebuie să luăm în considerare interesele tuturor regiunilor din Ucraina. Va fi foarte dificil să ieşim din această situaţie”, a declarat Ianukovici.

În opinia liderului ucrainean demis, deşi acordul a fost controversat, a fost totuşi semnat cu liderii opoziţiei, alături de miniştrii de externe din trei ţări.

„Era o decizie critică la acel moment, elementele extremiste prezente în Maidan şi alte regiuni ar fi trebuit să predea armele, dar acest lucru nu a fost realizat. Kievul a fost inundat cu arme, care au început pogromuri, să distrugă case, biserici, civili nevinovaţi au suferit. Oamenii au fost jefuiţi şi bătuţi în stradă şi asta se întâmplă încă şi acum. Este nevoie de o investigaţie independentă pentru violenţele care au avut loc”, a precizat acesta.

Acesta a subliniat că, în opinia lui, Parlamentul Ucrainei nu este legitim.

În Crimeea un grup de bărbaţi înarmaţi au preluat parlamentul şi a fost instalat un lider pro-rus la putere. Parlamentul din Crimeea a cerut organizarea unui referendum la 25 mai cu privire la statutul Peninsulei, care în acest moment este regiune autonomă a Ucrainei, şi are o compoziţie etnică complexă, cu o mare parte a populaţiei vorbitoare de limbă rusă. Referendumul este stabilit la aceeaşi dată ca şi alegerile prezidenţiale anticipate.

În ce priveşte chestiunea referendumului privind autonomia Crimeei, Ianukovici consideră că trebuie să fie discutate aceste aspecte. Acesta a subliniat că tot ce se întâmplă în Crimeea „e un răspuns natural la schimbarea banditească de regim care a avut loc”.

Regimul a fost schimbat de un grup de mafioţi. Simpatizez cu formarea de miliţii, vor să se apere, să-şi apere familiile, e un răspuns natural al oamenilor. Îi rog să evite orice conflict. Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei, menţinând desigur o autonomie largă”, a precizat Ianukovici.

Întrebat de jurnalişti dacă se simte ruşinat, Ianukovici a replicat: „Ruşine? Mai degrabă aş dori să-mi cer scuze pentru veterani, pentru poporul ucrainean pentru ce s-a întâmplat, pentru că nu am avut destulă forţă să menţin stabilitate şi am permis ce se întâmplă acum în ţara noastră”.

Referitor la fuga lui din Kiev, Ianukovici a declarat: „Nu am fugit nicăieri, am plecat în Harkov, şi când eram încă in Kiev am fost expus unor tiruri de armă automată. Nu am fugit. Când am ajuns in Harkov, încă de dimineaţă, au apărut informaţii că grupuri radicale au început să ajungă in Harkov. Nu a fost vorba de frică, nu mi-a fost frică. În Crimeea, am primit telefoane de la membrii familiei care mi-au spus că până şi nepoţii lor au fost puşi pe lista neagră. Fiul meu şi-a luat copilul de la grădiniţă şi a spus că nu îi poate risca viata”.

Ianukovici a susţinut că se va întoarce în Ucraina odată ce condiţiile legate de securitatea vor fi asigurate.

„Imediat ce voi avea o şansă reală, condiţii, când siguranţa mea va fi asigurată, inclusiv de mediatorii internaţionali, mă voi întoarce în Ucraina. Văd soluţii de rezolvare a crizei, în primul rând aplicarea acordului semnat. Acordul a fost rupt unilateral. Vestul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru asta”.

Ianukovici ameninţă că Putin va interveni

„Ucraina a fost întotdeauna un partener strategic şi va fi întotdeauna, datorită factorilor economici şi legăturilor istorice, acordurile pe care le avem cu Rusia. Cred că Rusia va acţiona şi, din câte ştiu caracterul lui Vladimir Putin, sunt surprins de ce a fost aşa reţinut, de ce a păstrat tăcerea. Aceasta e o mare întrebare. Nu m-am întâlnit cu Vladimir Putin. Când voi avea această întâlnire, voi înţelege atitudinea sa şi poate vom discuta aceste chestiuni”, a declarat Ianukovici.

„Nu e corect din partea mea să spun ce trebuie să facă Rusia azi, dar Rusia, din nou, nu poate sta indiferentă, de o parte, la destinul unui partener aşa de mare ca Ucraina. Rusia trebuie să-şi folosească toate parghiile pe care le are pentru a preveni haosul, teroarea actuală din Ucraina. Este greu pentru mine să dau sfaturi, dar nu accept nicio încercare de intervenţie pentru a rupe integritatea şi suveranitatea Ucrainei”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe