Ucraina cere Rusiei să oprească „provocările” şi anunţă că „se va apăra”

Protestatarii din Kiev în faţa forţelor Berkut.
Protestatarii din Kiev în faţa forţelor Berkut. (Shuttershock)

În contextul noilor agresiuni efectuate vineri de armata Rusiei, preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov, i-a cerut direct preşedintelui rus, Vladimir Putin, „să înceteze agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea”.

„Mă adresez în mod personal preşedintelui Putin pentru a-i cere să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov.

Ucraina este pregătită să-şi apere teritoriul în cazul în care agresiunile Rusiei vor continua şi se vor materializa într-o încercare de anexare a peninsulei.

„Suntem siguri că Ucraina îşi va apăra teritoriul, Ucraina îşi va apăra independenţa şi orice încercare de anexare, intruziune va avea consecinţe foarte serioase”, a adăugat Turcinov.

Turcinov a mai amintit de regiunea separatistă Abhazia, pe care Rusia a anexat-o în urma „Războiului de cinci zile” cu Georgia. După inundarea regiunii cu forţe ruseşti, Abhazia a obţinut independenţa în urma unui referendum.

Preşedintele interimar ucrainean a denunţat şi ocuparea sediilor şi aeroporturilor din Crimeea de către forţele pro-ruse „voluntare”.

"Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul şi Guvernul din Crimeea şi încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comunicaţii (...). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare şi (...) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate", a precizat Turcinov.

Executivul de la Kiev a făcut un apel către Statele Unite şi Marea Britanie, care sunt garanţii securităţii naţionale a Ucrainei, conform tratatului încheiat la Budapesta în 1994.

La scurt timp după anunţul preşedintelui interimar ucrainean, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă, că „vor exista costuri” în cazul unei intervenţii militare în Ucraina.