Rusia s-a hotărât să reînceapă Războiul Rece: baze militare ruse se vor crea în multe zone din lume
focus
alte articole
Rusia vrea să creeze baze militare ruseşti în câteva ţări din Asia de Sud-Est şi America Centrală, a afirmat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, citat de Vocea Rusiei.
Rusia poartă negocieri cu Vietnamul, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Insulele Seychelles şi Singapore, a precizat recent Serghei Şoigu. "Nu este vorba de crearea unor baze militare de tip standard în străinătatea îndepărtată. Rusia este interesată mai mult de existenţa unor baze destinate asigurării cu resurse a flotei navale militare ruse şi avioanelor în zone îndepărtate“, a declarat expertul militar Viktor Litovkin.
„În prezent, navele şi submarinele ruse se află în oceanele Atlantic, Indian şi Pacific. În Marea Mediterană ele participă la operaţiunea de protecţie a navelor ce se ocupă de evacuarea armelor chimice siriene, în Golful Aden ele luptă împotriva piraţilor. Practic, în întreaga lume zboară avioane strategice. Ele trebuie să se realimenteze. Navele trebuie şi ele să-şi asigure rezervele de apă şi combustibil, iar echipajele lor trebuie să se odihnească. Nu numai noi vrem să avem baze în străinătate. Statele Unite au circa 80 de baze în care se află contingente întregi de forţe armate“, a mai precizat Litovkin.
Expertul Konstantin Bogdanov consideră că în prezent este inoportună prezenţa unor contingente mari ale armatei ruse în zone îndepărtate, atât din punct de vedere politic, cât şi economic. "Pe de altă parte, plasarea unor baze pentru susţinerea misiunilor armatei poate spori eficienţa cooperării militare a Rusiei în domeniul luptei împotriva pirateriei“, este de părere expertul Konstantin Bogdanov.
Specialiştii susţin că în prezent cel mai indicat este ca militarii ruşi să revină la baza militară din Golful Cam Rahn din Vietnam. Preşedinţii Rusiei şi Vietnamului au semnat în 2013 un acord cu privire la înfiinţarea unei baze de asistenţă tehnică a submarinelor. Totodată, la Cam Rahn există un aeroport internaţional, care ar putea primi avioane ale forţelor aeriene militare ruse, inclusiv avioane de curierat.