Rusia trebuie să-şi retragă trupele ca parte a unui acord de pace, susţin Scholz şi Zelenski

Olaf Scholz (st) şi Volodimir Zelenski (Getty Images)
Andrei Popescu
18.05.2022

Nu ar trebui să existe niciun fel de salvare a imaginii lui Vladimir Putin în detrimentul integrităţii teritoriale ucrainene, au convenit, marţi, în cadrul unei convorbiri telefonice, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Politico.

În timpul convorbirii, cei doi lideri au susţinut că orice acord de pace între Moscova şi Kiev nu trebuie să-i permită preşedintelui rus Vladimir Putin să păstreze niciun teritoriu ucrainean cucerit în cadrul invaziei sale brutale, ci trebuie să implice o retragere a trupelor ruseşti.

Ambii lideri “au fost de acord că o soluţie diplomatică negociată între Ucraina şi Rusia ar necesita o încetare imediată a ostilităţilor din partea Rusiei şi o retragere a trupelor ruseşti din Ucraina”, a afirmat un purtător de cuvânt al lui Scholz, după convorbirea telefonică.

“Cancelarul şi preşedintele ucrainean au continuat, de asemenea, schimbul de opinii cu privire la modalităţile de a sprijini în continuare Ucraina şi au convenit să rămână în contact strâns”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt nu a precizat dacă cererea lui Scholz de retragere a trupelor ruseşti include şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, şi teritoriile din estul Ucrainei pe care separatiştii le-au ocupat în acelaşi an cu sprijinul Rusiei - sau dacă Scholz s-a referit la o restabilire a status quo-ului de dinaintea izbucnirii invaziei ruseşti la 24 februarie.

Mesajul Berlinului vine în urma unei puternice opoziţii ucrainene faţă de consideraţiile capitalelor vest-europene potrivit cărora ar putea fi nevoite să-i ofere lui Putin o soluţie de “salvare a imaginii” pentru a pune capăt conflictului, o soluţie care să nu-l “umilească” pe liderul rus şi să nu provoace o destabilizare suplimentară.

Scholz a fost criticat săptămâna trecută pentru că l-a îndemnat pe Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, să ajungă la “un acord de încetare a focului în Ucraina cât mai repede posibil”, fără a menţiona vreo cerere ca Rusia să îşi retragă imediat toate forţele de pe teritoriul ucrainean.

La rândul lor, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi au făcut remarci similare.

Acest lucru l-a determinat pe Zelenski să îl acuze public săptămâna trecută pe Macron că a căutat “în zadar” “o cale de ieşire pentru Rusia”. Palatul Elysee a respins acuzaţiile liderului de la Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor