Rusia susţine că a găsit un leac pentru virusul Wuhan, dar este un medicament american împotriva malariei
focus
alte articole
Publicaţiile Kremlinului Sputnik şi RIA Novosti au titrat în weekend că „Rusia a creat un medicament pentru coronavirus”. Articolul a continuat să se laude cu remediul bazat pe drogul mefloquine, un medicament împotriva malariei, creat de fapt la Centrul Medical Walter Reed al armatei americane la scurt timp după războiul din Vietnam şi cunoscut pe larg sub numele de Lariam.
Mefloquine a fost creată pentru a înlocui clorochina, un alt anti-malarie, care a fost vehiculat de preşedintele Donald Trump în lupta sa împotriva virusului care a băgat în carantină aproape toată planeta.
Lariam este încă prescris în multe ţări pentru a preveni şi trata malaria, dar se ştie că are efecte secundare severe şi uneori şocante. Un studiu realizat în perioada 2001-2003 „a confirmat că medicamentul mefloquine ar putea provoca boli psihice”.
Confruntându-se cu un val de ridicol în mass-media socială, presa de stat rusă a schimbat titlul: „Rusia a oferit un medicament pentru tratarea coronavirusului”.
Trebuie menţionat că nu există un tratament cunoscut sau aprobat pentru virusul Wuhan. Mai multe studii clinice pentru eventuale tratamente medicale sunt încă în curs de desfăşurare.
Scopul tuturor acestor ştiri este prea puţin ştiinţific, ci mai degrabă propagandistic. În timp ce mijloacele media controlate de Kremlin propagă teorii ale conspiraţiei care învinovăţesc Statele Unite (şi chiar Ucraina) pentru crearea şi răspândirea coronavirusului, Rusia este prezentată ca salvatorul potenţial al întregii umanităţi.
Într-o perioadă în care efortul cinic al Kremlinului de a ascunde amploarea pandemiei din Rusia devine din ce în ce mai evident, mass-media de stat a Rusiei critică tactica americană şi europeană pentru stăvilirea pandemiei.
Virologul Mihail Şcelkanov, şeful Laboratorului de Ecologie al Microorganismelor de la Şcoala de Biomedicină FEFU, a descris abordarea occidentală drept „tactica secolului XVIII”. El a susţinut că „Rusia, încă din zilele Uniunii Sovietice, a avut cel mai bun sistem de securitate biologică din lume”.
Măsurile recomandate de agenţia de sănătate publică a Rusiei împotriva virusului Wuhan par într-adevăr mai stricte decât cele luate de Statele Unite.
De exemplu, utilizarea în fiecare zi a măştilor de faţă în public este recomandată tuturor persoanelor. Măştile cu o singură utilizare trebuie înlocuite la fiecare 2-3 ore. Riscul pentru persoanele mai tinere nu este considerat redus. Dimpotrivă, părinţilor li se recomandă să-şi ţină copiii acasă sau în curtea propriei case. Când sunt în public, copiii trebuie împiedicaţi să atingă orice suprafaţă sau să interacţioneze cu ceilalţi. Există recomandări cu privire la dezinfectarea produselor alimentare şi a mărfurilor cumpărate din magazin.
În cadrul emisiunii Seara cu Vladimir Soloviev, gazda a descris abordarea Rusiei faţă de pandemie ca fiind superioară celei din Europa şi Statele Unite. „Se comportă într-un mod necivilizat”, a spus Soloviev, „Sunt amorali. Oamenii noştri se unesc şi vor să îi ajute pe ceilalţi. Americanii cumpără doar arme”.
Vorbind la RIA Novosti, Şcelkanov a lăudat răspunsul Chinei la pandemie şi a condamnat Statele Unite şi Europa Occidentală pentru lipsa acţiunilor coordonate, prezicând că virusul Wuhan „se poate răspândi cu uşurinţă, ca focul şi se răspândeşte în ţările vecine.” El a afirmat că „Federaţia Rusă continuă să fie un pol al stabilităţii europene”.
În realitate, adevăratele infecţii cu virus Wuhan în Rusia sunt subestimate din cauza lipsei de testare şi a abordării "creative" a calculării şi înregistrării numărului deceselor. Unii ruşi în carantină raportează că au primit rezultate negative la teste, în ciuda faptului că nu au fost testaţi. Cauza decesului la pacienţii cu coronavirus din Rusia este determinată post-mortem printr-o autopsie şi, uneori, este atribuită altor cauze, cum ar fi tromboembolismul pulmonar, astfel că aceste cazuri nu ajung să ridice numărul deceselor cauzate de virusul Wuhan.
Ajutorul acordat ţărilor occidentale de China şi Rusia a fost criticat ca fiind în mare parte nefuncţional şi mai ales inutil. Dar mass-media rusească de stat susţine că sprijinul este manifestarea „softpower”-ului rusesc.
La emisiunea lui Soloviev, politologul Dmitri Evstafiev a menţionat: "Fiecare ţară foloseşte pandemia ca acoperire, încercând să îşi atingă propriile obiective".
Unul dintre obiectivele cele mai presante ale Kremlinului este eliminarea sancţiunilor americane şi europene împotriva Rusiei şi aliaţilor săi informali: Iran, Venezuela şi Coreea de Nord.
Experţii televiziunilor de stat din Rusia au sugerat în mod repetat că Moscova ar trebui să ceară înlăturarea sancţiunilor la fiecare ocazie, în special în timp ce oferă ajutor ţărilor occidentale în lupta împotriva pandemiei.
În cadrul emisiunii sale de la televiziunea de stat, Soloviev şi-a exprimat frustrarea că Trump „nu a înţeles nimic” şi a ignorat propunerea preşedintelui Vladimir Putin la recentul summit al G-20, solicitând înlăturarea imediată a tuturor sancţiunilor.
"Soloviev", cunoscut pentru laudele pe care le aduce Kremlinului, a susţinut că prima ţară care este capabilă să creeze vaccinul contra coronavirusului ar achiziţiona un instrument de presiune politică enormă.
Rusia încearcă în mod activ să dezvolte o astfel de pârghie de influenţă globală, dar panaceul iluzoriu pe care îl vântură în presă deocamdată este un produs american vechi de peste 40 de ani.