Rusia îşi va închide toate graniţele luni după ce a anulat zborurile internaţionale

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Deşi numărul oficial de cazuri de coronavirus confirmate din Rusia au rămas relativ scăzute faţă de alte ţări mari, există semnale alarmante care provin din ţară, care are aproximativ 150 de milioane de oameni.

Rusia va iniţia „temporar” o închidere completă a frontierelor sale luni, pentru a opri pandemia, afectând toate punctele de control auto, feroviare, pietonale şi fluviale de-a lungul tuturor punctelor de frontieră ale Rusiei.

Închiderea totală a frontierei pare să fie una dintre cele mai cuprinzătoare măsuri pe care orice ţară le-a luat pentru a stopa răspândirea virusului.

China a făcut acest lucru în acest sfârşit de săptămână, afirmând că se teme de importul de cazuri din afară.

Vineri, Rusia a anunţat că toate zborurile internaţionale din ţară şi din exterior sunt anulate printr-un decret guvernamental.

"Autorităţile au declarat că până acum au înregistrat 1.264 de cazuri confirmate, o creştere de 228 în 24 de ore şi au ordonat ca toate punctele de control rutiere, feroviare şi pietonale, precum şi graniţele maritime ale ţării, să fie închise începând de luni", a declarat Moscow Times.

Singura excepţie de la măsura drastică se aplică diplomaţilor şi şoferilor de camioane de marfă, potrivit presei ruse.

Între timp, potrivit Radio Europa Liberă, finanţat de SUA, a transmis că „o agenţie de protecţie a consumatorilor a raportat pe 28 martie că peste 166.000 de cetăţeni se aflau sub supraveghere medicală fiind suspectaţi de infecţie cu coronavirus”.

La începutul crizei, Rusia a închis toate punctele de trecere de-a lungul frontierei sale cu China, lucru pe care oficialii din domeniul sănătăţii l-au considerat motivul principal pentru care Rusia a avut un număr atât de mic de infecţii cu virus Wuhan.

Cu câteva zile în urmă preşedintele rus Putin a declarat săptămâna care urmează o „vacanţă” plătită, deoarece întreaga ţara este închisă. Până în prezent, majoritatea ţărilor au preferat să pună în carantină un oraş după oraş, regiune după regiune.

Dacă acţiunea drastică a Rusiei de a închide toate graniţele produce rezultate bune, alte ţări lovite de epidemie ar putea lua aceleaşi măsuri.