Rusia şi Turcia aprobă ruta pentru gazoductul Turkish Stream. Proiectul intră în faza a doua

(Captură Foto)

SUA, Uniunea Europeană şi Rusia sunt prinse într-un conflict energetic al cărui rezultat depinde aproape în întregime de o singură ţară: Turcia. Construirea unui nou gazoduct prin Marea Neagră către Turcia ar putea echilibra balanţa jocului de putere, dacă ţări precum Grecia se vor alătura noului proiect rusesc.

În ultimele luni, la întâlnirile diplomatice şi conferinţele axate pe energie din Orientului Mijlociu, Europa şi Asia, oficialii turci şi-au promovat ţara ca un nod energetic de încredere şi stabil în regiune – singurul care ar putea furniza o securitate energetică într-o parte tulburată a lumii.

Guvernul turc a insistat că dispune de cea mai bună poziţionare geografică şi politică pentru a găsi o soluţie la problema energetică a Europei, care depinde în mare parte de exporturile de gaze naturale ale Rusiei chiar dacă se află la cuţite cu Kremlinul în privinţa conflictului din estul Ucrainei.

Noul proiect – Turkish Stream – a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute în următoarea sa fază de planificare, după ce Turcia şi Rusia au căzut de acord asupra rutei gazoductului lung de aproximativ 1.126 km. Gazoductul – care porneşte din Rusia, trece pe sub Marea Neagră şi se îndreaptă spre graniţa eleno-turcă – ar putea începe să livreze gaz începând cu decembrie 2016 conform afirmaţilor Rusiei.

Compania rusă de stat Gazprom a anunţat săptămâna trecută că a ajuns la un acord cu guvernul turc asupra construirii gazoductului. Gazprom este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa.

SUA şi aliaţii săi europeni încearcă să convingă Grecia şi Serbia să nu se alăture proiectului, de teama că nou gazoduct ar oferi Rusiei o dominaţie energetică chiar şi mai mare în regiune.

Turcia este un jucător cheie în proiectul pentru gazoductul TAP (Trans Adriatic Gas Pipeline). Aflat încă în faza de planificare, acest gazoduct ar porni de la graniţa turco-elenă, ar traversa Grecia şi Albania pentru a ajunge în Italia. După construire, gazoductul TAP se va conecta la un alt proiect – gazoductul Trans Anatolian – care depinde la rândul său de cooperarea şi suportul Turciei.

Gazoductul Trans Anatolian, în valoare de 11 miliarde USD, va porni de la graniţa georgiano-turcă şi va ajunge în Grecia prin Anatolia, aşa cum este cunoscut teritoriul asiatic al Turciei. Proiectul va fi finalizat în 2019, dacă nu vor apărea probleme majore, susţine Internaţional Business Times.

Turkish Stream este rezultatul suspendării proiectului South Stream, căruia i s-a opus Comisia Europeană. CE a declarat că planurile companiei Gazprom pentru proiect nu respectă legile UE. Gazoductul South Stream ar fi transportat gaz rusesc către sud-estul Europei prin Bulgaria şi ar fi alimentat Slovenia, Serbia, Ungaria şi Italia cu gaz natural.

Conform unui raport al Financial Times, Turkish Stream va livra 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an pentru consumul intern din Turcia.

Rusia oferă ceva bani

Rusia a declarat vineri că ia în considerare extinderea finanţărilor pentru companiile greceşti care doresc să se alăture proiectului şi să livreze gaz către Europa. Conform unei declaraţii a Kremlinului, premierul grec Alexis Tsipras a susţinut că ţara sa este deja pregătită să participe la proiect cu o companie publică.

Nu este clar ce companii vor transporta gazul natural de la graniţa elenă spre Europa. Analiştii susţin că Grecia puternic îndatorată nu dispune de resurse disponibile pentru a investi în reţeaua de transport necesară în acest proiect.

La rândul său, Serbia a anunţat că nu este pregătită să participe. Preşedintele sârb Tomislav Nikolic a declarat vineri că traversarea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul sârb este exclusă, adăugând că ţara sa va nu va primi gaz prin acest gazoduct.

Deşi gazoductul Turkish Stream se află în etapele sale iniţiale, Comisia Europeană încă ar putea să oprească construcţia sa sau să împiedice posibilii investitori în proiect.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie