Der Spiegel: Atena şi Moscova urmează să semneze un acord pentru livrarea de gaze
alte articole
Atena şi Moscova urmează să semneze un acord pentru extinderea noului gazoduct Turkish Stream către Grecia, făcând statului elen puternic îndatorat o plată în avans de câteva miliarde de euro, a declarat sâmbătă un oficial grec, confirmând o informaţie publicată de ziarul german Der Spiegel. Totuşi, Kremlinul a negat afirmaţia.
“Un acord va fi semnat marţi, în Atena, cu o delegaţie rusă de nivel înalt în privinţa construirii gazoductului”, a declarat oficialul grec, care a cerut să rămână anonim, susţine Yahoo News.
“Acest acord va stabili condiţiile de finanţare a construcţiei şi nivelul taxelor de redevenţă datorate”, a adăugat sursa.
Totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru postul de radio Business FM: “Nu va exista niciun acord.”
În plus, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul recentei vizite a premierului elen Alexis Tsipras la Moscova că “a fost adusă în discuţie problema cooperării energetice ... şi că aceasta va fi studiată de către experţi, dar Rusia nu a promis un ajutor financiar pur si simplu pentru că nimeni nu l-a cerut.”
Ziarul austriac Die Presse a declarat sâmbătă că a obţinut o confirmare din partea unei surse apropiate de negocierile privind acordul planificat între Grecia şi Rusia.
Conform raportului publicat în Der Spiegel, plata în avans va fi cuprinsă între 3 şi 5 miliarde de euro şi va proveni din taxele de redevenţă aşteptate în momentul în care gazul rusesc va începe să tranziteze teritoriul grec prin gazoduct.
Oficialul grec a declarat pentru AFP că un astfel de avans este “într-adevăr aşteptat şi că se apropie de 5 miliarde de euro”. Sursa a adăugat că fondurile vor fi făcute disponibile “într-un timp foarte scurt, în lunile următoare”.
Dacă acordul este într-adevăr semnat, orice plată în avans va reprezenta o binevenită sursă de venituri pentru Grecia, care se chinuie să deblocheze o tranşă de 7,2 miliarde de euro din programul internaţional de salvare financiara a ţării – o tranşă de care are mare nevoie pentru a evita declararea falimentului.
Întrebat în legătură cu rapoartele legate de posibilul acord, ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble a declarat: “Mă bucur pentru Grecia dacă acesta este cazul. Nu cunosc detaliile şi nu doresc să le cunosc. Dar orice ajutor pentru Grecia este bun.”
Gazoductul Turkish Stream nu este aşteptat să intre în funcţiune până în 2019, iar Turcia şi Rusia depun eforturi pentru a ajunge la un acord final, adaugă Yahoo News.
În schimbul găzduirii gazoductului, Turcia a obţinut din partea Rusiei o reducere de 10,5% la mporturile de gaz rusesc – o concesie binevenită pentru o ţară cu o creştere economică lentă şi cu o monedă aflată sub presiune.
Totuşi, ziarul rusesc Kommersant a raportat în luna martie că negocierile finale au ajuns într-un impas datorită chestiunii preţurilor, deşi ministrul turc al energiei Taner Yildiz a insistat că ambele tabere vor încheia un acord.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.