Rusia propune: Turkish Stream ar putea ajuta Grecia şi Turcia să-şi îmbunătăţească relaţiile

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Proiectul companiei ruse Gazprom pentru gazoductul Turkish Stream ar putea deveni un stimulent puternic ca Turcia şi Grecia să îşi îmbunătăţească relaţiile bilaterale, propune un diplomat senior rus.

Porţiunea gazoductului rusesc Turkish Stream de pe teritoriul Turciei către Grecia ar putea fi numit mai degrabă Greek Stream, a declarat marţi ambasadorul rus la UE Vladimir Chiznov în cadrul unei conferinţe de presă în Bruxelles, conform agenţiei de ştiri TASS.

Gazprom a anunţat în decembrie 2014 că abandonează proiectul South Stream datorită obiecţiilor manifestate de Comisia Europeană în privinţa competitivităţii şi că va construi în schimb gazoductul Turkish Stream.

Gazoductul South Stream ar fi trebuit să transporte gaz natural din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră, şi apoi mai departe spre Centrul Europei, ocolind Ucraina. Turkish Stream este aşteptat să folosească aproximativ două treimi din secţiunea submarină a South Stream şi apoi să ajungă pe uscat în Turcia. De acolo, gazoductul se va întinde până la graniţa Turciei cu Grecia, unde este construit un centru de distribuţie pentru a transporta gazul către Grecia şi alte state membre ale Uniunii Europene, conform site-ului de ştiri Novinite.

Grecia a declarat luna trecută că speră să semneze cât de repede un acord cu Rusia în privinţa construirii unei extensii a gazoductului pe teritoriul său, o extensie care va lega Turkish Stream de Europa Centrală.

Relaţiile dintre Atena şi Ankara au fost afectate timp de mai multe decenii datorită divizării Ciprului şi a unei dispute continue în privinţa suveranităţii asupra unei porţiuni a Mării Egee care se întinde între Turcia şi Grecia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.