Putin oferă Greciei suport moral şi în rest… aproape nimic
focus
alte articole
În cadrul întâlnirii lor de miercuri de la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a oferit premierului grec Alexis Tsipras suport moral şi o cooperare pe termen lung, dar niciun fel de ajutor financiar, lăsând Atena să găsească singură soluţii la problemele urgente pe care le are cu creditorii săi vestici.
Guvernul de stânga, care nu a căzut la un acord cu creditorii săi din zona euro şi cu Fondul Monetar Internaţional, riscă să rămână fără bani în câteva săptămâni dacă nu va încheia un nou acord cu privire la programul de salvare financiară a ţării (bailout), susţine Moscow Times.
“Partea greacă nu ne-a adresat nicio cerere pentru ajutor”, a declarat Putin la o conferinţă de presă comună, după discuţiile de la Kremlin. “Am discutat despre cooperare în diverse sectoare ale economiei, incluzând despre posibilitatea dezvoltării unor proiecte energetice majore.”
Tsipras a adăugat: “Grecia nu este un cerşetor care să alerge către diverse ţări şi să le ceară să îi rezolve problema economică – o criză economică care nu se rezumă doar la Grecia, ci este şi o criză europeană.”
Atena a reuşit să vândă miercuri bonuri de trezorerie, scadente în 6 luni, în valoare de 1,138 miliarde de euro pentru a rămâne pe linia de plutire. Următorul test vine joi când guvernul elen trebuie să plătească Fondului Monetar Internaţional suma de 450 de milioane de euro, fiind astfel forţat să folosească rezervele lichide ale agenţiilor de stat pentru a plăti salariile şi pensiile din sectorul public pentru luna aprilie.
Aflat într-o vizită oficială la Moscova care a cauzat nelinişti în cazul unor parteneri UE, Tsipras a ţinut cont de avertizările venite din partea Bruxelles-ului şi Berlinului de a nu rupe rândurile UE în privinţa sancţiunilor economice impuse împotriva Rusiei datorită rolului ei în destabilizarea Ucrainei.
Tsipras a declarat la o conferinţă de presă că exporturile Greciei au fost afectate de o serie de contramăsuri luate de Rusia pe care el le-a numit ca fiind de înţeles, adăugând că a clarificat colegilor săi din UE că el nu este de acord cu raţionamentul războiului economic purtat împotriva Moscovei.
Răspunzând indirect la un avertisment din partea preşedintelui Parlamentului European Martin Schulz, Tsipras a declarat: “Grecia este o ţară suverană cu un drept incontestabil de a implementa o politică externă multidimensională şi de a-şi exploata rolul geopolitic.”
Liderul rus a declarat că el înţelege faptul că Grecia, care are legături culturale şi istorice cu Rusia, a fost forţată să susţină politica sancţiunilor UE şi a negat orice încercare de a folosi problema datoriilor elene pentru a crea tensiuni între statele blocului european. Putin a adăugat că Rusia doreşte să lucreze cu întreaga Europa şi nu doar cu blocul european.
Bunăvoinţă vs. ajutoare financiare
Într-un gest de bunăvoinţă, Ministerul rus al Economiei a declarat că a pregătit un pachet de propuneri pentru a uşura o interdicţie aplicată de Rusia asupra importurilor alimentare occidentale. Pachetul va fi discutat astăzi în cadrul unei întâlniri dintre oficialii greci şi ruşi.
În plus, Vladimir Putin a declarat că Moscova ar putea oferi în viitor credite pentru proiecte comune cu Grecia, incluzând gazoductul Turkish Streamline care va transporta gaz rusesc spre Europa prin Turcia – un proiect de care Tsipras este interesat, arată Moscow Times.
Liderul rus a mai declarat că Moscova va fi interesată să ia parte la eventualele oferte de privatizare ale Greciei, atingând un punct sensibil în condiţiile în care guvernul Tsipras este divizat în privinţa continuării sau suspendării vânzărilor de active de stat – vânzări începute de predecesorii săi ca parte a programului de bailout.
Totuşi, astfel de perspective pe termen îndelungat nu oferă nicio uşurare pentru stresul financiar imediat al Greciei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.