Şeful UE pentru energie este la vânătoare de gaz non-rusesc
alte articole
Oficialii Uniunii Europene poartă discuţii cu o serie de furnizori de gaz ne-rusesc şi în viitor ar putea cumpăra gaz din Iran, a declarat şeful UE pentru climat şi energie, la scurt timp după ce gigantul rus Gazprom a "avertizat" Europa că nu ar trebui să îi blocheze strategia în privinţa livrării de gaze ruseşti.
Compania rusă de stat Gazprom a declarat luni că blocarea proiectului său pentru gazoductul Turkish Stream, care va ocoli Ucraina, ar fi o greşeală serioasă, susţine Moscow Times.
Întrebat în legătură cu proiectul european, Miguel Arias Canete, comisarul UE pentru climat şi energie, a declarat marţi că Rusia, care livrează aproximativ 30% din gazul UE, va rămâne un furnizor important.
Însă el a declarat că Uniunea Europeană lucrează intens în ceea ce priveşte consolidarea securităţii sale energetice printr-o rută pe care o numeşte Coridorul Sudic şi prin colaborarea cu noi furnizori de gaz.
“Pentru noi, prioritatea este Coridorul Sudic. Vom depune toate eforturile pentru ca acesta să devină complet operaţional”, a declarat Canete într-un interviu cu Reuters, pe marginea unei întâlniri cu miniştrii UE ai energiei şi mediului în Riga.
“Coridorul Sudic se conectează la gazul azer şi în viitor la cel iranian, dacă va avea loc în cele din urmă un acord”, a adăugat Canete.
Iranul şi grupul de ţări P5 1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord preliminar în legătură cu disputatul program nuclear iranian în această lună şi urmăresc să ajungă la un acord final în 30 iunie.
În timp ce Uniunea Europeană urmăreşte să îşi diversifice sursele şi rutele de aprovizionare cu gaz, Rusia a declarat că plănuieşte ca, începând cu 2019, să nu mai exporte gaz prin Ucraina, care este în prezent principala rută de tranzit a gazului rusesc către UE.
În 2014, Gazprom a abandonat proiectul său South Stream, care ar fi ocolit de asemenea Ucraina, datorită unor probleme de reglementare impuse de UE.
Dar Moscova a anunţat că va dezvolta Turkish Stream, un nou gazoduct care va trece pe sub Marea Neagră pe ruta spre Turcia şi Grecia, conform Moscow Times.
În plus, în săptămânile şi lunile următoare, Comisia Europeană plănuieşte să discute cu naţiuni furnizoare precum Algeria, Canada şi Statele Unite, precum şi cu Turcia, a adăugat Canete.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană îşi va îmbunătăţi strategia asupra gazului natural lichefiat (GNL), va susţine centrele de comercializare a gazului şi va studia impactul pe care petrolul mai ieftin îl va avea în privinţa reducerii preţului la gaze.
Canete a mai adăugat că, până la sfârşitul acestui an, Comisia Europeană va publica o strategie asupra GNL.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.