Rusia se opune unei anchete internaţionale a atacului terorist împotriva MH-17

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a făcut noi declaraţii cu privire la iniţiativa a cinci state de creare a unui tribunal internaţional care să investigheze tragedia şi să identifice cine se face vinovat.
Maria Maevschi
15.07.2015

alte articole

O parte a fuselajului zborului MH17 doborât în 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk, estul Ucrainei. (Bulent Kilic/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
15.07.2015

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a făcut noi declaraţii cu privire la iniţiativa a cinci state de creare a unui tribunal internaţional care să investigheze tragedia şi să identifice cine se face vinovat.

Ideea investigării atacurilor teroriste împotriva Boeing-ului malaezian, care au avut loc în estul Ucrainei, la 17 iulie 2014, de către un tribunal internaţional, a fost respinsă din nou de Ministerul rus de Externe, anunţă liga.net.

Ridicarea problemei întemeierii unui tribunal internaţional pentru investigarea catastrofei MH-17 este „prematură şi neproductivă”, se arată într-un comentariu, pe site-ul oficial al departamentului.

De menţionat este faptul că, anterior, şefii misiunilor diplomatice din Australia, Belgia, Olanda, Malaezia şi Ucraina au prezentat Ministerului rus de Externe opiniile statelor pe care le reprezintă, referitor la crearea tribunalului şi adoptarea unei rezoluţii corespunzătoare Consiliului de Securitate al ONU.

Rusia îşi argumentează decizia prin faptul că anchetarea atacului terorist, la care ar fi putut participa experţii ruşi, încă nu a fost finalizată. În opinia diplomaţilor Federaţiei Ruse, ruşilor le este interzisă implicarea în „cea mai importantă parte a anchetei”.

Potrivit declaraţiilor făcute de MAE al FR, la moment nu se cunoaşte un astfel de precedent de creare a unui tribunal special de investigare a avioanelor prăbuşite, să luăm, fie prăbuşirea avionului iranian din 1988, sau a avionului rus din 2001.

Amintim că la bordul Boeing-ului 777 Malaysia Airlines, care se deplasa din Amsterdam spre Kuala Lumpur, se aflau 298 de persoane. Se presupune că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă, lansată dintr-un sistem de apărare „Buk”, deşi nu este clar cui aparţinea bateria de rachete, ambele părţi - Ucraina şi Rusia - acuzându-se reciproc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor