Zborul MH17: Un camion cu obiecte ale victimelor, la locul prăbuşirii avionului

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Pentru prima oară o acţiune organizată de colectare a obiectelor aparţinând victimelor tragediei aeriene din vară din estul Ucrainei a fost organizată luni, 13 octombrie, la locul prăbuşirii avionului malaezian, a declarat 'vicepremierul' autoproclamatei 'republici populare' Doneţk, Andrei Purghin, citat de Ria Novosti.

Până acum, obiectele care s-au împrăştiat pe o suprafaţă extinsă în urma prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777, cu 298 de persoane la bord, au fost adunate în treacăt, în cadrul procedurii de colectare a fragmentelor umane, a specificat el.

La acţiunea demarată luni, la locul prăbuşirii avionului aparţinând companiei Malaysia Airlines, au participat angajaţi ai aşa-numitului Minister pentru Situaţii de Urgenţă din 'republica populară' Doneţk şi voluntari, ea desfăşurându-se sub supravegherea reprezentanţilor ministerului amintit.

'Noi nu suntem obligaţi să adunăm aceste lucruri. Obligaţia noastră a fost să recuperăm trupurile neînsufleţite şi să le trimitem, dar, într-un gest de bunăvoinţă, ne-am decis să o facem', a spus Purghin. Potrivit acestuia, timp de trei săptămâni partea olandeză a trimis cereri cu privire la obiecte, dar care erau formulate incorect.

El mai spune că voluntarii s-au trezit la un moment dat sub tirurile sistemelor de rachete Grad ucrainene, care trăgeau dinspre oraşul Debalţevo. 'Militarii (ucraineni) au văzut prin binoclu o mulţime de oameni şi au început să tragă. Rachetele 'Grad' au ajuns la aproximativ 2 km distanţă de oamenii noştri', susţine liderul separatist.

'Curios este şi faptul că nimeni până acum nu a recuperat fragmente ale epavei avionului (malaezian). Noi am asamblat 6 km de cale ferată, am reparat două poduri, pentru ca acestea să poată fi transportate. Dar nimeni nu vine după ele', a declarat 'vicepremierul' republicii Doneţk.

El a mai indicat că acţiunea de recuperare a obiectelor aparţinând victimelor tragediei aeriene va continua şi în cursul zilei de marţi, după aceasta lucrurile recuperate vor fi trimise via Harkov în Olanda, ţara care conduce oficial ancheta şi de unde a decolat aparatul Boeing 777. De altfel, Olanda este şi cea mai încercată de această tragedie, deoarece 193 de victime aveau cetăţenie olandeză.

Avionul malaezian, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbuşit la 17 iulie în apropiere de Doneţk, fiind probabil doborât de o rachetă sol-aer, în zona de conflict din estul Ucrainei. Kievul şi Occidentul atribuie rebelilor separatişti vina pentru această tragedie, spunând că ei s-au folosit de un sistem de rachete avansat, adus din Rusia, pentru a doborî avioane militare ucrainene. Atât Moscova, cât şi insurgenţii proruşi neagă această versiune, invocând faptul că în dotarea armatei ucrainene sunt sisteme de rachete Buk-M, cu care se presupune că a fost doborât avionul de pasageri malaezian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe