Kiev: pro-ruşii au doborât MH17 din greşeală, ţinta era un avion Aeroflot. Rusia pregătise invazia a doua zi

Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalyvaichenko, a susţinut că paramilitarii pro-Moscova au doborât avionul Malaysia Airlines pentru că l-au confundat cu un avion Aeroflot rus pe care vroiau să-l doboare pentru a oferi Kremlinului un pretext să invadeze Ucraina, relatează themoscowtimes.com
Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.   (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
09.08.2014

Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalyvaichenko, a susţinut că paramilitarii pro-Moscova au doborât avionul Malaysia Airlines MH17 pentru că l-au confundat cu un avion Aeroflot, pe care vroiau să-l doboare pentru a oferi Kremlinului un pretext să invadeze Ucraina, relatează themoscowtimes.com

Amintim că la 17 iulie, avionul MH17, la bordul căreia se aflau 298 de persoane, a fost doborât - aparent de către paramilitarii pro-ruşi care au folosit un sistem de rachete Buk furnizat de Rusia.

Şeful Serviciului de Securitate ucrainean, Valentin Nalyvaichenko, a declarat, joi, că separatiştii au intenţionat să lovească un avion Aeroflot (cea mai mare companie aeriană rusă), care zbura pe ruta Moscova - Larnaca, Cipru, şi a cărei traiectorie de zbor era asemănătoare cu cea a avionului malaezian.

Separatiştilor li s-ar fi "ordonat" să poziţioneze sistemul de rachete Buk în apropiere de satul Pervomaisk din estul Ucrainei, dar din cauză că luptătorii erau ruşi, nu locali, au confundat două localităţi cu acelaşi nume, aflate la mai puţin de 100 km depărtare una de alta, a transmis Nalyvaichenko într-o declaraţie.

Eroarea a fost crucială din două puncte de vedere, potrivit lui Nalyvaichenko: i-a adus pe luptători sub traiectoria de zbor a MH17, în loc de cea a avionului Aeroflot, şi, de asemenea, a însemnat că racheta a fost trasă de pe teritoriul controlat de rebeli în loc să fie trasă din celălalt sat, aflat într-o regiune controlată de trupele guvernamentale, a explicat acesta.

"Avionul de pasageri Aeroflot urma să fie lovit din locul iniţial desemnat, astfel încât acesta ar fi căzut pe teritoriul controlat de forţele armate. Acest atac terorist a fost planificat cu cinism ca pretext pentru începutul agresiunii făţişe provocate de pierderile masive de vieţi de ruşi nevinovaţi", a declarat Nalyvaichenko, citat de agenţia de ştiri a Ucrainei Liga Novosti.

Serviciul de Securitate a precizat, de asemenea, că, din ancheta agenţiei, reiese că ruşii planificaseră o invazie pe data de 18 iulie - a doua zi după doborârea avionului, însă, din cauza erorii, planul se presupune că a fost revizuit.

Cu trupele Rusiei comasate la frontieră, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat joi Moscova să se dea "un pas înapoi de pe marginea prăpastiei" ameninţând cu "sancţiuni mai grele" în cazul în care intervine mai departe.

"Plecaţi de la frontieră. Nu folosiţi scuza menţinerii păcii pentru a declanşa războiul", a declarat Rasmussen în timpul unei vizite la Kiev, potrivit unei transcrieri publicate de NATO.

NATO a avertizat anterior că Rusia are aproximativ 20.000 de trupe aliniate la graniţa de est a Ucrainei şi ar putea invada Ucraina, citând o misiune de menţinere a păcii drept pretext.

După ce Rusia a iniţiat săptămâna aceasta o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind ceea ce susţinea că este o criză umanitară de proporţii în Ucraina, purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat că Alianţa împărtăşeşte "îngrijorarea că Rusia ar putea folosi pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii ca scuză pentru a trimite trupe în estul Ucrainei".

În mod tradiţional, Rusia menţine o serie de conflicte îngheţate la graniţele zonei sale de influenţă, în care este implicată activ, ca "forţă de menţinere a păcii". Transnistria, Nagorno Karabah, Abhazia şi Osetia de Sud sunt toate conflicte prin care Rusia încearcă să-şi menţină sfera de influenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor