Raport: Ministerul rus al Apărării a modificat imaginile de satelit privind doborârea zborului MH17

Imaginile folosite de Ministerul rus al Apărării cu scopul de a acuza armata ucraineană de doborârea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines în 2014 au fost editate cu programul Adobe Photoshop, conform unui raport investigativ publicat duminică de site-ul de ştiri şi investigaţii Bellingcat, susţine Moscow Times.
Imagine din satelit care ar arăta locul unor unităţi Buk lansatoare de rachete. Aparţine Ministerului Apărării al Rusiei
Andrei Popescu
02.06.2015

Imaginile folosite de Ministerul rus al Apărării cu scopul de a acuza armata ucraineană de doborârea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines în 2014 au fost editate cu programul Adobe Photoshop, conform unui raport investigativ publicat duminică de site-ul de ştiri şi investigaţii Bellingcat, susţine Moscow Times.

În iulie 2014, “Ministerul rus al Apărării a prezentat publicului internaţional imagini de satelit modificate şi fals datate pentru a implica armata ucraineană în doborârea [zborului malaezian] MH17”, conform raportului.

Încercând să dea vina pe lansatoarele de rachete antiaeriene ucrainene Buk, Ministerul rus al Apărării a publicat 3 fotografii de satelit care aparent prezentau unităţi militare parcate în 14 iulie la baza lor situată la nord de Doneţk. Trei zile mai târziu, una dintre fotografii părea să prezinte baza militară pustie, rachetele Buk aparent fiind mutate pe un câmp în apropierea traseului de zbor al MH17.

Dar raportul Bellingcat susţine că analizarea complexă “a celor trei imagini arată clar şi fără niciun dubiu că aceste imagini au fost modificate.”

Tagurile de metadate existente în fotografiile care prezintă baza militară ucraineană arată că imaginile au fost editate şi comprimate cu ajutorul programului Adobe Photoshop CS5, un puternic program de editare a imaginilor, susţine raportul.

Imaginile par să fi fost modificate prin plasarea unor nori asupra caracteristicilor specifice ale zonei terestre care ar fi putut să ajute la determinarea datei reale la care au fost făcute acele poze, conform raportului.

Dar au rămas la “vedere” anumite indicii, adaugă Moscow Times.

De exemplu, comparându-se imaginile de satelit făcute de Google Earth asupra bazei ucrainene – imagini care au fost luate la intervale regulate de timp între lunile mai şi iulie 2014 – un vehicul militar poate fi văzut eliberând o cantitate tot mai mare de lichid.

Mărimea bălţii create de acel lichid, surprinsă în fotografiile Ministerului rus al Apărării, se potriveşte în cea mai mare parte cu imaginile luate de Google Earth în luna iunie, cu o lună înaintea doborârii zborului MH17, susţine raportul celor de la Bellingcat.

Într-o altă fotografie, au fost comparate tiparele culturilor în decursul aceleiaşi perioade şi acest lucru a arătat că imaginile au fost luate cu o lună înainte de data atribuită lor de către Rusia.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la solicitarea de a comenta raportul Bellingcat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor