Rusia se opune înfiinţării unui tribunal ONU pentru judecarea celor implicaţi în doborârea zborului MH17

Un oficial senior rus a respins apelurile pentru înfiinţarea unui tribunal ONU pentru a-i judeca pe cei responsabili de doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014, susţine publicaţia The Guardian.
O parte a fuselajului zborului MH17 doborât în 17 iulie 2014 în regiunea Doneţk, estul Ucrainei. (Bulent Kilic/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.06.2015

Un oficial senior rus a respins apelurile pentru înfiinţarea unui tribunal ONU pentru a-i judeca pe cei responsabili de doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014, susţine publicaţia The Guardian.

Viceministrul rus de externe Gennadi Gatilov a fost citat de agenţiile ruse de ştiri afirmând: “Ne opunem [înfiinţării tribunalului ONU]. Credem că este inoportun şi contraproductiv.”

Olanda, Malaezia şi alte trei ţări doresc ca un tribunal ONU să investigheze incidentul din iulie 2014 în care au murit toţi cei 298 de pasageri şi membrii echipajului aflaţi la bordul lui.

Zborul MH17 se afla pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur când a fost doborât deasupra estului Ucrainei în timpul unora dintre cele mai grele lupte dintre forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi, care au ridicat armele împotriva guvernului pro-Occident din Kiev.

Suspiciunile au căzut imediat asupra separatiştilor, care s-ar putea să fi folosit o rachetă sol-aer furnizată de Rusia pentru a doborî avionul.

Moscova neagă cu tărie orice implicare şi învinovăţeşte, în schimb, armata ucraineană.

Cele cinci ţări ale echipei comune de investigaţie – Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina – s-au întâlnit săptămâna trecută în New York pentru a discuta înfiinţarea tribunalului internaţional respectiv.

Gatilov a insistat că ar trebui ca în primul rând să se finalizeze investigaţia înainte de a se lua alte măsuri, conform The Guardian.

“Acum trebuie să aşteptăm până la finalizarea investigaţiei în loc să adoptăm rezoluţii pripite asupra creării unui tribunal. Chestiunea este foarte sensibilă şi serioasă şi trebuie studiată în profunzime”, a declarat Gatilov.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor