Abhazia, mai aproape de umbrela Rusiei
alte articole
Abhazia, regiune separatistă a Georgiei, recunoscută de Moscova în 2008, este în prezent scena unor ample mişcări de stradă, în condiţiile în care sezonul turistic stă să înceapă, notează Courrier Internaţional.
În 27 mai, la Suhumi, capitala Abhaziei, regiune separatistă georgiană recunoscută de Moscova în 2008, circa 10.000 de persoane - un record pentru acest teritoriu mic - s-au adunat în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale, pentru a cere demisia preşedintelui Aleksandr Ankvab, ales în 2011, şi a guvernului său. Manifestanţii denunţau, de asemenea, 'o integrare insuficientă cu Rusia'. Treizeci dintre ei au încercat un asalt şi au spart mai multe geamuri, pentru a intra în clădire, relatează publicaţia rusă Vzgliad, preluată de Courrier Internaţional.
Mai târziu în aceeaşi seară, preşedintele Ankvab şi-ar fi dat acordul pentru destituirea guvernului, a Procurorului General şi a conducătorilor din două regiuni, precizează site-ul Kavkazski Ouzel, informaţie dezminţită mai târziu de cancelaria preşedintelui. De altfel, Ankvab a calificat aceste evenimente drept 'tentativă de lovitură de stat'.
În noaptea de 28 mai, unul dintre liderii opoziţiei din Abhazia, Raul Khadjimba, preşedintele Forumului Unităţii Naţionale, afirma că 'opoziţia a preluat provizoriu frâiele puterii', însă Aleksandr Ankvab pare să deţină în continuare controlul asupra situaţiei.
Populaţia este exasperată de 'corupţia şi stilul de conducere al autorităţilor' şi cere reforme, precum şi 'un dialog cu oamenii', explică Vzgliad.
Un alt subiect care irită, în special pe veteranii războiului abhazo-georgian (1992-1994), îl constituie distribuirea de paşapoarte abhaze pentru locuitorii din regiunea Gâli, la frontiera cu Georgia, populată majoritar de georgieni. 'Preşedintele abhaz vrea să-i includă pe orbita politică a statului abhaz, pentru a moderniza structura sa politică', explică cotidianul moscovit Gazeta.ru.
În 2010-2013, Rusia a investit 18 miliarde de ruble în Abhazia. În 2014-2016, statul autoproclamat va primi din partea Moscovei alte 3 miliarde de ruble.
Problemele care intervin, în condiţiile în care în această regiune situată la bordul Mării Negre începe sezonul turistic, riscă să-i îndepărteze pe turiştii ruşi, care ar putea opta pentru plajele din Crimeea, conchide Gazeta.ru.