Putin îşi vede visul împlinit: Eurasia prinde contur

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Rusia, Belarus şi Kazahstan semnează joi Acordul de Înfiinţare a Uniunii Economice Eurasiatice. Acordul semnat la Astana (capitala Kazahstanului) de preşedinţii celor trei state - Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko şi Nursultan Nazarbaiev - va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Noul bloc economic va crea cea mai mare piaţă comună din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), care grupează o parte din fostele republici sovietice.

„Crearea Uniunii Economice Eurasiatice va permite un nivel ridicat de integrare. Cele trei ţări îşi asumă obligaţii de garantare a circulaţiei libere a mărfurilor, serviciilor, capitalului, forţei de muncă, precum şi de creare a unor politici comune în domeniile energiei, industriei, agriculturii şi transporturilor”, se arată în comunicatul preşedinţiei ruse.

Uniunea Eurasiatică ar putea cuprinde un număr de state care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică: Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. Armenia ar putea adera şi ea la Uniunea Economică Eurasiatică, iar acest lucru va fi discutat în timpul întâlnirii de joi.

Ideea de integrare economică şi politică a acestor ţări într-o uniune supranaţională se bazează pe sistemul de integrare al Uniunii Europene, şi a fost propusă pentru prima dată ca un concept de către preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, în timpul unui discurs din 1994 la o universitate din Moscova, însă este considerată ca fiind ideea lui Vladimir Putin.

La 18 noiembrie 2011 preşedinţii din Belarus, Kazahstan şi Rusia au semnat un acord, stabilind un obiectiv de instituire a Uniunii Eurasia până în 2015. Acordul a inclus integrarea viitoare şi a stabilit Comisia Eurasia (după modelul Comisiei Europene) şi Spaţiul Economic Eurasiatic.

Se preconizează că, pe lângă statele postsovietice, aderarea la Uniunea Eurasia va fi extinsă pentru a include alte ţări cum ar fi: Finlanda, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria şi Mongolia, integrându-le într-un organism de stat comun, în care rusa ar fi limbajul comun de comunicare şi cooperare economică.

Potrivit lui Vladimir Putin, Uniunea Eurasia s-ar baza pe „cele mai bune din valorile Uniunii Sovietice”, însă criticii susţin că această integrare rusă are drept scop restabilirea imperiului sovietic.