Noul preşedinte al Ucrainei: Suntem într-o situaţie de război dar vom pune capăt terorii

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (youtube.com)

„Vom pune capăt acestei terori, se duce un adevărat război împotriva ţării noastre”, a afirmat, miercuri, preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, într-un interviu acordat alături de viitorul primar al Kievului, Vitali Kliciko, a notat Mediafax.

Preşedintele ucrainean a subliniat situaţia critică în care se află Ucraina de la începutul ocupaţiei militare a peninsulei Crimeea de către Rusia, ce a accentuat instabilitatea şi acţiunile „teroriste” în mai multe regiuni din ţară.

„Suntem într-o situaţie de război în estul Ucrainei, Crimeea a fost ocupată de Rusia şi există o mare instabilitate. Trebuie să reacţionăm”, a declarat Poroşenko.

Chiar dacă nu poate să coordoneze încă armata din postura oficială de preşedinte, Poroşenko a promis că va pune capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, discutând direct cu Moscova.

„Vom pune capăt acestei terori, se duce un adevărat război împotriva ţării noastre”, a afirmat noul preşedinte.

Întrebat dacă a cerut armatei să intervină împotriva teroriştilor din estul Ucrainei, acesta a răspuns: „nu am depus jurământul ca preşedinte, atât timp cât nu am făcut acest lucru, nu pot da ordine".

Odată cu stabilitatea adusă de alegerile prezidenţiale de la 25 mai, armata ucraineană a sporit intervenţiile de eliberare a regiunilor estice, Lugansk şi Doneţk, aflate sub ocupaţia forţelor pro-Rusia de la începutul lunii aprilie.

„Dar firesc, sunt în contact strâns cu Guvernul şi pot spune: operaţiunea teroristă a început cu adevărat în cele din urmă”, a adăugat el.

Paramilitarii afiliaţi Kremlinului au recurs la nenumărate acte teroriste, inclusiv asasinate, răpiri ale oficialilor ucraineni şi occidentali, propagandă şi instigare la ură.

„Nu vom mai lăsa multă vreme aceşti terorişti să răpească oamenii şi să îi ucidă, nu îi vom mai lăsa mult să ocupe clădirile şi să sfideze legile”, a avertizat Poroşenko.

Petro Poroşenko urmează să se întâlnească, pe 5 iunie, cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Debarcării în Normandia, într-o ceremonie la care vor participa mai mulţi lideri Occidentali, printre care şi preşedintele american, Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe