Rusia retrage din trupele de la graniţă. Ucraina respinge dur propunerea de federalizare din partea Rusiei

Pe fondul discuţiilor dintre diplomaţia Rusiei şi cea a Statelor Unite, trupele ruse de la graniţa estică a Ucrainei s-au redus considerabil, micşorând şansele unei invazii.
Forţele armate ruseşti din peninsula Crimeea, Ucraina. (captură youtube.com)
P. P.
31.03.2014

Pe fondul discuţiilor dintre diplomaţia Rusiei şi cea a Statelor Unite, trupele ruse de la graniţa estică a Ucrainei s-au redus considerabil, micşorând şansele unei invazii.

”Pentru a doua zi consecutivă putem vedea demobilizarea trupelor de graniţă. Numărul trupelor ruse din zonele de graniţă ale Federaţiei Ruse rămân de aproximativ 10.000 de soldaţi”, a anunţat Dmitri Timciuk, specialistul militar al Centrului de Informaţii din Kiev.

Duminică, secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au convenit că primul pas necesar în dezamorsarea crizei din Ucraina l-ar reprezenta retragerea trupelor ruseşti de la graniţe.

”Credem că aceste forţe creează un climat de frică şi intimidare în Ucraina. Cu certitudine că nu este climatul de care avem nevoie”, a declarat Kerry.

Înaintea discuţiilor cu secretarul de stat american, Lavrov a cerut susţinerea Statelor Unite cu privire la federalizarea Ucrainei. Totuşi, pe parcursul întâlnirii, Kerry a subliniat că nu se poate lua ”nicio decizie fără Ucraina”.

Noile evenimente ”au redus semnificativ probabilitatea unei invazii. Dacă acum o săptămână, probabilitatea unei invazii ruseşti era de 80%, acum a scăzut cam pe la 50%, a precizat oficialul ucrainean.

Luni, diplomaţia Ucrainei a respins în mod vehement cererea de federalizare, recomandându-i Rusiei ”să înceteze dictarea de ultimatumuri unei ţări suverane şi independente”.

Ministerul afacerilor Externe de la Kiev, a îndemnat Rusia, în cadrul unui comunicat oficial, ”să-şi reorienteze atenţia asupra situaţiei catastrofale şi absenţei totale a drepturilor pe care le au propriile minorităţi, inclusiv cea ucraineană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor