Bomba nucleară a sistemului financiar. De ce Putin ar putea pierde un război financiar

Până acum, reacţia Occidentului la anexarea Crimeei la Rusia a fost destul de galantă. Îngheaţă câteva active colo, restricţii de călătorie pentru o duzină de oameni dincolo, şi, desigur, opreşte furnizarea de servicii VISA şi Mastercard pentru câteva bănci ruseşti asociate direct cu Putin.
Cărţi de credit MasterCards expuse la Centrul Sentry în New York, Sept. 15, 2011 (Brian Ach / Getty Images for MasterCard)
Valentin Schmid
30.03.2014

Până acum, reacţia Occidentului la anexarea Crimeei la Rusia a fost destul de galantă. Îngheaţă câteva active colo, restricţii de călătorie pentru o duzină de oameni dincolo, şi, desigur, opreşte furnizarea de servicii VISA şi Mastercard pentru câteva bănci ruseşti asociate direct cu Putin.

Putin a declarat atunci că Rusia va examina lansarea propriilor carduri de credit, similare cu japoneza JCB şi UnionPay China. Bună încercare. Deşi aceste două companii trag destul de bine pe piaţa lor de origine, internaţional nu fac faţă plasticului american.

Potrivit studiilor Nilson, în 2011, Mastercard a procesat tranzacţii în valoare de peste 8 trilioane USD. VISA a ajuns pe al doilea loc, între aproximativ 3 trilioane USD şi UnionPay pe al treilea loc, cu puţin peste 2 trilioane USD. Motivul: Mastercard şi VISA sunt acceptate peste tot în lume, celelalte două - doar de nivel local.

Oricum, măsura VISA şi Mastercard împotriva băncilor ruse nu va schimba foarte mult marea schemă. Cu toate acestea, direcţia spre care se îndreaptă acest conflict este interesantă.

Opţiunea nucleară

Plăţile internaţionale între bănci sunt procesate prin intermediul Societăţii Mondiale pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare (SWIFT), ce aparţine unui membru-deţinător mai puţin cunoscut – cu sediul în Belgia.

Dacă aţi făcut vreodată un transfer bancar internaţional probabil aţi auzit de un aşa-numit cod de identificare de afaceri, sau pe scurt BIC, sau cod SWIFT. El este o parte a sistemului SWIFT pentru procesarea plăţilor.

În ciuda existenţei sale întunecate, această organizaţie are puterea de a tăia complet băncile de la reţeaua sa, împiedicându-le de la primirea şi efectuarea plăţilor în valută străină - o condamnare financiară la moarte. Până acum, Occidentul are control total asupra SWIFT şi teoretic, ar putea folosi această opţiune nucleară pentru a-şi exercita puterea.

Cum? SWIFT declară că este proprietatea membrilor săi, ceea ce ar semnifica faptul că băncile străine au şi ele o parte. Dar dacă cineva se uită la locaţia sediului (Belgia) şi componenţa consiliului său (patru belgieni, trei americani, doi olandezi, şi un spaniol), devine destul de evident că ruşii şi chinezii nu există.

De ce nu îl folosesc?

Deci, în cazul în care această putere se află în mâinile Occidentului, de ce n-au ameninţat vreodată liderii Occidentului cu folosirea lui? Deoarecepe pieţele financiare, o asemenea alternativă echivalează cu o bombă nucleară. O foloseşti numai atunci când nu mai există altă opţiune.

Pe piaţa financiară este diferit - în timp ce Occidentul şi Rusia deţin arme nucleare în viaţa reală, până în prezent doar Occidentul controlează această armă financiară de distrugere în masă. Iniţiativa cardului de credit a lui Putin ar putea fi de fapt doar primul pas al încercării de a provoca status-quo-ul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor