Statele Unite au transmis un important mesaj de susţinere a R.Moldova

'Relaţiile dintre Republica Moldova şi SUA sunt în prezent mai puternice ca oricând', a declarat duminică la Chişinău asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului american de Stat al SUA, Victoria Nuland, citată de Ziarul Naţional. La întrevederea cu preşedintele Nicolae Timofti, oficialul american a declarat că SUA vor intensifica programele de dezvoltare pentru diferite domenii în R. Moldova.
Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat John Kerry. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.03.2014

'Relaţiile dintre Republica Moldova şi SUA sunt în prezent mai puternice ca oricând', a declarat duminică la Chişinău asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului american de Stat al SUA, Victoria Nuland, citată de Ziarul Naţional. La întrevederea cu preşedintele Nicolae Timofti, oficialul american a declarat că SUA vor intensifica programele de dezvoltare pentru diferite domenii în R. Moldova.

Statele Unite ale Americii vor oferi Republicii Moldova un ajutor de zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor, a anunţat Victoria Nuland, citată de Unimedia.

Potrivit oficialului american, SUA susţin traiectoria pe care Republica Moldova a ales-o. 'Noi vedem un viitor pentru Republica Moldova în care avem relaţii la fel de bune cu UE, Ucraina, dar şi Rusia. Pentru aceasta va fi nevoie de eforturi continue şi puternice de reformare. Obiectivele noastre sunt aceleaşi ca şi ale dvs. Vrem să vedem o ţară prosperă, independentă, europeană', a subliniat Victoria Nuland.

'SUA ne vor o ţară reîntregită, prosperă şi europeană', titrează Adevărul. Reprezentantul Washingtonului a anunţat că SUA vor oferi Moldovei zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor şi a promis intensificarea programelor de dezvoltare pe diferite domenii. Potrivit experţilor, sprijinul american este astăzi mai important ca oricând pentru Republica Moldova. 'Atât timp cât pe teritoriul republicii se află trupe ale unui stat terţ şi există un focar de instabilitate, pericolul iminent asupra integrităţii teritoriale a statului rămâne actual. Chişinăul trebuie să se asigure de susţinerea SUA, dar şi cel al partenerilor europeni, pentru că, în contextul crizei din regiune, presiunile din partea Federaţiei Ruse vor fi tot mai mari', consideră Victoria Bucătaru, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.

Anul trecut, comerţul bilateral moldo-român a ajuns la 1,44 miliarde de dolari, în creştere cu circa 15% faţă de 2012, arată un raport al Băncii Naţionale a Moldovei, citat de Adevărul. E a treia oară în istoria Republicii Moldova când România conduce în topul partenerilor economici, surclasând Rusia, scrie ziarul, menţionând însă că există diferenţe între datele oferite de Banca Naţională şi Biroul Naţional de Statistică. Datele de la Statistică arată că Rusia este principalul partener comercial al Republicii Moldova.

Principalele bunuri importate de Republica Moldova din ambele state sunt resursele energetice. În cazul Rusiei, e vorba în special de gaze naturale, iar în cazul României - de benzină şi motorină. La exporturi diferenţele sunt însă majore. Astfel, aproape două treimi din mărfurile moldoveneşti livrate în România sunt bunuri după prelucrare, precum fire, cabluri şi alte conductoare electrice izolate şi doar 20% sunt produse agroalimentare. În Rusia, Republica Moldova exportă cel mai mult medicamente - 14% din totalul mărfurilor livrate. O cotă importantă în exporturile pe piaţa rusească au avut-o anul trecut şi livrările de mobilă şi covoare, relevă Adevărul.

Criza din Crimeea accelerează şi măreşte şansele integrării Republica Moldova în UE, susţine ministrul român de externe, Titus Corlăţean, citat de Timpul. Potrivit acestuia, ceea se întâmplă la frontiera de Est creează un culoar favorabil, accelerează şi măreşte şansele Republicii Moldova. Timpul aminteşte că ministrul Corlăţean va vizita luni Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor