Strategia lui Putin de intimidare: Rusia efectuează exerciţii nucleare pe scară largă

Forţele Rachetelor Strategice ale Rusiei au început, joi, exerciţiile militare pregătitoare pentru o ofensivă nucleară pe scară largă, în timp ce numărul trupelor ruseşti mobilizate la graniţa cu Ucraina continuă să crească.
P. P.
31.03.2014

alte articole

Trupele balistice strategice ruse vor desfăşura în 2011 zece tiruri de rachete intercontinentale. (DIMA KOROTAYEV / AFP / Getty Images)
P. P.
31.03.2014

Contingente de Rachete Strategice au desfăşurat începând de joi, exerciţii militare pregătitoare pentru o ofensivă nucleară pe scară largă, în timp ce numărul trupelor ruseşti mobilizate la graniţa cu Ucraina continuă să crească.

Exerciţiile militare ale Forţelor Rachetelor Strategice au durat trei zile, au implicat 10.000 de soldaţi şi 1.000 de rachete provenite de la peste 30 de unităţi nucleare.

Manevrele masive ar trebui să asigure că diviziile de Rachete Strategice ale Rusiei au pregătirea necesară pentru o operaţiune ofensivă ce implică utilizarea simultană şi pe scară largă a rachetelor nucleare, conform mai multor oficiali superiori din armata rusă, notează Nezavisimaya Gazeta.

Pe timpul exerciţiilor „pregătitoare pentru o ofensivă nucleară pe scară largă”, soldaţii „participanţi au fost desfăşuraţi în poziţii, au repetat mai multe manevre administrative şi funcţionale necesare operaţiunilor şi au pregătit unităţile de rachete pentru lansare”, a notat Global Security Newswire citând Nezavisimaya Gazeta.

După căderea Uniunii Sovietice, capabilităţile militare convenţionale ale Rusiei au scăzut considerabil însă, în schimb, Moscova a investit din ce în ce mai mult efort în dezvoltarea arsenalului nuclear. Există mai multe documente ale securităţii ruseşti care dovedesc procesul de dezvoltare a arsenalului nuclear.

Doctrina pentru securitate naţională adoptată de Rusia în 1997 precizează că Moscova se va folosi de arsenalul nuclear „în cazul unei ameninţări la adresa existenţei Federaţiei Ruse”, indiferent dacă ameninţarea va veni sub forma armelor nucleare sau sub forma unei armate convenţionale superioare.

În 2000, pe timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, doctrina militară a Rusiei şi-a micşorat încă o dată standardul la care poate utiliza armamentul nuclear.

Rusia va folosi armele nucleare „ca răspuns la o agresiune pe scară largă a forţelor militare convenţionale ce pune într-o situaţie critică securitatea Federaţiei Ruse”, conform documentelor securităţii ruse.

Asta implică faptul că Rusia poate folosi armamentul nuclear chiar dacă nu a fost atacată. Doctrina avansată de Putin mai implică şi faptul că Rusia îşi rezervă dreptul să folosească armele nucleare ca răspuns la orice atac, cu arme de distrugere în masă sau nu.

La scurt timp după ce şi-a început al treilea mandat de preşedinte, Putin a reafirmat în repetate rânduri importanţa forţelor nucleare ale Rusiei.

„Sub nicio circumstanţă nu vom preda capacitatea noastră strategică de intimidare. Într-adevăr, o vom întări”, a declarat Putin pentru revista Politica Externă.

Astfel că exerciţiile masive ale forţelor nucleare din această săptămână se conformează politicii promovate de Putin de peste un deceniu.

În ultima perioadă, Putin a pus accent mult mai frecvent şi mult mai consistent pe pregătirea forţelor militare pentru un conflict. De asemenea, Rusia a efectuat un exerciţiu militar nuclear pe scară redusă la începutul lunii martie, la ceva timp după iniţierea invaziei din Crimeea.

Recent, atitudinea Rusiei cu privire la criza din Ucraina a devenit mult mai agresivă decât în trecut. De asemenea Moscova a criticat dur Occidentul pentru sancţiunile impuse în urma invaziei din Crimeea catalogându-le drept o agresiune la adresa Rusiei.

În acest context, momentul ales de Rusia pentru a efectua exerciţiile nucleare pe scară largă a produs o serie de îngrijorări în Occident, în special la Washington.

Săptămâna trecută, Putin a medaliat soldaţii implicaţi în invazia din Crimeea accentuând retorica „anti-fascism” folosită pentru a motiva incursiunile militare pe teritoriul Ucrainei.

Utilizarea armamentului nuclear, cel puţin în scopuri de intimidare, a fost subiectul principal al unei emisiuni difuzate de televiziunea Kremlin-ului, Russia Today.

În timpul emisiunii, oficialul responsabil cu campania publicitară a lui Putin, Dimitri Kyseliov, avertiza că Rusia este în continuare „singura ţară din lume capabilă să transforme Statele Unite în praf radioactiv”, în timp ce ecranul din fundalul platoului afişa o ciupercă nucleară.

De asemenea, articolul Nezavisimaya Gazeta preciza că nu există nicio legătură între exerciţiile nucleare masive şi criza din Ucraina motivând că, în luna decembrie, comandatul Forţelor Strategice de Rachete a anunţat efectuarea unor exerciţii militare masive şi complicate undeva în 2014.

În acelaşi timp, articolul sublinia faptul că pregătirea forţelor strategice ale Rusiei este importantă în mod deosebit din cauza „realităţii curente a situaţiei mondiale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor