Tătarii din Crimeea vor un referendum al lor
alte articole
Adunarea populară a tătarilor din Crimeea (Kurultai), reunită sâmbătă la Bahcisarai, a votat în favoarea unei "autonomii etnice şi teritoriale" pe teritoriul anexat recent de Rusia, informează Reuters.
"În existenţa fiecărei naţiuni vine un moment când trebuie să ia o decizie şi să îşi determine viitorul. Vă cer să aprobaţi... iniţierea procedurilor politice şi legale pentru crearea unei autonomii politice, legale şi teritoriale a tătarilor din Crimeea pe teritoriul lor istoric din Crimeea" li s-a adresat Refat Chubarov, celor 200 de delegaţi din Kurultai. Chubarov a mai declarat că se aşteaptă ca atât Kievul cât şi Moscova să reacţioneze la decizia lor în favoarea autonomiei.
Tătarii, minoritate de religie musulmană, reprezentând în jur de 15% din populaţia Crimeei estimată la două milioane de locuitori, s-au opus puternic anexării regiunii de către Rusia. Reamintim că tătarii au boicotat referendumul organizat pe 16 martie în peninsulă, în urma căruia Putin a dispus alipirea Crimeei la Federaţia Rusă.
De-a lungul ultimelor săptămâni, tătarii au fost supuşi la presiuni constante din partea Moscovei, pentru a renunţa la opoziţia lor. Ca un semn al presiunii puse de Moscova, care nu îşi doreşte "destabilizarea" situaţiei din regiunea pe care a pus stăpânire, la întrunirea Kurultai au luat parte şi doi înalt oficiali musulmani ruşi, care au legături strânse cu Kremlinul.
Ravil Gaynutdin, conducătorul Consiliului Muftiilor din Rusia şi Rustam Minnikhanov, preşedintele republicii Tatarstan, au încercat să îi convingă pe tătarii din Crimeea să fie de partea Moscovei.
"Cred că ar trebui să fim mai uniţi, să fim împreună", a afirmat Minnikhanov. Preşedintele Tartastanului, republică cu populaţie majoritar tătară din cadrul Federaţiei Ruse, a precizat că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care l-ar fi rugat să vină la această reuniune şi să facă anumite declaraţii.
"În acest an se împlinesc 70 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea. Din păcate, în decursul acestor 70 de ani situaţia tătarilor a rămas neschimbată. Trebuie să corectăm această nedreptate", a afirmat Minnikhanov.
Data exactă la care va fi ţinut referendumul tătarilor din Crimeea nu a fost stabilită încă. Chubarov declarase pentru Reuters, anterior în decursul acestei săptămâni, că Adunarea tătarilor a decis deja în favoarea organizării unui referendum prin care tătarii să decidă dacă ar trebui să fie parte a Rusiei sau a Ucrainei.
Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia: "Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia. Noi am votat în favoarea creării unei autonomii", a declarat Ciubarov.
Tătarii şi "apropierea" de Rusia
Tătarii au fost, alături de ucraineni, una dintre etniile cele mai persecutate de ruşi. Dacă ucrainenii au fost victime ale holodomorului dispus de Stalin în iarna dinspre anii 1932-1933, când peste 7 milioane de persoane au murit înfometate, după ce NKVD-ul le-a confiscat recoltele şi provizile de hrană, tătarii, care au luptat contra instaurării bolşevismului, au fost deportaţi.
La 11 ani după Holodomor, Stalin, decis să pedepseasă opoziţia tătarilor şi dorinţa lor de a fi independenţi, a dispus deportarea lor. Trupele NKVD înconjurau satele, iar tătarii, cărora li se acordau doar 2 ore să îşi strângă câteva lucruri înainte de a fi deportaţi (scenariu aplicat, câţiva ani mai târziu, şi la deportarea românilor în Bărăgan), erau urcaţi în camioane, duşi la gară şi înghesuiţi în vagoanele de vite ce îi transportau dincolo de munţii Urali.
Transportaţi în condiţii foarte dure, cu hrană pe sponci şi apă la fel, înghesuiţi în vagoanele insalubre de animle, mulţi dintre tătari au murit pe drum. Întregul popor al tătarilor din Crimeea a fost deportat în doar trei zile. Ruşii au început să-i ridice pe 18 mai iar în data de 20 mai au fost ridicaţi din casele lor şi ultimii 174.000 de tătari.
Tătarii au reînceput să se întoarcă în Crimeea în urmă cu două decenii, declarându-se loiali autorităţilor de la Kiev. În ultimii ani, minoritatea tătară a cunoscut o renaştere culturală şi mulţi etnici se opun unei reapropieri de Rusia. În aceste circumstanţe, având memoria atât a trecutului îndepărtat, cât şi pe a celui recent, unii delegaţi din Adunarea Tătarilor au denunţat sâmbătă propunerea de autonomie ca pe o trădare a Ucrainei.