Rusia absentă de pe lista lui Trump privind priorităţile Pentagonului

Un memorandum care a listat priorităţile Departamentului de Stat al SUA sub conducerea viitorului preşedinte Donald Trump nu a menţionat deloc Rusia.
Donald Trump (Getty Images)
Andrei Popescu
21.12.2016

În memorandumul obţinut şi publicat marţi de revista Foreign Policy, datat 1 decembrie 2016, nu figurează Rusia pe lista ameninţărilor posibile cu care aparent s-ar confrunta SUA.

Absenţa Rusiei poartă amprenta neînţelegerii dintre Trump şi oficiali de rang înalt din domeniul militar şi de informaţii din SUA şi Europa cu privire la ceea ce ei consideră a fi o agresiune rusească.

În schimb, Trump s-a concentrat, printre altele, pe dezvoltarea unei strategii pentru “înfrângerea/distrugerea” teroriştilor Daesh în Siria şi Irak şi a unei alte strategii pentru securitatea cibernetică.

Conform unui oficial nenumit din echipa de tranziţie a republicanului Trump, memorandumul nu reprezintă versiunea finală, dar a adăugat că absenţa Rusiei este totuşi considerată ciudată de către liberali, într-un moment în care sunt depuse eforturi pentru a determina ce rol a avut Moscova în alegerile prezidenţiale americane din acest an şi dacă a fost factorul decisiv al victoriei lui Trump în 8 noiembrie.

“Faptul că mass media speculează că această listă de probleme reprezintă toate priorităţile preşedintelui ales este complet eronat şi înşelător”, a mai precizat oficialul.

Moscova a negat faptul că a manipulat alegerile americane prin publicarea de emailuri privind campania candidatei democrate Hillary Clinton, pentru a-l favoriza pe miliardarul din New York.

Între timp, Trump a făcut apel la îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi l-a numit pe Vladimir Putin un lider puternic.

La rândul său, Putin l-a numit pe Trump “un bărbat inteligent”.

Schimbul de laude între cei doi lideri, precum şi numirea de către Trump a directorului general al ExxonMobil la Departamentul de Stat, ar putea indica o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Washington în mandatul noului preşedinte american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor