Kissinger: Putin calculează la rece interesul naţional al Rusiei

Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012
Henry Kissinger la Woodrow Wilson Center, Washington, la o conferinţă despre creşterea puterii militare a Chinei, octombrie 2012 (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, defineşte şi apără în mod clar interesele naţionale ale ţării sale, despre care crede, în mod justificat, că are unele caracteristici unice, a opinat fostul Secretar de Stat Henry Kissinger într-un interviu acordat CBS News.

Kissinger, 93, este considerat de unii patriarhul diplomaţiei americane, iar de alţii criminal de război, în ciuda premiului Nobel pe care l-a primit pentru negocierea păcii din Vietnam.

Controversatul personaj din umbră al diplomaţiei americane a ultimei jumătăţi de deceniu, pe care unele voci l-au acuzat chiar de apartenenţă la KGB, s-a întâlnit cu Vladimir Putin de mai multe ori. Kissinger, care a efectuat chiar în februarie o vizită la Moscova, a declarat că liderul rus este "un om cu strânse legături, legături intrinseci, cu istoria Rusiei, aşa cum o înţelege el".

"Este un om care calculează la rece interesul naţional al Rusiei, şi care consideră, probabil pe drept, că ţara sa are unele caracteristici unice" a spus Kissinger, care a deţinut funcţia de consilier de securitate naţională şi sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford.

Vorbind despre Donald Trump, Kissinger l-a numit "un fenomen pe care străinătatea nu l-a mai văzut", dar a subliniat că preşedinţii nou aleşi reprezintă "oportunităţi extraordinare". "Cred că are şansa de a deveni un preşedinte strălucit în istorie" a mai declarat fostul secretar de stat.

Vladimir Putin a stârnit îngrijorare în Occident atunci când, în 2005, a afirmat că "dezintegrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX". Rusia, devenită Uniunea Sovietică sub conducerea guvernelor bolşevice şi comuniste, a implementat şi apoi exportat comunismul - o ideologie distructivă responsabilă pentru moartea a cel putin 150 de milioane de persoane în secolul trecut.

Kissinger este de părere că instinctele lui Trump, pe care le-a numit "o formă diferită de analiză decât cea academică, precum a mea" l-au împins să ridice probleme de o mare importanţă. "Iar dacă sunt adresate bine, acest lucru poate genera rezultate foarte bune".