Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, luată la întrebări cu privire la presupusa listă a clienţilor lui Jeffrey Epstein

Bill Clinton, primind un masaj de la una din fetele folosite de pedofilul Jeffrey Epstein, în timpul uinei călătorii la bordul avionului supranumit Lolita Express aparţinând miliardarului (Daily Mail)
Redacţia
08.07.2025

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a respins afirmaţiile potrivit cărora procurorul general Pam Bondi ar fi susţinut existenţa unei „liste de clienţi” ai lui Jeffrey Epstein, transmite The Daily Beast.

Această reacţie vine după ce Departamentul de Justiţie şi FBI au concluzionat că nu există dovezi privind existenţa unei astfel de liste, că Epstein ar fi şantajat persoane sau că ar fi fost ucis, potrivit unui memorandum publicat în premieră de Axios.

În luna februarie, în contextul presiunilor pentru desecretizarea documentelor legate de Epstein, Bondi părea să sugereze, într-o intervenţie la Fox News, că lista s-ar afla pe biroul ei. Luni, Leavitt a clarificat că nu aceasta a fost intenţia declaraţiei.

„Ce s-a întâmplat cu lista clienţilor lui Epstein despre care procurorul general a spus că o are pe birou?”, a întrebat un jurnalist de la Fox News, în briefingul de luni.

Leavitt l-a îndemnat pe reporter să verifice cu exactitate declaraţiile lui Bondi, dar jurnalistul, pregătit cu citatul exact, a intervenit:
„John Roberts a spus: 'Departamentul Justiţiei ar putea publica lista clienţilor lui Jeffrey Epstein. Se va întâmpla asta cu adevărat?' Iar ea a răspuns: 'Se află pe biroul meu chiar acum, pentru a fi verificată'”.

„Da, ea se referea la toate documentele, toate materialele referitoare la infracţiunile lui Jeffrey Epstein. La asta se referea procurorul general, şi o las pe ea să clarifice mai departe”, a explicat Leavitt.

Purtătoarea de cuvânt a continuat, subliniind că Departamentul de Justiţie şi FBI sunt hotărâţi să „îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi”, mutând discuţia de la cazul Epstein la criminalitate în general. Ea l-a direcţionat apoi pe jurnalistul care a pus întrebarea către Departamentul de Justiţie pentru alte informaţii.

După revenirea lui Donald Trump la putere în ianuarie, susţinătorii săi au sperat că vor apărea noi detalii legate de cazul Epstein, în contextul teoriilor conspiraţioniste care circulă de mai mulţi ani.

În timpul campaniei electorale, Trump a declarat că „nu are nicio problemă” cu publicarea dosarelor referitoare la Epstein. Ulterior, Bondi a indicat că vor fi divulgate mai multe informaţii, promiţând transparenţă, însă activiştii conservatori s-au arătat dezamăgiţi de ceea ce a fost dezvăluit până acum.

Memorandumul recent, de două pagini, susţine nu doar că nu există o „listă de clienţi”, ci şi că Jeffrey Epstein nu a fost ucis în închisoare – contrazicând teoriile conspiraţioniste răspândite în ultimii ani.

„După o anchetă amănunţită, agenţii FBI au concluzionat că Jeffrey Epstein s-a sinucis în celula sa din Centrul Corecţional Metropolitan din New York City, pe 10 august 2019”, se arată în document.

Concluzia este în linie cu rezultatele anchetelor anterioare – inclusiv autopsia efectuată de Biroul Medicinii Legale din New York, investigaţia Parchetului Federal pentru Districtul Sud al New Yorkului şi raportul Inspectorului General al Departamentului de Justiţie.

Memorandumul precizează că au fost analizate înregistrările video din închisoarea din Manhattan, care susţin concluziile medicului legist conform cărora Epstein, în vârstă de 66 de ani, s-a sinucis. De asemenea, se afirmă că nu vor fi formulate alte acuzaţii în acest caz, sugerând că nu sunt aşteptate noi dezvăluiri în eventuale procese viitoare.

După intervenţia lui Bondi la Fox News, în februarie, presa a relatat că materialele care ar putea fi desecretizate includ o posibilă listă de clienţi. Însă, o lună mai târziu, Bondi a revenit asupra declaraţiei, precizând că FBI a transmis doar „câteva sute de pagini de documente” şi că acestea conţin „nume, inclusiv ale victimelor”, fără a confirma existenţa unei liste de clienţi.

Dezvăluirile din memorandum au generat reacţii negative în rândul susţinătorilor lui Trump, unii acuzând-o pe Bondi că a minţit. Mai multe voci din tabăra MAGA au cerut demisia sau demiterea acesteia de către preşedinte.

Ultimele evoluţii vin după ce Elon Musk a rupt relaţiile cu Trump luna trecută, lansând o acuzaţie şocantă.

„[Trump] apare în dosarele Epstein. Acesta este adevăratul motiv pentru care nu au fost publicate”, a scris Musk pe X.

Musk a mai postat luni dimineaţă că, în urma publicării memorandumului, nu au fost efectuate alte arestări în legătură cu cazul Epstein.

Anul trecut, Trump a negat orice legătură cu Epstein, într-o postare pe reţelele de socializare, în timp ce imagini de arhivă cu cei doi continuă să fie distribuite online. Preşedintele a susţinut că nu a fost niciodată în avionul condamnatului şi nici pe insula acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor