Trump amână din nou majorarea tarifelor, dar anunţă noi taxe pentru anumite ţări. Care sunt acestea
focus

Donald Trump şi-a dezvăluit luni planurile de intensificare a războaielor comerciale, însă a amânat până luna viitoare majorarea tarifelor asupra produselor provenite din economii-cheie, pe fondul confuziei persistente cu privire la strategia sa economică controversată, relatează The Guardian.
Preşedintele american a anunţat că ţări precum Japonia, Coreea de Sud şi Africa de Sud vor fi vizate de tarife de până la 40%, ca parte a unui nou pachet de taxe care va intra în vigoare pe 1 august. Cu toate acestea, nu vor exista majorări miercuri, întrucât preşedintele a prelungit o pauză anterioară.
Oficiali ai Casei Albe au transmis că noile tarife generale – aplicate tuturor mărfurilor importate din anumite pieţe – vor fi integrate în cadrul taxelor deja existente pentru sectoare precum cel auto, şi nu vor fi impuse suplimentar.
Într-o serie de postări pe reţelele sociale, în care a publicat copii ale scrisorilor transmise liderilor internaţionali, Trump a anunţat următoarele noi tarife aplicate de SUA:
-
Bangladesh: 35%
-
Bosnia şi Herţegovina: 30%
-
Cambodgia: 36%
-
Indonezia: 32%
-
Japonia: 25%
-
Kazahstan: 25%
-
Laos: 40%
-
Malaezia: 25%
-
Myanmar: 40%
-
Serbia: 35%
-
Africa de Sud: 30%
-
Coreea de Sud: 25%
-
Tailanda: 36%
-
Tunisia: 25%
Tot luni, Trump a semnat un decret care prelungeşte cu 90 de zile suspendarea unei serii de tarife „reciproce”, introduse iniţial în aprilie, extinzând astfel termenul pentru negocierile comerciale până la 1 august.
Întrebat dacă termenul este final, Trump a răspuns: „Aş spune că e ferm, dar nu 100% ferm. Dacă ne sună şi spun că vor să procedeze altfel, vom fi deschişi”.
Purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt a precizat, într-o conferinţă de presă, că vor fi transmise mai multe scrisori în cursul săptămânii. Potrivit acesteia, Trump este „aproape” de alte acorduri, dar „vrea să se asigure că acestea sunt cele mai bune posibile”.
Iniţial, oficialii administraţiei Trump anunţaseră intenţia de a încheia zeci de acorduri comerciale până pe 9 iulie, dar ulterior au cerut o prelungire pentru continuarea negocierilor.
Scrisorile transmise liderilor internaţionali aveau un conţinut aproape identic, menţionând că tarifele nu vor fi aplicate dacă ţările respective „decid să producă sau să fabrice bunuri în Statele Unite”.
Trump a avertizat că va introduce tarife mai mari dacă ţările vizate vor aplica, la rândul lor, taxe suplimentare asupra exporturilor americane.
„Dacă, din orice motiv, decideţi să majoraţi tarifele, atunci, indiferent de procentul aplicat, acesta se va adăuga la cele 25% pe care le percepem deja”, a scris el.
Anterior, într-o postare pe Truth Social, Trump ameninţase şi cu o taxă suplimentară de 10% pentru ţările care colaborează cu blocul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), după ce liderii acestuia au emis duminică o declaraţie exprimându-şi „îngrijorarea serioasă faţă de creşterea măsurilor tarifare unilaterale”.
Trump a anunţat pentru prima dată o serie de aşa-numite tarife reciproce în aprilie, în ceea ce Casa Albă a numit „ziua eliberării”, unele ţări fiind vizate de taxe de până la 50%.
Până în prezent, SUA a încheiat acorduri cu trei ţări – Marea Britanie, China şi Vietnam –, iar consiliera economică Bessent a declarat că există peste10 state cu care Washingtonul încă negociază.
Noul termen din luna august pentru ţările care nu au încheiat un acord înseamnă o amânare de trei săptămâni, dar şi o sursă suplimentară de incertitudine pentru importatori, din cauza lipsei de claritate privind noile tarife.
Pe măsură ce termenul din iulie se apropie, echipa lui Trump încearcă să grăbească încheierea acordurilor. Simon Harris, vicepremierul Irlandei, a confirmat că Uniunea Europeană – vizată de o posibilă taxă de 50% – a obţinut o prelungire până la 1 august pentru a permite continuarea negocierilor.
„Vreau să fie clar că, deşi este probabil să existe o formă de tarifare în viitor, aplicarea acestor taxe, chiar şi la un nivel mai redus, este dăunătoare pentru consumatori, locuri de muncă, creştere economică şi investiţii. Am susţinut în mod constant tarife zero pentru zero în cât mai multe domenii posibil, iar UE a susţinut această abordare”, a afirmat Harris.
Casa Albă a ajuns într-un impas în negocierile cu Japonia, în ciuda optimismului iniţial. Vineri, Trump a declarat că „e mult mai uşor să trimiţi o scrisoare” şi că ofertele sunt „de luat sau de lăsat”.
Pe Wall Street, indicele S&P 500 a scăzut cu 0,8% după ce Trump a publicat luni primele scrisori. Indicele industrial Dow Jones a închis cu o scădere de 0,9%.
Deşi piaţa bursieră americană şi-a revenit în mare parte după incertitudinea creată de războiul comercial declanşat de Trump, dolarul american rămâne slăbit, după luni întregi de dispute comerciale. La începutul acestui an, dolarul a înregistrat cel mai slab prim semestru din ultimele cinci decenii, scăzând cu 10,8% de la începutul anului 2025.
Producătorii britanici de oţel aşteaptă cu nerăbdare să afle dacă vor fi afectaţi de tarifele americane, după ce guvernul britanic a anunţat că încearcă să încheie un acord pentru a proteja industria de efectele războiului comercial.
Statele Unite au impus un tarif de 50% pentru importurile de oţel şi aluminiu. Deşi Marea Britanie a reuşit să negocieze o reducere la 25% şi speră să elimine complet taxa, acordul nu a fost încă finalizat.
Luni, Downing Street a refuzat să confirme dacă este încrezător că va putea elimina tarifele americane pentru oţelul britanic înainte de termenul impus de Trump.
„Continuăm să colaborăm cu SUA pentru a implementa acest acord cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.