Stephanie Del Valle din Puerto Rico devine Miss World 2016
alte articole
Stephanie Del Valle din Puerto Rico a fost încoronată duminică Miss World 2016, învingând 116 pretendente la titlu din jurul lumii.
Yaritza Miguelina Reyes Ramirez din Republica Dominicană şi Natasha Mannuela din Indonezia au fost declarate câştigătoare ale locurilor doi şi, respectiv trei, în cea de-a 66-a ediţie a concursului anual de frumuseţe, care s-a desfăşurat în SUA în acest an.
Încoronată de Miss World 2015, Mireia Lalaguna din Spania, Del Valle a declarat că este o onoare şi mare responsabilitate să îşi reprezinte ţara la concursul găzduit de MGM National Harbour în Oxon Hill, Maryland.
Del Valle este doar cea de-a doua femeie din Puerto Rico care a câştigat acest titlu, prima fiind Wilnelia Merced în 1975. Naţiunea din Caraibe ocupă locul 17 în rândul ţărilor cu mai mult de un câştigător de la lansarea competiţiei în 1951.
Studentă ce vorbeşte fluent spaniola, engleza şi franceza, Del Valle a câştigat anterior concursul naţional de frumuseţe Miss Mundo de Puerto Rico 2016.
Un Miss World 2015 cu probleme
Concursul de frumuseţe Miss World de anul trecut, ce a avut loc în oraşul Sanya din China, a fost marcată de controverse puternice stârnite de decizia Beijingului de a interzice participarea reprezentantei Canadei, Anastasia Lin.
Anastasiei nu i s-a permis îmbarcarea în avionul ce urma să decoleze din Hong Kong spre Sanya, fiind declarată persona non grata de către autorităţile de la Beijing.
Motivul? Lin este o cunoscută susţinătoare a drepturilor omului în China şi o practicantă Falun Gong – o disciplină spirituală care conţine exerciţii fizice, meditaţie şi învăţături morale bazate pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă. Mişcarea este persecutată de peste 16 ani de către regimul comunist chinez.
De altfel, Anastasia Lin a câştigat titlul Miss World Canada cu o platformă vizând libertatea religioasă şi drepturile omului. Ea a vorbit public despre persecuţia desfăşurată de Partidul Comunist Chinez împotriva Falun Gong şi a altor grupuri din China (avocaţi, tibetani, uiguri, activişti pentru democraţie etc).
Refuzul Chinei de a-i acorda viză tinerei de origine chineză şi curajul acesteia de a continua să vorbească în numele celor persecutaţi a ţinut în ultimele luni prima pagină a celor mai importate publicaţii din lume şi a readus în centrul atenţiei problema încălcării drepturilor omului în China, ţară în care milioane de oameni ajung după gratii pentru diverse motive.