Kerry refuză să confirme „rapoarte anonime” privind presupusul hacking ordonat de Putin

Luând cuvântul joi la Departamentul de Stat, secretarul de stat John Kerry a refuzat să discute despre „rapoartele informaţionale anonime” care susţin că preşedintele rus a fost implicat personal în operaţiunile de hacking împotriva prezidenţialelor americane cu scopul de a-l favoriza pe Trump.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Miercuri seara, NBC News a declarat că oficiali de rang înalt, nenumiţi, din sectorul informaţional, au declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost implicat personal în atacurile cibernetice desfăşurate împotriva alegerilor din SUA. Afirmaţiile au fost respinse de mai mulţi foşti oficiali ai spionajului american, precum şi de către congresmanul Peter King, un membru al Comitetului Informaţional din Camera Reprezentanţilor.

În plus, Kerry a evidenţiat declaraţiile făcute de preşedintele Barack Obama în luna octombrie, în care a avertizat că hackeri aflaţi la ordinele Rusiei încearcă să influenţeze alegerile.

Între timp la Casa Albă, administraţia Obama a sugerat că Putin a fost, de fapt, implicat personal în presupusele atacuri cibernetice, deşi nu au fost oferite niciun fel de dovezi pentru a susţine acuzaţiile.

Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a susţinut de asemenea joi că este clar faptul că hackingul l-a ajutat pe Trump să câştige alegerile şi că acesta „trebuie să fi ştiut” de interferenţa rusească – aducând aminte un episod din timpul campaniei prezidenţiale când republicanul Donald Trump a încurajat, în glumă, Rusia să găsească cele 33.000 de emailuri pe care Hillary Clinton le-a şters de pe serverul ei privat de email.

„O gamă largă de aspecte ale situaţiei vor fi luate în considerare”, a adăugat Earnest.