Şeful Mossadului s-ar fi întâlnit cu echipa lui Donald Trump

Tineri israelieni blocând intrarea în zona de colonizare Amona, 15 decembrie 2016. Coloniştii israelieni au primit o hotărâre a Înaltei Curţi care le cere să părăsească zona până la 25 decembrie, deoarece colonia a fost construită pe pământ palestinian privat (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2016

Yossi Cohen, directorul Agenţiei de spionaj extern a Israelului - Mossad - ar fi avut o întâlnire secretă cu echipa preşedintelui nou ales al SUA, Donald Trump.

Întâlnirea ar fi avut loc în timpul unei vizite clandestine în SUA a lui Yossi, care a fost acompaniat de o delegaţie de oficiali din domeniul securităţii de la Tel Aviv, conform rapoartelor scurse în mass media israeliană duminică.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este cel care ar fi organizat delegaţia, condusă de Yaakov Nagel, şeful Consiliului Naţional de Securitate al Israelului.

Ron Dermer, ambasadorul Israelului la Washington a luat şi el parte la întâlniri, unde cele două părţi au discutat probleme legate de acordul nuclear cu Iranul, războiul din Siria şi eternul conflict dintre Israel şi palestinieni.

Aparent echipa lui Donald Trump a fost informată despre apropiata conferinţă regională din Egipt şi despre iniţiativa depusă la ONU de Noua Zeelandă şi Palestina.

Oficialii israelieni au cerut noului preşedinte american să se opună unei iniţiative palestiniene depuse la ONU care critică programul de colonizare israeliană din Palestina.

Trump este cunoscut pentru poziţia sa pro-israeliană şi pentru faptul că a susţinut colonizarea, de către israelieni, a pământului ocupat în urma războiului din 1967, deşi practica este considerată ilegală de către legislaţia internaţională.

Duminică în presă au apărut ştiri conform cărora Donald Trump ar fi donat 10.000 USD unuia dintre proiectele de colonizare în 2003.

Administraţia Obama, care a menţinut o atitudine extrem de rece faţă de pretenţiile israeliene, a indicat că Washingtonul nu se va opune unei astfel de rezoluţii ONU în condiţiile existente. Dată fiind lipsa sprijinului american, şansele votării unei asemenea rezoluţii sunt substanţiale.

Este aşteptat ca propunerea să fie introdusă pe agenda Consiliului de Securitate înaintea învestirii preşedintelui Trump de pe 20 ianuarie.

Politicienii pro-israelieni din SUA au presat administraţia americană să se abţină de la măsuri de ultimă oră care să submineze agenda israeliană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor