Regele Charles îl primeşte pe Macron în prima vizită de stat europeană în Marea Britanie de după Brexit

Regele  Charles al III-lea al Marii Britanii (Duncan McGlynn/Getty Images)
Redacţia
08.07.2025

Regele Charles al Marii Britanii îl va primi marţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron la Castelul Windsor, în cadrul primei vizite de stat a unui lider european de la Brexit încoace, într-o călătorie menită să celebreze reluarea unor legături politice mai strânse între cele două ţări, transmite Reuters.

Ceremonia fastuoasă va reprezenta o premieră pentru Macron, care are o relaţie personală apropiată cu regele. Ultima vizită de stat a unui preşedinte francez în Regatul Unit a avut loc în 2008, când Nicolas Sarkozy a fost oaspetele reginei Elisabeta a II-a.

Regatul Unit încearcă să îşi refacă relaţiile cu aliaţii europeni de când premierul Keir Starmer a fost ales anul trecut. Discuţiile din această săptămână se vor concentra pe mai multe teme, inclusiv combaterea traficului de persoane şi îmbunătăţirea relaţiilor economice şi de apărare, într-un context în care Statele Unite se retrag din rolul tradiţional de garant al securităţii europene.

Deşi au existat tensiuni privind relaţiile post-Brexit şi modalităţile de a împiedica traversarea Canalului Mânecii de către solicitanţii de azil în bărci mici, Regatul Unit şi Franţa au colaborat îndeaproape pentru formarea unei forţe militare destinate sprijinirii Ucrainei în eventualitatea unui armistiţiu cu Rusia.

Sebastien Maillard, cercetător asociat al think tank-ului Chatham House din Londra, a declarat că cele două părţi încearcă să repare unele dintre daunele provocate de negocierile pentru Brexit, în perioada premergătoare ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în 2020, „când Franţa juca mai mult sau mai puţin rolul poliţistului rău”.

În timp ce vizita de trei zile a lui Macron include numeroase întâlniri pe teme economice şi de politică externă, prima zi este dedicată în principal simbolismului şi ceremonialului.

Prinţul William şi soţia sa, Kate, îi vor întâmpina pe Emmanuel şi Brigitte Macron la un aeroport militar din Londra şi îi vor însoţi la Windsor, unde vor fi primiţi oficial de regele Charles şi regina Camilla, cu salve de tun. Cei patru vor parcurge străzile oraşului într-un cortegiu de trăsuri, vor asista la o paradă militară şi vor lua prânzul cu familia regală la castel.

Marţi după-amiază, Macron va reveni la Londra pentru a se adresa parlamentarilor în cadrul unei sesiuni speciale. Ziua se va încheia cu o cină de stat la Castelul Windsor, unde sunt aşteptate discursuri ale regelui şi ale preşedintelui francez în faţa a aproximativ 150 de invitaţi.

Acord privind returnarea migranţilor

Miercuri, premierul Starmer îl va primi pe Macron la Downing Street, unde vor discuta modalităţi de a opri fluxul de zeci de mii de solicitanţi de azil care traversează Canalul Mânecii.

Oficialii britanici speră că preşedintele francez va accepta un proiect-pilot pentru returnarea solicitanţilor de azil. Acesta ar presupune ca Marea Britanie să trimită înapoi în Franţa un solicitant de azil, în schimbul unuia cu un caz considerat legitim pentru a rămâne în Regat, subminând astfel modelul de afaceri al reţelelor de traficanţi de persoane.

În primele şase luni ale acestui an, un număr record de solicitanţi de azil au ajuns în Marea Britanie cu bărci mici din Franţa.

Starmer, aflat în sondaje în urma partidului de dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, este presat să găsească o soluţie eficientă.

Franţa a refuzat anterior să semneze un astfel de acord, afirmând că Regatul Unit ar trebui să negocieze un aranjament cu toate statele membre ale Uniunii Europene.

Joi, Starmer şi Macron vor găzdui un summit franco-britanic pentru a discuta alte subiecte bilaterale, inclusiv sprijinul pentru Ucraina. Cei doi lideri ar putea anunţa şi o cooperare mai strânsă în domeniul energiei nucleare, în special în ceea ce priveşte proiectul Sizewell C.

Vizita lui Macron este considerată un semn al unei noi ere în relaţiile dintre cele două ţări. Fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat în memoriile sale publicate anul trecut că Emmanuel Macron dorea să „pedepsească” Regatul Unit după votul pentru ieşirea din UE în 2016.

În ultimii ani, relaţiile dintre cele două ţări au fost marcate de dispute publice legate de drepturile de pescuit şi de alianţa submarinelor dintre Marea Britanie, Australia şi Statele Unite, care a lăsat Franţa pe dinafară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor