ElectoRata versiunea doi. UDMR "vrea să-i ajute pe cei persecutaţi de bănci". Legea asigură falimentul statului în favoarea băncilor
alte articole
Nici nu s-a stins bine scandalul electoRATEI şi UDMR, proaspăt cooptată în Guvern, anunţă un nou proiect legislativ în beneficiul celor cu probleme la bănci. Cu două luni înainte de alegerile europarlamentare, UDRM informează că va depune în această săptămână în Parlament o propunere legislativă prin care statul să acorde locuinţe de sprijin pentru persoanele care şi-au pierdut imobilul după ce nu şi-au putut achita ratele la bănci şi au fost executate silit.
Conform Adevărul, propunerea aparţine senatorului Attila Cseke, care a anunţat că se doreşte introducerea unui nou capitol în Legea Locuinţelor, ce va aborda problema Locuinţelor de Sprijin. “Ceea ce este în Parlament este o propunere legislativă care ar ajuta la rezolvarea problemei în rândul unui segment al populaţiei".
Cseke nu a menţionat cât va cântări la buget o asemenea iniţiativă.
În viziunea UDMR-ului, pentru a-i "ajuta" pe cei executaţi silit de bănci, autorităţile locale ar urma să cumpere locuinţele scoase la licitaţie de către instituţiile financiare şi să le transforme în locuinţe de sprijin.
Practic, o asemenea iniţiativă ar asigura băncile împotriva creditelor neperformante, pe banii statului. O asemenea practică va duce în timp la falimentul statului în favoarea băncilor. Un exemplu celebru de asemenea asigurări date de Stat către bănci (instituţii private) au mai avut loc în SUA în 2009, celebrul plan Paulson creditând băncile care obţinuseră profituri fabuloase în trecut, cu 700 de miliarde din banii publici. Asigurarea creditelor bancare de către stat este o practică apărută recent, datorită relaţiei tot mai corupte dintre oficiali şi mediul bancar.
Atât proiectul electoRata cât şi propunerea UDMR par mai degrabă scheme menite să salveze băncile de procentele tot mai mari de credite care intră în incapacitate de plată - şi mai puţin cetăţenii.
“Locuinţele cumpărate de către autorităţi de la bănci ar urma să fie închiriate persoanelor sau familiilor care şi-au pierdut casa în cadrul procedeului de executare silită. Contractul de închiriere ar fi pe cinci ani, cu possibilitate de prelungire, iar chiria nu ar trebui să depăşească 10% din valoarea veniturilor”, a spus Attila Cseke.
De aceste ajutoare nu ar beneficia cei care mai deţin o locuinţă, sau cei care deţin calitatea de chiriaş în altă locuinţă.
Reamintim că nu demult premierul Ponta a anunţat o măsură relativ similară de ajutorare a celor ce şi-au asumat credite la bănci dar, din varii motive nu le mai pot plăti, respectiv electoRata. Măsura a stârnit un scandal imens fiind, pe de o parte, o ingerinţă a statului în relaţia contractuală între bancă şi cetăţean, fapt inadmisibil într-un stat cu o economie de piaţă. Pe de o altă parte, măsura a fost interpretată ca discriminatorie şi abuzivă pentru românii care nu au contractat credite la bănci dar sunt obligaţi să îi sprijine, prin impozitele pe care le plătesc, pe cei ce s-au îndatorat, căci statul nu face amânarea plaţilor unor rate pe banii săi, ci pe banii vârstaţi de cetăţean la buget.
La fel de înduioşaţi ca şi PSD-ul de soarta celor "presecutaţi" de bănci, UDMR-ul neglijează acelaşi aspect pe care l-a neglijat şi PSD: măsura populistă pe care o propune operează cu bani de la buget.
Autorităţile locale nu vor cumpăra locuinţe cu banii personali ai primarilor, ci cu banii din taxe şi impozite colectaţi de la cetăţeni. Mai mult, se crează din nou o segregare între cei care au luat credite la bănci şi cei ce n-au luat credite la bănci, cu favorizarea primei categorii. UDMR-ul nu a informat dacă autorităţile locale îi vor întreba pe contribuabili în ce măsură sunt de acord cu aplicare unei astfel de măsuri, în condiţiile în care, pe lângă bieţii români executaţi silit, în România există o mulţime de tineri nu se pot căsători din lipsă unei locuinţe şi o mulţime de oameni trăiesc în condiţii improprii, fiind prea săraci ca să-şi permită să locuiască decent. Pe aceştia însă statul nu s-a înghesuit să-i "ajute", fiindcă respectivii nu-s datori la bănci, motiv pentru care, se deduce probabil, că au încă de unde plăti, atât pentru ei cât şi pentru cei care, mai inspiraţi, au făcut credite la bănci. Iar banca trebuie ajutată neaparat.