Cristian Preda: Moţiunea de cenzură „Ponta – mandat furat”

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat luni, pe blogul personal, că viitoarea moţiunea de cenzură ar trebui intitulată „Ponta – mandat furat”, iar aceasta ar trebui depusă în tandem de toate formaţiunile politice care nu au intrat la guvernare pentru că este datoria lor.

„E de datoria tuturor formaţiunilor politice care nu fac parte din guvern să depună o moţiune de cenzură. Cred că e mai puţin important care e primul nume pe lista semnatarilor, fiindcă ar merita insistat asupra efortului comun, nu cultivată o ambiţie. Un titlu bun ar putea fi “Ponta – mandat furat”, a precizat Cristian Preda.

În opinia lui Preda, sunt patru lucruri principale care ar „putea fi reproşate patru lucruri lui V.V. Ponta”.

În primul rând, premierul a înlocuit „în mod fraudulos” USL, alianţa care s-a impus în alegeri în 2012, cu Uniunea Social Democrată, o alianţă din 1996, care nu are vreo legătură cu actorii politici de azi şi care a fost între timp invalidată la BEC.

În acelaşi timp, Preda sugerează că „deşi repudiat de PNL, care-l susţinuse pentru post, în schimbul unei susţineri a lui Antonescu la prezidenţiale, Ponta nu a demisionat, ci a manipulat un articol din Constituţie, astfel încât criza politică majoră creată de moartea USL să fie interpretată ca o banală remaniere”.

Europarlamentarul îl reproşează premierul că „a pus în locul unor penelişti udemerişti, susţinând că nu s-a schimbat nimic esenţial”, deşi PNL e un partid de centru-stânga din ALDE, iar UDMR e un partid etnic din PPE, precum şi că a mers în Parlament fără să fi avut în prealabil un program de guvernare, după care l-a plagiat pe cel din 2012, susţinând că UDMR ar fi formulat încă de atunci punctele din înţelegerea politică prezentată public de USL.

„Cele patru reproşuri la adresa lui dottore sunt împărtăşite de forţele politice din Parlament care nu fac parte din guvern. N-ar trebui pierdută ocazia de a spune apăsat că Ponta e ilegitim”, a sugerat Cristian Preda.