Cabinetul Ponta avizat în Comisiile de Specialitate din Parlament

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au finalizat audierile miniştrilor din cabinetul Ponta III urmând ca marţi, ora 15, plenul reunit să voteze noul Guvern. În eventualitatea în care totul merge strună iar Traian Băsescu nu atacă investitura Guvernului la CCR, miniştrii vor fi investiţi în funcţie în această seară, la Cotroceni.
Audieri în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.03.2014

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au finalizat audierile miniştrilor din cabinetul Ponta III urmând ca marţi, ora 15, plenul reunit să voteze noul Guvern. În eventualitatea în care totul merge strună iar Traian Băsescu nu atacă investitura Guvernului la CCR, miniştrii vor fi investiţi în funcţie în această seară, la Cotroceni.

Miniştrii care şi-au păstrat portofoliile şi miniştrii ce au făcut parte din cabinetul Ponta II, nu au fost audiaţi. Au trecut prin faţa comisiilor de specialitate doar miniştrii care intră noi pe post sau cei ale căror portofolii s-au schimbat.

Deşi toţi miniştrii au primit aviz favorabil, audierile nu au fost lipsite de critici reciproce, sarcasme şi scântei.

Gabriela Szabo, propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta III, a fost audiată de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat. De cum a ajuns în faţa comisiei, fosta campioană mondială de atletism a şi fost luată la rost.

"Vă condamn, doamna Gabi Szabo, ca om de şcoală, că noi am fost aici la 10.00. Indiferent ce s-ar fi întâmplat, proba elevului conştiincios era la ora 10.00. Nu dumneavoastră trebuie să fiţi aşteptată, ci dumneavoastră trebuie să aşteptaţi, aşa sunt dascălii de odinioară", a certat-o pe Gabi Szabo senatorul PDL Dumitru Oprea, conform stiripesurse.ro

În ciuda nefericitei întârzieri, Gabi Szabo a primit aviz pozitiv. "Sunt extrem de onorată şi ştiu ce cade pe umerii mei din acest moment. Primul obiectiv este maximizarea şanselor sportivilor români la competiţiile internaţionale, în special la Jocurile Olimpice. Trebuie să revigorăm sporturile unde România are şanse la medalii." a declarat fosta "faţă de aur" a atletismului românesc.

Szabo a mai arătat că, pentru a da performanţă, România are nevoie de o bază largă de selecţie la nivelul sportivilor, motiv pentru care îşi propune să facă o strategie pe cel puţin 10 ani la MTS, pentru dezvoltarea sportului de masă. "Din păcate, funcţionăm cu piramida orientată cu vârful în jos şi de aceea avem performeri din ce în ce mai puţini" a pus Szabo degetul pe una dintre rănile sportului românesc.

Bogdan Stanoevici, propus ca ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit şi el aviz favorabil din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor a Camerei Deputaţilor şi celei pentru românii de pretutindeni din Senat nu înainte de a fi ironizat suculent. În timpul audierilor, liberalul Stelian Dolha i-a spus viitorului ministru că este „varză de Bruxelles“ şi l-a sfătuit să se închidă cu consilierii într-un birou, 24 de ore, pentru a se pune la curent cu ce reprezintă acest departament.

Mulţumit că în ciuda ironiilor a trecut de furcile caudine ale parlamentarilor din opoziţie, Stanoevici s-a consolat rapid: „Orice şut în fund este un pas înainte“, a concluzionat el.

Kelemen Hunor propus că ministru pentru portofoliul Culturii, a fost şi el avizat favorabil de comisiile pentru cultură din Camera Deputaţilor cu 19 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi o abţinere. Hunor a declarat în faţa comisiei că nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeului Ţăranului Român, măsură dorită de premierul Ponta, care l-a introdus în Guvern şi a exprimat îngrijorarea în legătură cu subfinanţarea Ministerului Culturii. Hunor s-a plâns că fondurile de care dispune ministerul nu ajung pentru continuarea marilor investiţii în curs, respectiv Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Română şi cu atât mai puţin pentru cofinanţarea proiectelor culturale, festivaluri de teatru, film, muzică şi târguri de carte.

Întrebat dacă ştie când este ziua naţională a culturii române, Kelemen Hunor nu a dorit să răspundă la această întrebare.

Deputatul UDMR Attila Korodi propus pentru postul de ministru al Mediului, a fost şi el avizat cu 18 voturi pentru, 9 împotrivă şi 1 abţinere din partea Comisiei pentru mediu a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei pentru administraţie a Senatului, reunite.

Odată cu postul, Korodi preia şi trei probleme majore ce pot aduce formaţiunii sale un capital electoral negativ enorm şi anume, Roşia Montană, gazele de şist şi Legea Minelor. Korodi s-a declarat împotriva continuării proiectului minier de la Roşia Montană, în condiţiile legale actuale.

Korodi a declarat de asemenea, că nu susţine nici Legea Minelor în forma care a fost propusă, cât despre gazele de şist, viitorul ministru a afirmat că fiecare proiect în parte va trebui analizat cu "precauţie şi rigurozitate."

Rovana Plumb a primit şi ea avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice, fiind validată cu 34 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă”.

În timpul audierilor, Rovana Plumb a afirmat că priorităţile ei sunt modificarea legislaţiei muncii, creşterea ocupării tinerilor, dar şi a persoanelor vârstnice, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, de la 1 iulie şi reducerea sărăciei.

„Este un domeniu care reprezintă o prioritate a guvernului Ponta. Scopul meu este de a continua obiectivele USL, iar ca ţintă avem reducerea sărăciei. Ne-am propus ca până în 2015, să scoatem din sărăcie 580.000 de persoane. Vom face acest lucru cu o nouă viziune în ceea ce priveşte politicile sociale“, a declarat Rovana Plumb.

Eugen Nicolicea, propus ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III a fost şi el avizat favorabil de Comisiile juridice din Parlament, 20 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă"

Nicolicea a arătat, în cadrul audierilor din Comisiile juridice reunite, că îl recomandă pentru funcţia primită, vasta sa experienţă, subliniind că face parte din Comisia juridică a Camerei de trei mandate şi că are şase mandate de deputat la activ. Nicolicea a precizat că, în calitate de ministru delegat, va susţine activitatea Parlamentului în relaţiile cu Guvernul.

"Mă refer întâi şi întâi la acele iniţiative ale parlamentarilor care nu contravin programului de guvernare, dar care de obicei sunt respinse doar pentru că nu sunt venite de la Guvern. Sunt respinse în mod automat. În acest sens, voi lua legătura cu colegii mei, vom analiza împreună cu Departamentul şi cu cei angajaţi acolo să vedem care sunt aceste iniţiative şi să avem o discuţie directă", a spus Nicolicea, citat de Adevărul.

Ioana Petrescu, tânăra propusă pentru postul de Ministru de Finanţe, a fost avizată de membrii Comisiei de Buget- Finanţe, după două ore de audieri, primind 23 de voturi pentru şi doar 15 împotrivă.

Petrescu a pus accentul în discursul său pe faptul că va milita pentru un dialog mai bun cu mediul de afaceri. Deşi a vorbit în comisie despre transparenţă şi comunicare, Ioana Petrescu a plecat fără să răspundă la întrebările jurnaliştilor

Gabriel Oprea a fost şi el avizat pozitiv ca ministru al Afacerilor Interne şi vicepremier, fiind validat cu 20 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi patru abţineri.

La finele audierilor, vicepremierul a afirmat că nu şi-a dorit să fie ministru de Interne, dar, la fel cum a făcut şi în alte locuri în care a fost până acum, o să-şi facă datoria. Oprea a mai precizat că este o perioadă economică dificilă, însă îşi doreşte să fie mai mulţi bani pentru echipamente şi salariile angajaţilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Vicepremierul a mai afirmat că îşi doreşte ca cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să dea şpagă pentru serviciile publice.

Deputata PSD Aurelia Cristea, propusă pentru a fi ministru delegat pentru Dialog Social, a fost audiată de Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Cristea a trebuit să-i facă faţă Cristinei Pocora, purtătoarea de cuvânt a PNL, care a afirmat că ministrul desemnat nu ar trebui audiat, ci învestit direct de către preşedintele Băsescu şi i-a cerut Aureliei Cristea să meargă la Cotroceni.

"Nu înţeleg ce căutaţi aici, nu ar fi trebuit să fiţi la audieri. Dumneavoastră veniţi din partea PSD să ocupaţi un post pe care îl ocupă tot PSD. Conform articolului 85 din Constituţie, ar fi trebuit să treceţi direct la Cotroceni, pentru că este o simplă procedură. După ce faceţi cunoştinţă cu biroul de la minister, ne puteţi explica şi ce înseamnă Dialog Social", i s-a adresat Pocora deputatei PSD.

Indignată, Maria Grapini a sărit în ajutorul Aureliei Cristea şi i-a cerut Cristinei Pocora să părăsească sala. Pentru a soluţiona disputa, membrii comisiei au supus la vot propunerea liberalei Pocora de suspendare a audierilor, în urma voturilor audierile continuând.

Tehnocratul Răzvan Nicolescu a fost avizat şi el favorabil pentru a prelua postul de ministru delegat pentru Energie, primind 36 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 3 abţineri. Nicolescu, fost director de afaceri publice în compania petrolieră OMV Petrom (SNP), companie acuzată de activiştii de mediu că ar intenţiona să exploreze gaze de şist, a declarat că a hotărât să accepte postul din dorinţa de a face ceva bun pentru ţară.

Nicolescu a anunţat că prioritară pentru el este actualizarea strategiei energetice a ţării şi a promis că nu va lua nicio decizie majoră fără dezbatere publică.

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova a fost şi el avizat, marţi, de comisiile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor pentru postul de Ministru al Transporturilor, cu 41 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

Odată cu preluarea ministerului de către Dan Şova, este foarte posibil ca Radu Mazăre să-şi vadă visul cu ochii şi să pună mâna pe Portul Constanţa, integral sau pe o parte cât mai mare din el.

Întrebat de către reprezentanţii opoziţiei, respectiv de deputatul PDL Mircea Toader, ce va face în privinţa Portului Constanţa, Şova a răspuns că în acest moment acţiunile sunt deţinute de minister - 60%, de primărie - 20% şi de Fondul Proprietatea - 20% şi a afirmat că nu e chiar o "treabă nemaiauzită" ca porturile să fie la primării.

"Porturile mari din Europa sunt la primării. Nu ar fi chiar aşa o treabă nemaiauzită să fie la primărie, dar nu intenţionăm să fie integral la primărie", a spus Şova.

Reamintim că Radu Mazăre a fost unul dintre cei ce au salutat cu mult entuziasm plecarea liberalilor de la Guvernare, căci Ramona Mănescu s-a opus ferm intenţiei edilului de Constanţa de a prealua portul pe care Ponta i l-ar fi promis.

Astăzi, la ora 15, toţi cei avizaţi de comisii vor primi şi votul în Plenul reunit al celor două camere. Soarta Guvernului este însă incertă, căci Băsescu l-a somat pe Ponta ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să ceară aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare, care să fie în raport cu noua componenţă a Guvernului, în caz contrar, Băsescu afirmând că va consimţi la „delegitimarea Guvernului României”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor