Aloe vera: şapte puteri miraculoase de vindecare

Numeroase studii au confirmat calităţile plantei aloe vera de a vindeca o gamă variată de afecţiuni şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii unei persoane.
Aloe vera. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.10.2016

Aloe vera este o plantă suculentă care aparţine familiei liliaceae-lor. Există peste 300 de specii de aloe, dar specia Aloe barbadensisi prezintă cele mai multe proprietăţi medicinale dovedite.

Până în prezent au fost identificaţi 75 de nutrienţi în gelul plantei de aloe vera. Gelul conţine vitaminele A, C, E, B1, B2, B3 (niacina), B6, colina, acid folic, alfa-tocoferol şi beta-caroten. În plus, gelul de aloe şi extractul din frunze îmbunătăţesc absorbţia vitaminelor C şi E.

De asemenea, aloe vera oferă 19 din cei 20 de amino-acizi necesari şi 7 din cei 8 amino-acizi esenţiali şi conţine enzime digestive, precum amilaza - care desface amidonul şi zahărul sau lipaza - care desface grăsimile.

Aloe vera a fost folosită ca medicament timp de mii de ani. S-a afirmat că Hannibal a purtat un război în jurul anului 1750 î.C pentru a controla arealul de răspândire al plantei din Africa de Nord. De asemenea, planta a fost folosită în mod tradiţional pentru a trata arsuri, pierderea părului, acnee, infecţii de piele, hemoroizi, sinuzită şi dureri gastrointestinale. Mai mult, aloe vera vindecă vânătăi, arsuri provocate de raze X şi înţepături de insecte.

În timpurile moderne, aloe vera a devenit un remediu pentru pielea uscată, psoriazis şi alte boli de piele. Proprietăţile sale vindecătoare uimitoare includ acţiuni antiinflamatorii, antibacteriene, antioxidante, antivirale şi antifungice.

1. Îmbătrânirea pielii

Aloe este un remediu consacrat pentru afecţiuni ale pielii. Un studiu din 2009 a descoperit că administrarea orală a plantei reduce ridurile faciale. La studiu au luat parte 30 de femei sănătoase cu o vârstă medie de 45 de ani care au folosit gel de aloe vera ca şi supliment alimentar. Un grup a folosit o doză redusă (1.200 mg pe zi) şi un al doilea grup a folosit o doză mare (3.600 mg pe zi).

Cercetătorii au măsurat semnele îmbătrânirii pielii la începutul şi la sfârşitul studiului. După doar 90 de zile, cercetătorii au descoperit că ridurile faciale s-au îmbunătăţit semnificativ la ambele grupuri dar în grupul cu doză mai redusă s-a îmbunătăţit, de asemenea, elasticitatea pielii.

Cum funcţionează? Cercetătorii au descoperit că sucul de aloe vera a crescut producţia de colagen, ceea ce a dus la un suport structural mai bun pentru piele şi la mai puţine riduri. În plus, ei au descoperit că aloe vera a redus, în primul rând, activitatea genelor care deteriorează colagenul.

2. Psoriazis

Cercetătorii suedezi au descoperit că o cremă ce conţine aloe vera este eficientă pentru tratarea psoriazisului. Ei au desfăşurat un studiu double-blind (studiul dublu-orb este o procedură experimentală în care nici subiecţii experimentului, nici persoanele care administrează experimentul nu cunosc aspectele analitice ale experimentului), controlat cu placebo, asupra a 60 de pacienţi cu psoriazis. Pacienţilor li s-a recomandat fie o cremă cu un extras de aloe vera (0,5%) fie crema placebo ce trebuia aplicată de trei ori pe zi timp de 5 zile consecutiv. Studiul a durat timp de 16 săptămâni, dar cu doar 4 săptămâni de tratament activ şi 12 saptămâni de evaluare. La sfârşitul studiului, crema cu aloe vera a vindecat 25 din cei 30 de pacienţi cu psoriazis, adică 83,3%. Doar doi dintre cei 30 de pacienţi din grupul cu placebo au fost vindecaţi, adică 6,6%.

3. Cancerul

Datorită beneficiilor sale pentru diverse afecţiuni ale pielii, aloe vera ar putea, de asemenea, să fie folosită pentru a preveni şi trata cancerul de piele. Un studiu realizat de Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Belgrad a descoperit că aloe vera şi compuşii săi inhibă celulele responsabile pentru răspândirea cancerului de piele. Cercetătorii au iradiat celulele umane de piele pentru a simula pagube produse de soare şi pentru a declanşa procesul de proliferare ce duce la tumorile de piele. Ei au descoperit că tratarea celulelor cu aloe-emodină, o componentă a plantei aloe vera a oprit, în mod semnificativ, procesul de proliferare. Acest studiu a confirmat beneficiile utilizării plantei de aloe vera în ceea ce priveşte oprirea formării tumorii după expunerea la soare.

Dar efectele sale împotriva cancerului nu sunt limitate doar la piele. Studiile arată, de asemenea, că aloe vera ar putea ajuta la prevenirea cancerului cervical. Un studiu publican în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention a descoperit că aplicarea unei creme (marca „Basant”) ce conţine aloe vera, curcumin, reetha (nucă de săpun) şi amla este o terapie eficientă şi sigură pentru eliminarea infecţiei cu papilomavirus uman cervical (HPV). Cercetătorii au studiat un grup de femei cu un HPV care nu progresase încă la o fază avansată de neoplazie cervicală (cu alte cuvinte pre-cancer cervical). Dintre femeile care au folosit cremă vaginală Basant timp de 30 de zile consecutiv, 87,7% au scăpat de infecţia cu HPV, comparativ cu 73,3% în grupul placebo.

În plus, aloe vera îmbunătăţeşte efectele tratamentelor la pacienţii cu cancer. Într-un studiu asupra a 240 de pacienţi cu tumori metastatice, aceştia au fost împărţiţi aleatoriu în două grupuri: unul care să primească doar chimioterapie şi un altul chimioterapie împreună cu 10 ml de aloe vera administrată oral de 3 ori pe zi. În cazul grupului cu aloe a fost înregistrată o regresie semnificativ mai bună a tumorilor pacienţilor şi rate de supravieţuire mai bune pe parcursul a 3 ani.

4. Parodontoza

S-a descoperit că aloe vera este eficientă atunci când este adăugată la pasta de dinţi şi apa de gură. Într-un studiu, 15 pacienţi cu parodontoza (o boală inflamatorie infecţioasă a gingiilor) au primit injecţii cu gel de aloe vera în gingii în zona anumitor dinţi. Toţi pacienţii au experimentat îmbunătăţiri ale condiţiei în privinţa plăcii bacteriene şi a parodontozei.

Utilizarea sucului de aloe vera ca apă de gură reduce acumularea de placă pe dinţi. Într-un studiu asupra a 300 de persoane din India, cercetătorii au comparat efectul pe care l-a avut sucul 100% din aloe vera cu cel al unui placebo şi al apei de gură cu clorhexidină (o substanţă sintetică). Apa de gură cu substanţe chimice nu poate fi folosită pe termen îndelungat datorită efectelor secundare, precum un simţ alterat al gustului, limba pătată, reacţii hipersensibile şi toxicitate. Timp de patru zile, celor 300 de subiecţi li s-a administrat, în mod aleatoriu, clorhexidină, aloe vera sau apă de gură placebo. La sfârşitul studiului s-a constatat că sucul cu aloe vera a acţionat la fel de bine în privinţa reducerii acumulării de placă ca şi apa de gură cu substanţe chimice, dar fără a avea vreun efect secundar. Aloe vera a funcţionat, de asemenea, semnificativ mai bine decât placebo.

Sucul de aloe vera este eficient şi pentru o serie de alte probleme dentare, inclusiv gingivită, dureri cauzate de terapia cu radiaţii şi lichenul plan oral (LPO). Aceasta din urmă este o boală cronică inflamatorie care afectează mucoasa bucală. Se manifestă sub forma unor pete albe, lucioase, a unor ţesuturi roşii şi umflate sau sub forma unor leziuni deschise care provoacă senzaţii de arsură şi durere.

Într-un test dublu-orb, controlat cu placebo, 54 de pacienţi cu LPO din Tailanda au primit aleatoriu aloe vera sau placebo. După opt săptămâni, 81% din grupul cu aloe a avut un răspuns bun comparativ cu doar 4% în grupul cu placebo. În cazul a 7% dintre pacienţii din grupul cu aloe a avut loc o remisie clinică completă, în timp ce 33% dintre aceştia au experimentat o eliminare completă a senzaţiilor de arsură.

Aloe vera îmbunătăţeşte, de asemenea, calitatea vieţii pacienţilor cu LPO. În Spania, într-un studiu dublu-orb, 64 de pacienţi cu LPO au primit în mod aleatoriu fie aloe vera fie placebo. Grupul cu aloe vera a primit o doză de 0,4% ml (concentraţie de 70%) de trei ori pe zi. În grupul cu aloe, 31,2% dintre pacienţi au experimentat o remisie completă a durerii după 6 săptămâni, comparativ cu doar 17,2% în cazul grupului cu placebo.

5. Boala inflamatorie a intestinelor

Administrarea pe cale orală a gelului de aloe vera îmbunătăţeşte simptomele iritabile în doar patru săptămâni. Într-un test dublu-orb controlat cu placebo, 44 de pacienţi, ce sufereau de colită ulceroasă activă medie până la moderată, au primit în mod aleatoriu, de două ori pe zi, 100 ml de gel de aloe vera sau placebo. Diverşi indicatori ai bolii s-au îmbunătăţit cu 30 până la 47% în grupul cu aloe vera, comparativ cu doar 7 până la 14% în cazul grupului cu placebo.

6. Diabetul

Aloe vera ajută la reducerea nivelurilor de glucoză din sânge. Într-un studiu asupra a cinci pacienţi cu diabet non-insulino-dependent, aceştia au primit o jumătate de linguriţă de sevă uscată de aloe pe zi, timp de 4 până la 14 săptămâni. Nivelurile glicemiei au scăzut în medie cu 122% la fiecare pacient, fără să aibă loc o schimbare în greutatea corporală. Cercetătorii au concluzionat că aloe vera conţine un agent hipoglicemic care reduce glucoza din sânge.

7. Vindecarea rănilor

Gelul de aloe vera a crescut gradul de vindecare a urmelor operaţiei de cezariană într-un interval de 24 de ore de la operaţie, conform unui studiu efectuat asupra a 90 de femei din Iran.

Şi un studiu preliminar asupra a 30 de pacienţi din Nigeria a descoperit că gelul de aloe vera a fost la fel de eficient precum loţiunea cu benzoat de benzil în ceea ce priveşte tratarea scabiei.

Mai mult, s-a descoperit că un tratament cu aloe ar fi sigur şi eficient pentru pacienţii cu lichen plan vulvar.

Acest articol a fost publicat iniţial pe website-ul greenmedinfo.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor