Sfaturi eficace. Erori ce trebuie evitate în tratamentele de frumuseţe

Unele tratamente de înfrumuseţare care sunt bazate pe ingrediente naturale nu sunt fără riscuri, de multe ori putând provoca leziuni grave ale pielii.
Ingrediente pentru remedii naturale (Cat Rooney/The Epoch Times)
Mioara Stoica
15.04.2016

Din timpuri străvechi omul se străduieşte să-şi menţină frumuseţea şi să-şi îmbunătăţească înfăţişarea. Femeile, care au vrut mereu să fie frumoase, au dat dovadă din plin de o inventivitate ieşită din comun în acest sens, iar de-a lungul timpului ne-au fost transmise multe reţete complicate şi costisitoare. Dar nu toate reţetele sunt inofensive. Şi nu înseamnă că dacă unele tratamente de înfrumuseţare sunt bazate pe ingrediente naturale sunt şi fără riscuri: din contră, de multe ori pot declanşa reacţii iritative sau alergice, cu leziuni grave ale pielii.

Folosirea plantei Hamamelis virginiana ca astringent

Multe persoane sunt tentate să caute sfaturi de frumuseţe pe Google, fiind convinse că experienţele şi tratamentele naturale transmise "din gură în gură" prin reţelele sociale sunt întotdeauna benefice pentru piele. De fapt, nu este adevărat, şi, conform declaraţiilor Dr. Cristiana Colonna - responsabila Ambulatoriului de Dermatită atopică al Departamentului de Dermatologie Pediatrică din cadrul Policlinicii din Milano - pentru situl web coreiere.it: "nu ar trebui să se confunde natural cu inofensiv, deoarece nu este deloc adevărat că tot ceea ce luăm de la natură şi apoi aplicăm pe piele este întotdeauna sigur 100%. Din contră, se poate întâmpla ca aceste produse total naturale să declanşeze reacţii de tip iritativ sau, chiar mai rău, alergic".

Acesta este cazul apei de hamamelis, un antiinflamator natural folosit adesea ca astringent în tratamentele făcute în casă: "Dar ceea ce oamenii nu ştiu - explică dr. Colonna - este faptul că această plantă este adesea distilată într-o bază alcoolică care, dacă este aplicată pe piele, poate provoca uscarea extremă a tenului şi exfolieri". Mai mult decât atât, parfumul natural care intră în compozţie este eugenolul, de fapt un iritant puternic.

Lămâia utilizată în curăţarea pielii

Adorată de majoritatea celor care folosesc tratamente de frumuseţe făcute în casă, în realitate acest fruct este un coşmar pentru orice dermatolog, deoarece ph-ul 2 al acestuia poate afecta grav ph-ul natural al pielii, cuprins între 4 şi 5, în timp ce componenta mare de acid ajunge să erodeze filmul protector al epidermei. Iar dacă toate acestea nu sunt suficiente pentru a evita utilizarea acestui fruct, este bine să ştiţi că lămâia provoacă o creştere a sensibilităţii la soare, cauzând vezicule dureroase şi modificări de culoare a pielii, care pot dura mai multe luni. În concluzie, lămâia este perfectă în ceai, dar nu şi pe faţă.

Utilizarea ouălor în tonifierea pielii

Proteinele din ouă sunt bune pentru tonusul şi elasticitatea pielii, astfel încât multe saloane de înfrumuseţare oferă tratamente faciale făcute din albuş de ou, care nu numai că întind pielea, dar, de asemenea, ajută la creşterea luminozităţii şi minimizează ridurile mici. Dar atenţie, această metodă nu este recomandată în afara centrelor de frumuseţe. Motivul: un posibil risc de intoxicaţii alimentare deoarece albuşul de ou conţine bacterii salmonella, care poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii dacă este ingerat accidental în timpul aplicării pe faţă a amestecului.

Înlocuirea deodorantului clasic cu oţetul de mere

Tot mai mulţi oameni sunt reticenţi să folosească deodorante, datorită unei posibile legături (de fapt, încă de determinat) între clorura de aluminiu şi cancerul de sân. În consecinţă, produsele naturale anti-transpiraţie au devenit din ce în ce în ce mai populare. Unul dintre acestea este oţetul de mere, datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi a capacităţii de absorbire a mirosurilor. Chiar dacă remediul nu este dăunător pielii, în acest caz, nedumerirea vine de la simţul practic, deoarece oţetul nu are un miros prea plăcut, dimpotrivă, este dificil de a-l masca, chiar dacă sunt adăugate uleiurile esenţiale preferate. Dar mai mult, potrivit dr. Colonna, nu ar fi chiar atât de util în oprirea sudorii.

Exfolierea feţei cu scorţişoară şi ardei iute

Scorţişoara - excelentă în prăjituri, dar mai puţin pe faţă. "Condimente, cum ar fi scorţişoara şi ardeiul iute, au o acţiune vasodilatatoare - avertizează dr. Colonna - aşadar contactul cu pielea, mai ales în zonele delicate, cum ar fi zona periorală a feţei şi în jurul ochilor, poate declanşa o reacţie inflamatorie, care are ca rezultat o dermatită de tip iritativ, dar se poate ajunge, de asemenea, la o adevărată arsură chimică".

Exfolierea pielii cu bicarbonat de sodiu

Există mai multe remedii ale bunicii care pot face ca pielea să devină strălucitoare, dar bicarbonatul de sodiu nu este cu siguranţă unul dintre ele. "Mulţi dermatologi recomandă de multe ori soluţii bazate pe apă şi bicarbonat de sodiu de utilizat ca o compresă pentru a ridica ph-ul pielii şi a face mediul ostil supravieţuirii candidei - explică dr. Colonna - dar acest lucru nu înseamnă că utilizarea acestei comprese ca exfoliant facial poate funcţiona la fel de bine. De fapt, este adevărat chiar opusul, deoarece se modifică ph-ul normal al pielii, creând astfel modificări în flora cutanee, care pot favoriza proliferarea anumitor germeni, în detrimentul altora".

Aplicarea pastei de dinţi pe coşuri

Câţi dintre noi nu au folosit acest tratament casnic? De fapt este cel mai popular tratament atunci când vine vorba de accelerarea dispariţiei coşurilor, dar care are unele contraindicaţii de luat în considerare. "Conţinutul de peroxid de hidrogen din pasta de dinţi poate acţiona, de fapt, ca antiseptic - avertizează expertul - determinând tinerii să-l aplice pe coşuri. Dar nu trebuie uitat faptul că, în general, pasta de dinţi conţine şi alte ingrediente, inclusiv dezinfectanţi (cum ar fi triclosanul), care, în contact prelungit cu pielea poate provoca iritaţii severe. Cu alte cuvinte, comedonul dispare, dar lasă locul dermatitei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor