#REZISTENŢA în dialog cu Liiceanu: "Trebuie să nu accepţi să devii victimă a lehamitei. Atunci te dai legat lor"
alte articole
Reprezentanţii grupului #REZISTENŢA de pe Facebook - platformă civică născută în urma protestelor declanşate de adoptarea OUG 13 - au avut, marţi, o întâlnire cu filozoful Gabriel Liiceanu, discuţia fiind axată pe una dintre cele mai actuale probleme ale momentului - necesitatea ca românii să înveţe să fie cetăţeni într-o ţară în care puterea politică a fost acaparată de "fiinţe primitive", preocupate mai degrabă de graţiat corupţi decât de repararea dezastrului din Educaţie, Cultură, Sănătate.
"Meseria de cetăţean (...) e un mod de a-ţi investi viaţa pe o constantă a ei, aşa cum ai o profesiune - fiecare dintre noi ştie să facă ceva în viaţă şi are o profesiune şi şi-o asumă - la fel, trebuie, trăind într-o societate, să îi pese fiecăruia de ce se întâmplă în relaţiile cu ceilalţi şi cum îşi aşează lumea în care trăieşte şi cum acceptă să fie aşezată. Ca să ajungi să participi la cum arată viaţa ta înseamnă că ţi se recunosc cu adevărat drepturile de a avea ceva de spus despre felul cum e administrată ţara ta", a declarat Liiceanu.
În opinia scriitorului, protestele #rezist, fenomen fără precedent în România căci au scos în stradă peste 600.000 de români motivaţi de interese care transcendeau sfera interesului personal, reprezintă, pe de o parte, un început al exercitării democraţiei în România - fenomen ce nu mai poate fi oprit - dar şi un semnal clar că cei aflaţi la putere îşi fac treaba îngrozitor de prost.
"Orice manifestaţie publică, deci recurgerea la acest mod de a-şi spune cuvântul cei care au ales între voturi e un semn de slăbiciune a democraţiei acelei ţări, pentru că cei care au fost desemnaţi să îşi exerseze puterea îşi fac treaba îngrozitor de prost. Într-o ţară liniştită, nu te opreşti de la lucru sau nu dormi noaptea pentru că trebuie să stai în Piaţă, pentru că nu e rentabil, societatea pierde. Dar altă cale ca să dreagă lucrurile stricate de cei care au puterea în mână nu e.
Deci, aş spune e minunat că se întâmplă asta la noi, e semnul unei democraţii începătoare, plină de hibe, în care cultura politică a celor care aleg este încă modestă iar conştiinţa morală şi politică a celor care conduc e mizerabilă din moment ce îşi propun să îşi apere interesele lor şi nu pe ale noastre", a opinat filozoful.
În opinia lui Liiceanu, la proteste a ieşit "elita" societăţii, oameni cu demnitate care au ieşit din condiţionarea ce le-a fost indusă de deceniile de comunism şi nu acceptă strâmbăciunea puterii ca pe o fatalitate împotriva căreia nu se poate face nimic.
"Un om obişnuit să fie obidit, umilit, dispreţuit, să plece capul în faţa puterii, care n-a simţit schimbarea liniilor de forţă, să zicem, ale istoriei după ’90 (...) va continua să se uite la putere ca ceva fatal.
Oamenii pe care îi mituiesc şi pe care îi manipulează n-au reacţii cetăţeneşti, ei nu sunt apţi să joace rolul într-o democraţie. În schimb, un om cultivat nu suportă umilinţe de acest tip – hoţia, minciuna, făcutul poveştii noaptea. A te indigna este totuşi calitatea unei personalităţi. Trebuie să ai o personalitate ca să poţi să fii umilit. Altminteri nu se întâmplă nimic, se izbeşte de lipsa de personalitate a unor oameni care au trăit aşa toată viaţa.
Ori oamenii ăştia care s-au strâns acolo sunt într-un fel elita societăţii tocmai pentru că au reactivitate umană", a explicat Liiceanu.
Ce este de făcut cu cei care rămân în continuare "martori muţi, cetăţeni muţi"? Ei bine, acestora ar trebui să li se spună că vor plăti din munca lor furturile pe care le face puterea, consideră Liiceanu.
Filozoful a mai ţinut să remarce că trăim într-o ţară în care 40% din populaţie este analfabetă funcţional. Pentru ca societatea să îşi revină, să poată da din nou atât lideri valoroşi cât oameni care să voteze cu discernământ, oameni capabili de construcţie este nevoie de educaţie, de cultură, a explicat Liiceanu. Filozoful a dat exemplul Franţei, unde Macron şi-a stabilit ca priorităţi cultura şi educaţia.
"Eu am auzit prima oară lucrul ăsta, de unde era să îl aud? De la Noica, sub forma unei metafore foarte clare. Când vrei să construieşti o casă, calitatea ei va depinde de calitatea cărămizilor din care o faci. Ai cărămizi proaste, casa va fi proastă. Nu poţi cu oameni prost educaţi să construieşti o societate de bună calitate.
România este – împreună cu Bulgaria - cu 40% din populaţie analfabetă funcţional, după cum ştim asta înseamnă cuvintele pe care le poate citi cu greu un analfabet funcţional, trec pe lângă mintea lui ca apa pe penele gâştii, deci el poate descifra literele dar sensul lor nu. Ori cu 40% populaţie de acest tip vei avea o casă, un edificiu social inferior, groaznic", a explicat Liiceanu.
"Spuneam de Macron, din septembrie când o să înceapă şcolile va da 1000 de euro fiecărui elev de la 14 ani şi până la vârsta de 23 de ani când îşi termină studiile universitare. An de an va primi 1000 de euro sub formă de bonuri culturale. Va putea să îşi cumpere cărţi de 1000 de euro, va putea să îşi cumpere bilete la spectacole, produse culturale care îl obligă să stea cu mintea şi cu nasul în cultivarea spirituală. La noi a existat la un moment dat povestea cu 100 de euro o dată pe an unui profesor. (...)
Un măr sălbatic nu poate să concureze orice ai face cu un măr sofisticat crescut. Deci vrem să avem oameni cultivaţi sau meri sălbatici? Ce e de făcut? Cum rezolvăm?
Credinţa mea e dacă vom continua să fim cu 40% oameni care nu înţeleg ce citesc – bulgarii au 41, dacă relaţia noastră cu cartea care e cea mai proastă din Europa, credinţa mea e că vom dispărea ca popor, nu stiu dacă în 20 sau 50 de ani", a opinat Liiceanu.
Oprimaţi, manipulaţi şi jefuiţi timp de decenii, românii au ajuns prizonerii unei clase politice care a arătat clar că a trădat contractul social şi că nu are drept scop să servească cetăţeanul. Este nevoie, aşadar, de apariţia a noi lideri precum Cioloş, a unor partide politice şi, evident, de implicarea cetăţenilor.
"Nu există altă ieşire, nu putem trăi mutându-ne în Piaţă, toată lumea ştie asta şi ei stiu asta, care au puterea şi cei care au făcut lucrul ăsta fabulos să stea luni de zile acolo, lucrurile trebuie deblocate, nu se poate face decât construind partide alternative. (...) Trebuie să nu accepţi că ai putea să devii victimă a lehamitei pentru că atunci înseamnă că te-ai predat. Te-ai predat, te dai legat lor.
Care e antidotul? O implicare inteligentă, paşii care s-au făcut acolo (în Piaţă) trebuie continuaţi stând de vorbă cu oameni politici pozitivi. Să se treacă de la reacţia civică în stradă la presiunea pusă pe partidele care pot pune o speranţă. USR-ul în continuare trebuie să se trezească şi el este obligat să îşi facă treaba, nu? L-am votat toţi de aici, ca să zic aşa. Şi atunci sunt obligaţi să îşi facă treaba. Pasul următor e să împingem lucrurile ca partidul valabil, nu PNL care are aceleaşi probleme de rezolvat ca şi PSD cu corupţii lui - USR-ul nu are - să îşi dea seama de ce nu face mai bine", a susţinut filozoful.
De asemenea, oamenii trebuie să se informeze, să studieze care este mecanismul pe care se mişcă lumea, cum funcţionează democraţia, cum arată o societate în occident şi cum arată la noi.
Discuţiile protestatarilor cu Gabriel Liiceanu au fost transmise live de Rezistenţa TV, iar cei de acasă au avut ocazia să transmită întrebări cunoscutului filozof. Multe întrebări nu au apucat să fie puse, protestatarii sperând însă că le vor putea adresa la un nou dialog cu Liiceanu, căci ciclul de întâlniri ale #rezistenţilor cu oamenii care au ceva de spus în societate va continua.
"Plec în primul rând foarte bucuroasă că am avut ocazia aceasta - şi cred că asta e valabil pentru toţi cei de aici - şi din ce am văzut din feedbackul de la filmare, şi pentru cei care s-au uitat la noi. E un lucru bun că avem ocazia să îl ascultăm pe domnul profesor Liiceanu vorbind cu noi şi, pornind de la asta, eu plec cu gânduri optimiste.
O să tot continuăm în direcţia asta cu proiecte on-line şi off-line care cumva sunt sub umbrela educării tuturor cum să facem meseria de cetăţean. Pornind de la ce spunea domnul Liiceanu referitor la preţuirea aceasta pe care o adresăm libertăţii individuale, ce s-a schimbat foarte mult pentru mulţi dintre noi a fost faptul că meseria aceasta de cetăţean intră în libertatea noastră individuală. Suntem din ce în ce mai mulţi care înţelegem asta şi atunci proiectele or să meargă toate în direcţia asta", a declarat ulterior întâlnirii Raluca Paraschiv, reprezentantă a grupului Rezistenţa.
Întâlnirea protestatarilor cu dl Gabriel Liiceanu a avut loc în cadrul proiectului #Rezistenta 360,un proiect al grupului civic #REZISTENŢA, al cărui scop este crearea unor punţi de dialog şi comunicare reală şi obiectivă între societatea civilă şi clasa politică, şi explicarea evenimentelor şi acţiunilor politice într-un limbaj simplificat pentru cetăţenii României. În cadrul acestui proiect, protestatarii au avut întâlniri cu liderul USR Nicuşor Dan, cu parlamentarii USR Cristian Ghinea, Florina Presadă şi Cristian Seidler, şi cu senatorul PNL Florin Cîţu.
Înregistrarea integrală a întâlnirii poate fi vizionată aici.