#Rezistenţa, faţă în faţă cu Nicuşor Dan: „A fost o continuă luptă pe Justiţie!”

Într-un stat disfuncţional, cum a devenit România, normalitatea nu mai poate fi restabilită fără implicarea cetăţenilor, a rezultat din discuţia lui Nicuşor Dan cu membrii grupului #REZISTENŢA.
Loredana Diacu
06.05.2017

alte articole

Întâlnire a membrilor grupului #Rezistenţa cu Nicuşor Dan. (Epoch Times)
Loredana Diacu
06.05.2017
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

În România mecanismul democratic nu funcţionează şi este nevoie de o implicare mult mai mare a cetăţenilor pentru ca statul să intre în normalitate, a explicat sâmbătă, liderul USR Nicuşor Dan, în cadrul unei întâlniri cu membrii grupului #REZISTENŢA, grup coagulat de-a lungul protestelor anti OUG 13. Ce ar putea face cetăţenii într-un stat care s-a dovedit disfuncţional? Un prim pas este să devină vectori de propagare a informaţiei corecte în societate, pentru ca de acolo să vină presiunea politică ce obligă Puterea să facă paşi înapoi.

„Am văzut cu toţii în februarie 2017 că opoziţia parlamentară a acţionat corect, a făcut tot ce putea să facă şi n-a reuşit să schimbe intenţia majorităţii, a reuşit să o facă, cu un mare consum de energie, societatea, sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă.

Din păcate acest deficit democratic continuă, adică pe chestiuni flagrante pe care puterea le face şi care sunt sancţionate declarativ de către opoziţie prin mijloacele pe care ea le are prin faptul că nu există o presă echidistantă care să ducă aceste derapaje la cetăţeni şi cetăţenii să încline intenţia de vot şi să facă puterea să se teamă.

Deci acest mecanism nefuncţionând este nevoie de propagare directă de la om la om şi ceea ce grupurile fac e exact lucrul ăsta. Să preia informaţie, să preia chiar soluţii care nu-şi găsesc rezolvarea politică acolo unde ar trebui în Parlament şi să le propage în societate ca de acolo să vină o presiune politică”, a declarat Nicuşor Dan.

Liderul USR a mai explicat în cadrul întâlnirii cu protestatarii #rezist că formaţiunea sa este cât se poate de deschisă la o cooperare cu societatea civilă şi aşteaptă proiecte, propuneri, pe care să le transforme în propuneri legislative, aşa cum a procedat şi cu punctul 8 al proclamaţiei România 2017 "fără penali în demnităţi publice", deziderat pe care USR-ul încearcă să îl transforme în act normativ.

„Imediat după Congres o să înceapă în cadrul USR o acţiune foarte amplă de definire a programului politic complet pentru România care se va încheia la sfârşitul anului viitor pe domenii de lucru şi în care vrem să avem propuneri, interacţiuni de la oamenii din societate care au competenţe şi care au interes”, a declarat Nicuşor Dan. Chiar şi până la Congresul USR, cei interesaţi să transmită propuneri/proiecte o pot face la adresa contact@usr.ro însă, realist vorbind, lucrurile ar trebui să demareze în forţă din septembrie.

În cadrul întâlnirii, transmisă live de Piaţa Victoriei TV, protestatarii au pus numeroase întrebări despre planurile USR de viitor, despre direcţia în care se va îndrepta partidul după Congres şi despre cum vede Nicuşor Dan colaborarea cu societatea civilă, despre raportarea USR la protestele #rezist etc. Cei de acasă au putut participa la discuţie trimiţându-şi online întrebările.

Răspunzând problemelor ridicate de cetăţeni, Nicuşor Dan a explicat că, din punctul de vedre al USR, sesiunea parlamentară care se pregăteşte să se încheie a fost o continuă luptă pe Justiţie, pentru a opri asalturile PSD şi ALDE.

„Dacă e să rezumăm prima sesiune a celor două camere, a fost o continuă luptă pe Justiţie cu paşi înainte şi paşi înapoi din partea PSD şi ALDE - redefinirea conflictului de interese, pe subiectul acesta colegii noştri au scris o sesizare pentru CCR pentru un control de constituţionalitate. (...) Au fost paşi înainte şi înapoi cu amendamentele pe legea graţierii, au fost declaraţii publice, presiune pe ministrul Justiţiei să schimbe procurorii generali şi de la parchet şi de la DNA, dincolo de lucruri care necesită o dezbatere în societate, cum este legea salarizării unitare, un deziderat al societăţii pe care trebuie să existe o dezbatere largă, de fapt energiile noastre sunt pe aceste presiuni pe Justiţie”, a explicat Nicuşor Dan.

La rândul lor, cetăţenii şi-au exprimat intenţia de a avea cât mai multe întâlniri cu decidenţii politici şi de a-şi asuma un rol cât mai activ pentru schimbarea în bine a societăţii.

„Ne-am asumat că ne vom implica foarte serios, avem deja proiecte pe care le-am început, cum este şi Rezistenţa 360, avem proiecte la care lucrăm şi vor avea un impact social foarte mare.

Ne propunem să creăm nişte punţi de colaborare şi comunicare între societatea civilă şi pe de-o parte clasa politică, pe de altă parte organizaţiile neguvernamentale astfel încât să reuşim să dăm un pic mai multă putere vocii cetăţeanului care la rândul lui să poată susţine opoziţia în lupta cu puterea care conduce astăzi România”, a declarat Andi Cârlan, reprezentant al grupului Rezistenţa.

Înregistrarea integrală a discuţiei, în care Nicuşor Dan răspunde la întrebările cetăţenilor poate fi urmărită aici.

Întâlnirea protestatarilor cu liderul USR a avut loc în cadrul proiectului #Rezistenta 360, program în cadrul căruia reprezentanţii grupului se întâlnesc cu politicieni, creând punţi între societatea civilă şi parlamentari, cărora le transmit întrebările şi doleanţele străzii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor