Liiceanu, despre acuzaţia care i-a atras mânia lui Dragnea: A fost o eroare, nu o minciună!
alte articole
Acuzat (şi chiar ameninţat cu plângere penală) de Liviu Dragnea pe motiv că ar fi făcut afirmaţii false la Bruxelles, filozoful Gabriel Liiceanu oferă, într-un amplu articol publicat pe Contributors, o explicaţie privitoare la declaraţia de care s-a legat liderul PSD.
"Am făcut următoarea afirmaţie: «Acum, cei care ne-au adus în această situaţie vor să se bucure nestingheriţi de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în faţa legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ţinta numărul 1 sunt Parchetul General şi DNA. Iată declaraţia explicită a şefului PSD: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea d-nei Kovesi”.»
Lucrul pe care mi-l reproşez este de a fi dat statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el. Altfel spus, am exprimat un adevăr, dându-i însă, prin folosirea ghilimelelor, pretenţia de exactitate, lucru pe care l-am întărit şi prin folosirea expresiei „declaraţia explicită”. Acest lucru mi-l asum în mod public ca pe o eroare. Nu însă ca pe o minciună. N-am avut nici o clipă intenţia de a deforma o realitate ştiind foarte bine că adevărul e în altă parte. În acest caz, şi doar în acesta, aş fi minţit", scrie filozoful.
Liiceanu explică şi care este originea afirmaţiei pe care, în fondul ei, o consideră în continuare "perfect adevărată, chiar dacă, în litera ei, inexactă."
Duminică, cu două zile înainte de a pleca la Bruxelles, am căzut peste o afirmaţie a lui Liviu Dragnea de la RTV. Desigur, nu mi-am luat notiţe şi, când am formulat textul, am exprimat poziţia lui Dragnea în principiu şi în sensul de ansamblu al propoziţiei pe care apoi am pus-o în mod abuziv în ghilimele, convins fiind – cum sunt şi acum pornind de la tot comportamentul lui –, că ea exprimă „pe scurtătură” credinţa (şi dorinţa) intimă a şefului PSD. Lucru pe care, după ce, întorcându-mă şi vizualizând scriptul emisiunii, continui să-l cred.
Dragnea este întrebat ce crede despre „evaluarea” pe care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, o pune la cale în privinţa activităţii conducerii Parchetului General şi al DNA. Şi răspunde: „Aştept şi eu ca şi mulţi români, punctul de vedere al ministrului Justiţiei. Dacă acel om a zis că face o evaluare (…), cred că va face o evaluare profesionistă şi cred că ar trebuie să îl lăsăm să o facă.”
Întrebat apoi dacă va susţine o eventuală decizie a ministrului de a cere înlocuirea lui Augustin Lazăr şi a Laurei Codruţa Kovesi, Dragnea răspunde: „Despre ce decizie posibilă e vorba, doamnă? Să se desfacă România, să intrăm într-un război, să închidem graniţele, să facem vreo nenorocire? E vorba de două funcţii. Cu aceste funcţii sau fără aceste funcţii, România nu crapă, nu se închide”.
Ei bine, de aici, de la aceste propoziţii, mi-a rămas în minte că Dragnea îşi doreşte atât îndepărtarea celor doi, cât şi dispariţia funcţiilor lor. Şi repet, cred, pornind de la tot contextul politic în care trăim şi de la felul în care, prin interpuşi sau direct, Dragnea dă iama de două luni, împreună cu Tăriceanu, prin Codul Penal, că cele două funcţii-cheie ale justiţiei din România sunt vizate în mod explicit de şeful PSD şi şeful ALDE", scrie Liiceanu.
Ceea ce mă uimeşte aflând ce zarvă s-a iscat imediat după prestaţia mea bruxelleză la diferite posturi TV arondate este felul în care discursul ţinut de mine acolo a fost redus la o propoziţie. Cum e cu putinţă ca o propoziţie – profund adevărată în conţinutul ei, chiar dacă inexactă în forma citată – să facă, o seară întreagă, obiectul acuzei de minciună într-o ţară care trăieşte de aproape trei decenii pe tonele de minciună deversate peste noi de către politicienii României şi de mediile care-i slujesc? Se ascunde oare vreo minciună în analiza pe care am făcut-o României actuale? Şi nu asta merită oare discutat? Ducându-mă la Bruxelles nu m-am dus nici ca filozof, nici ca scriitor, nici ca profesor nici ca reprezentant al oricărei meserii de pe lumea asta care se poate învăţa. M-am dus ca reprezentând una dintre cele mai grele meserii existente în ţările cu pretenţii democratice: meseria de cetăţean îndrăgostit de ţara lui şi de valorile europene pe care cei ce se bat cu pumnul în piept, clamând iubirea de patrie, le batjocoresc zi de zi", mai adaugă scriitorul.
Articolul integral, care conţine şi discursul ţinut de Liiceanu în Parlamentul European, la dezbaterea din Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei în România, poate fi citit aici
Reamintim că, nemulţumit că filozoful Gabriel Liiceanu l-a acuzat, în Parlamentul European, că le-a pus gând rău şefei DNA şi Procurorului General, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că, deşi nu este "reclamagiu de profesie", ia în calcul să depună, în zilele următoare, o plângere penală scriitorului.
Înainte de plângerea penală, Liviu Dragnea i-a trimis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, în care îl acuză pe Liiceanu de declaraţii false.
Replica lui Liviu Dragnea
Replica liderului PSD nu s-a lăsat aşteptată. Într-o lungă postare pe Facebook, Dragnea îl acuză pe Liiceanu că persistă în minciună.
"Nu, domnule Gabriel Liiceanu, o minciună este o minciună, chiar dacă e rostită de un intelectual de marcă – nu puteţi spune că aţi minţit doar puţintel!
Ştiţi mai bine decât mine că adevărul este corespondenţa între vorbe şi realitate. Or, între vorbele pe care le-aţi rostit la Bruxelles despre declaraţiile mele şi ceea ce am declarat în mod real nu există nicio corespondenţă.
Între a spune că în România se face prea mult caz despre funcţiile de şef la cele două parchete şi afirmaţia „exactă” că „trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA” este o uriaşă diferenţă.
Îmi menţin declaraţia că vorbim prea mult despre cele două funcţii. Într-adevăr, combaterea corupţiei nu ar trebuie să depindă de o funcţie sau de o persoană. Altfel, înseamnă că totul este „reversibil”. Într-un stat de drept, mecanismele şi instituţiile sunt sau ar trebui să fie mai importante decât persoanele în sine. De aceea, mă surprinde idolatria pe care o manifestaţi faţă de doamna Kovesi. Testul suprem al aşa-numitei lupte anti-corupţie se va da abia când domnia sa nu va mai fi în funcţie. Nu decid eu şi nici nu mă interesează când va veni acel moment. Dar abia atunci vom putea stabili ceea ce vă doriţi şi dumneavoastră, anume că procesul combaterii corupţiei este ireversibil, indiferent cine va conduce vremelnic acea instituţie după doamna Kovesi.
Bagatelizarea ghilimelelor false pe care le-aţi pus în dreptul meu este mai gravă când vine din partea unui şef de editură, de la care ne aşteptăm la mai multă rigoare când citează pe cineva. Din cauza unor ghilimele puse prost, unii ziarişti au plătit despăgubiri mari, iar alte persoane publice s-au ales cu eticheta de plagiator. Deci nu e, aşa... doar o eroare de formă, cum încercaţi să sugeraţi.
Neglijenţa în modul în care vă informaţi cu privire la evenimentele politice din ţară nu poate fi nici ea o scuză. Dimpotrivă, dacă nu faceţi minimul efort de a vă informa şi vă plăsmuiţi părerile doar în cele cinci minute în care "zapaţi" televiziunile, atunci chiar nu aveţi căderea de le explica străinilor cum stau lucrurile cu adevărat în România.", scrie Dragnea.