Republica Moldova are un nou preşedinte. Maia Sandu a depus jurământul, fiind învestită în funcţie: Puteţi conta pe mine
alte articole
Preşedintele Curţii Constituţională (CC), Domnica Manole, a confirmat joi, 24 decembrie, rezultatele alegerii preşedintelui R.Moldova din 15 noiembrie 2020. În context, Manole a precizat că se validează alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, „prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial”.
Ulterior, Maia Sandu a depus jurământul în faţa mai multor parlamentari, lideri de partide politice, ambasadori prezenţi la ceremonia de învestire, precum şi în faţa cetăţenilor Republicii Moldova: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.
„Stimaţi cetăţeni, dragi moldoveni, stimaţi prieteni ai Republicii Moldova,
Vin astăzi în faţa dvs. cu respect, responsabilitate şi încredere, pentru a porni împreună pe un drum nou. Victoria din aceste alegeri nu este a mea, este victoria voastră, dragi cetăţeni, pentru ca niciodată într-o ţară cu problemele Moldovei, un om ca mine nu ar fi ajuns preşedinte fără entuziasmul, implicarea şi perseverenţa voastră.
Sunt una dintre voi, un om simplu, o fiică a acestui pământ, care a intrat în politică supărată de nedreptatea din jur şi de corupţia care sufocă întreaga ţară. Ca şi mine, voi credeţi că implicarea este soluţia. În noiembrie aţi dat lecţii după lecţii de patriotism şi spirit civic şi aţi oferit cel mai mare capital de încredere unui preşedinte care intră în funcţie.
Cu acest vot de încredere şi cu preţioasele voastre speranţe, eu intru astăzi pe poarta Preşedinţiei. Celor din ţară şi din diasporă, celor care aţi înţeles că Moldova are nevoie de fiecare dintre noi, eu vreau să vă mulţumesc din suflet şi vreau să vă rog frumos să mergem în continuare împreună.
Victoria trebuie să fie a ţării, nu a politicienilor, iar victoria va fi a ţării atunci când oamenii vor trăi bine acasă, iar politicienii vor fi slujitori ai cetăţenilor. Împreună noi putem face multe, dar pentru ca să reuşim, energia din ziua alegerilor trebuie să rămână aici pentru 4 ani. Fiecare om care a ieşit la vot a făcut-o din speranţa că va fi mai bine, din încrederea pentru Moldova şi pentru viitor. Tot astfel trebuie să continuăm.
Dragi cetăţeni, noi avem nevoie unul de altul, pentru a face ordine şi pentru a construi o ţară bună pentru toţi. Ştiu că aşteptările sunt mari. Iar provocările sunt şi mai mari. Trăim vremuri foarte grele. Ne-a prins pandemia un sta slab, distrus de atacurile interminabile ale grupărilor corupte, un stat incapabil să-şi îndeplinească datoriile de bază faţă de cetăţeni, un stat care nu le mai poate asigura oamenilor bolnavi acces la servicii medicale, care i-a lăsat pe medici singuri în faţa crizei, care nu a făcut nimic ca să salveze economia şi locurile de muncă şi de parcă asta nu ar fi fost suficient de grav, în plină criză sanitară şi economică suntem supuşi din nou unui atac violent din partea corupţilor.
În aceste alegeri votul oamenilor a fost covârşitor împotriva corupţiei şi împotriva minciunii. A fost un vot pentru ordine şi dreptate, pentru şansa oamenilor cinstiţi la bunăstare aici acasă. Speriaţi de această unitate a oamenilor pentru lupta contra hoţiei, cei care au avut datoria să conducă ţara spre lumină, au încercat şi încă mai încearcă să o scufunde şi mai mult în întuneric, corupţie, sărăcie, haos.
Sfidând voinţa alegătorilor şi ignorând drama a sute de mii de moldoveni, politicieni care nu se pot despărţi de fotolii, îşi promovează cu neruşinare interesele meschine şi încearcă să compromită orice şansă a ţării de a ieşi din criză, încearcă să blocheze instituţiile şi să provoace haos total.
Avem nevoie de un stat bun, cu un preşedinte bun, cu un Parlament bun, cu un Guvern bun, pentru oameni. Ştiu ce rol constituţional are preşedintele ţării. Voi respecta Constituţia şi legile. Oamenii însă nu mai pot aştepta şi cer să vadă schimbări rapid. Un început bun pentru Moldova nu se pate face pe fundaţia corupţiei parlamentare sau a ignorării vocii oamenilor.
Politica nu mai poate fi protecţie pentru oligarh şi pentru cei care s-au deprins că pot cumpăra şi vinde orice, inclusiv dreptate şi speranţa în această ţară. Programul pe care l-am propus va fi cel mai uşor de dus la îndeplinire cu un Guvern şi cu o majoritate parlamentară care să fi înţeles sensul votului din noiembrie. Alegerile anticipate sunt singura cale pentru a curăţa Parlamentul şi a ieşi din impas. Nu există altă soluţie. În Parlamentul actual nu sunt 51 de deputaţi care să susţină un Guvern al poporului.
Lupta noastră împotriva corupţiei nu va fi uşoară, dar vă spun cu toată responsabilitatea şi cu toată încrederea că noi o să câştigăm această luptă. O să reuşim să curăţăm statul şi clasa politică de corupţi şi profitori. O să construim un stat în care hoţii stau la închisoare, nu la conducerea ţării. Sunt conştientă că nu va fi uşor, că lucrurile nu vor fi perfecte, însă păşesc cu încredere pe această cale a schimbării. Contez pe oamenii de treabă din instituţiile publice, inclusiv acum. Să ştiţi că şi voi puteţi conta pe mine.
Voi şi un preşedinte transparent şi deschis care explică mereu ce vrea să facă, care se consultă înainte să ai decizii, care recunoaşte atunci când greşeşte şi care este în contact permanent cu oamenii. Voi fi un preşedinte onest şi integru, care nu a fost şi nu va fi implicat niciodată în scheme de corupţie. Voi fi un preşedinte corect care spune lucrurilor pe nume, care nu-i va menaja pe cei care încalcă drepturile cetăţenilor şi interesul ţării. Voi fi un preşedinte care uneşte, care respectă toţi cetăţenii Republicii Moldova. Voi fi un preşedinte modest care înţelege că funcţia este o mare responsabilitate nu o sursă de privilegii. Voi fi un preşedinte care preţuieşte competenţa şi care va promova şi va susţine oamenii în bază de merite, voi respinge compromisurile care compromit. Voi fi un preşedinte care vă spune mereu adevărul cu empatie şi fermitate. Voi fi preşedintele integrării europene, care va scoate ţara din izolare internaţională şi o va întoarce cu faţa către partenerii externi”, se artă în discursul Maiei Sandu în urma învestirii în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.