Justin Trudeau şi-a anunţat demisia din funcţia de premier al Canadei

Premierul canadian Justin Trudeau (Drew Angerer/Getty Images)
Redacţia
06.01.2025

După aproape un deceniu la putere, premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat luni că demisionează, cedând nemulţumirilor crescânde legate de modul în care a înţeles să îşi exercite funcţia în ultimul timp.

„Nu mă retrag uşor în faţa unei lupte, mai ales când este o luptă foarte importantă pentru partidul nostru şi pentru ţară. Dar fac acest lucru pentru că interesele canadienilor şi bunăstarea democraţiei sunt lucruri pe care le preţuiesc”, a spus Trudeau, care a avut ochii umezi în momentul anunţului făcut în faţa reşedinţei oficiale, potrivit AP News.

Trudeau, cel mai recent lider care a fost înlăturat din funcţie în urma nemulţumirii tot mai mari a alegătorilor la nivel global, a spus că i-a devenit clar că nu poate „fi lider în timpul următoarelor alegeri din cauza luptelor interne”. El intenţionează să rămână premier până la alegerea unui nou lider al Partidului Liberal.

El a anunţat totodată că Parlamentul, care urma să reînceapă pe 27 ianuarie, va fi suspendat până pe 24 martie. Această perioadă va permite organizarea unei competiţii pentru conducerea Partidului Liberal. Toate cele trei partide principale de opoziţie au spus că intenţionează să răstoarne Partidul Liberal printr-o moţiune de cenzură când Parlamentul va relua lucrările, astfel încât o alegere de primăvară, după ce liberalii îşi vor alege un nou lider, este aproape asigurată.

„Partidul Liberal din Canada este o instituţie importantă în istoria ţării noastre şi a democraţiei. Un nou prim-ministru şi lider al Partidului Liberal vor duce valorile şi idealurile sale în următoarele alegeri. Sunt entuziasmat să văd acest proces desfăşurându-se în lunile care urmează”, a spus Trudeau.

Trudeau a ajuns la putere în 2015, după 10 ani de guvernare a Partidului Conservator şi a fost iniţial apreciat pentru că a readus ţara la un trecut liberal. Totuşi, fiul celui mai faimos prim-ministru al Canadei a devenit profund nepopular în rândul alegătorilor în ultimii ani din cauza mai multor probleme, inclusiv costurile ridicate ale alimentelor şi locuinţelor precum şi imigrarea în creştere.

Vorbind într-un mesaj înregistrat postat pe X, liderul opoziţiei conservatoare, Pierre Poilievre, a spus că cetăţenii canadienii „disperaţi să închidă această pagină întunecată din istoria noastră s-ar putea simţi uşuraţi” de plecarea lui Trudeau.

„Dar ce s-a schimbat cu adevărat? Fiecare deputat liberal aflat astăzi la putere şi fiecare candidat la conducerea liberalilor care luptă pentru postul de lider a ajutat la ruperea ţării în ultimii nouă ani.”

Turbulenţele politice vin într-un moment dificil pentru Canada pe plan internaţional. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat că va impune tarife de 25% pe toate produsele canadiene dacă guvernul nu va stopa ceea ce Trump numeşte un flux de migranţi şi droguri în SUA — deşi mult mai puţini dintre aceştia trec în SUA din Canada decât din Mexic, ţară pe care Trump o ameninţă, de asemenea.

Canada este un important exportator de ţiţei şi gaz natural către SUA, care se bazează şi pe vecinul său din nord pentru oţel, aluminiu şi automobile.

Trudeau a rămas tăcut în ultimele săptămâni, în ciuda presiunii tot mai mari de a demisiona.

„Lunga sa tăcere în urma acestei drame politice vorbeşte mult despre slăbiciunea poziţiei sale actuale”, a spus Daniel Béland, profesor de ştiinţe politice la Universitatea mcgill din Montreal.

Fosta ministra de finanţe a Canadei, Chrystia Freeland, şi-a anunţat demisia din Cabinetul lui Trudeau pe 16 decembrie, criticând unele dintre priorităţile economice ale lui Trudeau în faţa ameninţărilor lui Trump. Această mişcare, care a venit la scurt timp după ce ministrul locuinţelor a demisionat, a şocat ţara şi a ridicat întrebări cu privire la cât timp va mai rămâne în funcţie un Trudeau tot mai nepopular.

Freeland şi Trudeau nu erau de acord cu două politici recente anunţate: o vacanţă fiscală temporară pe produsele care variază de la haine de copii la bere şi planurile de a trimite fiecărui cetăţean un cec de 250 dolari canadieni (174 dolari SUA). Freeland, care era şi viceprim-ministru, a spus că ţara nu îşi permite „măsuri politice costisitoare” în faţa ameninţării tarifelor.

„Ţara noastră se confruntă cu o provocare gravă. Asta înseamnă să menţinem rezervele fiscale pentru a avea rezervele de care am putea avea nevoie într-un viitor război comercial cu tarife”, a scris Freeland în scrisoarea sa de demisie.

Trudeau plănuia să candideze pentru un al patrulea mandat la alegerile de anul viitor, chiar şi în faţa nemulţumirii crescânde în rândul membrilor Partidului Liberal. Partidul a suferit recent înfrângeri în alegeri speciale în două districte din Toronto şi Montreal pe care le-a deţinut ani de zile. Niciun prim-ministru canadian nu a câştigat patru mandate consecutive în mai bine de un secol.

Şi, conform celor mai recente sondaje, şansele lui Trudeau de succes păreau slabe. În ultimul sondaj realizat de Nanos, liberalii sunt depăşiţi de conservatori cu 47% la 21%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor