Blinken admite: SUA au trimis "în mod discret" arme grele în Ucraina cu mult înainte de începerea invaziei
Statele Unite se confruntă în prezent cu numeroase conflicte în mai multe puncte fierbinţi, de la Europa de Est la Gaza, până la confruntarea cu un stat sirian aflat în colaps şi cu o situaţie tensionată continuă cu Iranul privind programul său nuclear.
Dar administraţia Biden nu regretă nimic - aşa spune secretarul de stat al lui Biden, Antony Blinken, într-un interviu important de sfârşit de mandat acordat controversatei publicaţii americane NY Times şi publicat în acest weekend.
Potrivit Zero Hedge, printre cele mai interesante informaţii noi din interviu se numără şi aceea că Blinken a admis în mod direct faptul că Washingtonul trimitea în secret arme grele Ucrainei chiar cu câteva luni înainte de invazia rusă din februarie 2022.
„Ne-am asigurat cu mult înainte de a începe [‘operaţiunea militară specială’ a Rusiei], că, începând din septembrie şi apoi din nou în decembrie, am trimis în mod discret o mulţime de arme în Ucraina. Lucruri precum Stinger-uri, Javelin-uri”, a spus el în interviul publicat sâmbătă.
Kremlinul a invocat la acea vreme astfel de transferuri secrete, care erau probabil un „secret de serviciu”, ca justificare pentru invazia bazată pe „demilitarizarea” Ucrainei şi menţinerea infrastructurii militare a NATO în afară. Moscova lansase numeroase avertismente cu privire la „liniile sale roşii” în săptămânile şi lunile premergătoare războiului.
Mai jos este secţiunea integrală din transcrierea interviului în care Blinken vorbeşte despre transferurile anterioare invaziei :
Întrebare: Aţi luat două decizii strategice timpurii cu privire la Ucraina. Prima - din cauza fricii de un conflict direct - a fost să restricţionaţi utilizarea de către Ucraina a armelor americane în interiorul Rusiei. A doua a fost să sprijiniţi ofensiva militară a Ucrainei fără o cale diplomatică paralelă pentru a încerca să puneţi capăt conflictului. Cum priviţi acum în urmă la aceste decizii?
Secretar Blinken: Dacă privim traiectoria conflictului, pentru că l-am anticipat, am reuşit să ne asigurăm că nu doar noi eram pregătiţi, ci şi aliaţii şi partenerii, iar Ucraina era pregătită. Ne-am asigurat, cu mult înainte ca agresiunea rusă să aibă loc – aceasta s-a întâmplat în februarie –, că începând din septembrie şi apoi din nou în decembrie, am trimis discret o cantitate considerabilă de arme în Ucraina. Ne-am asigurat că aveau la dispoziţie ceea ce le era necesar pentru a se apăra – lucruri precum Stinger-uri şi Javelin-uri, care s-au dovedit esenţiale în prevenirea capturării Kievului de către Rusia, oprirea înaintării peste ţară, ştergerea acesteia de pe hartă şi, de fapt, respingerea ruşilor.
Blinken afirmă în altă parte a interviului că administraţia Biden a menţinut diplomaţia activă pe tot parcursul, încercând să angajeze Moscova, dar explică faptul că aceasta a însemnat, în esenţă, menţinerea unităţii aliaţilor occidentali şi susţinătorilor Kievului, asigurându-se că toţi urmau aceeaşi linie.
Interesant este că, atunci când a fost întrebat dacă a sosit momentul să se pună capăt războiului, diplomatul de top al lui Biden a evitat practic întrebarea...
Întrebare: Totuşi, credeţi că este timpul să punem capăt războiului?
Secretar Blinken: Acestea sunt decizii pe care trebuie să le ia ucrainenii. Ei trebuie să decidă care este viitorul lor şi cum vor să ajungă acolo. Unde este trasată linia pe hartă, în acest moment, nu cred că se va schimba fundamental foarte mult. Adevărata întrebare este: Putem să ne asigurăm că Ucraina este în măsură să avanseze puternic?
Întrebare: Vreţi să spuneţi că folosiţi - că zonele pe care Rusia le controlează credeţi -
Secretar Blinken: În -
Întrebare: - vor trebui să fie cedate?
Secretar Blinken: Cedarea nu este problema. Întrebarea este - linia ca o chestiune practică în viitorul previzibil este puţin probabil să se mişte foarte mult. Revendicarea Ucrainei asupra acelui teritoriu va exista întotdeauna. Iar întrebarea este: vor găsi ei modalităţi - cu sprijinul altora - de a recâştiga teritoriul pierdut?
Blinken, în articolul de mai sus, îşi exprimă, în esenţă, opinia că nu... nu este momentul să se pună capăt războiului. Există unele dovezi că o mare parte sau majoritatea populaţiei ucrainene obişnuite doreşte, de asemenea, ca războiul să se încheie cât mai repede posibil.
În cele din urmă, având în vedere că lumea se află acum în pragul celui de-al treilea război mondial, este clar că această Casa Albă nu regretă nimic, ceea ce chiar şi titlul interviului sugerează cu tărie: Antony Blinken insistă că el şi Biden au luat deciziile corecte.