Cutremur puternic în Tibet, în apropiere de Nepal, soldat cu zeci de morţi

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter a zguduit poalele nordice ale Himalayei, în apropiere de unul dintre cele mai sfinte oraşe din Tibet, 7 ianuarie 2025 (X - screenshot)
Redacţia
07.01.2025

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter a zguduit marţi poalele nordice ale Himalayei, în apropiere de unul dintre cele mai sfinte oraşe din Tibet, au anunţat autorităţile chineze, citate de Reuters.

În urma seismului care a zguduit clădiri din Nepal, Bhutan şi India vecine, cel puţin 53 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Cutremurul a avut loc la ora 9:05 a.m. (01:05 GMT), la o adâncime de 10 km, epicentrul său fiind localizat în Tingri, un comitat rural chinez cunoscut drept poarta nordică spre regiunea Everest, potrivit China Earthquake Networks Centre. Serviciul Geologic al SUA a estimat magnitudinea cutremurului la 7,1.

Cel puţin 53 de persoane au fost ucise şi 62 au fost rănite în partea tibetană, a raportat agenţia de presă de stat chineză Xinhua.

Părţile sud-vestice ale Chinei, Nepalul şi nordul Indiei sunt frecvent lovite de cutremure cauzate de coliziunea plăcilor tectonice indiană şi eurasiatică.

În 2015, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs în apropiere de Kathmandu, provocând moartea a aproximativ 9.000 de persoane şi rănirea a mii de oameni în cel mai grav cutremur din istoria Nepalului.

Epicentrul de marţi a fost la aproximativ 80 km nord de Muntele Everest, cel mai înalt munte din lume şi o destinaţie populară pentru alpinişti şi excursionişti.

Iarna nu este un anotimp popular pentru alpinişti şi excursionişti în Nepal, un alpinist german fiind singurul cu permis de escaladare a muntelui Everest. Acesta părăsise deja tabăra de bază după ce nu reuşise să atingă vârful, a declarat Lilathar Awasthi, un oficial al Departamentului de Turism.

Autoritatea naţională pentru reducerea şi gestionarea riscurilor de dezastre din Nepal (NDRRMA) a declarat că trepidaţiile au fost resimţite în şapte districte muntoase de la graniţa cu Tibetul.

„Până în prezent, nu am primit nicio informaţie cu privire la pierderi de vieţi omeneşti şi materiale. Am mobilizat poliţia, forţele de securitate şi autorităţile locale pentru a colecta informaţii”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al NDRRMA, Dizan Bhattarai.

Multe sate din zona de frontieră nepaleză, care sunt slab populate, sunt izolate şi se poate ajunge la ele doar pe jos.

Replici ale seismului şi pagube

Impactul cutremurului a fost resimţit în regiunea Shigatse din Tibet, unde locuiesc 800.000 de oameni. Regiunea este administrată de oraşul Shigatse, sediul tradiţional al lui Panchen Lama, una dintre cele mai importante personalităţi ale budismului tibetan.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că ar trebui depuse toate eforturile de căutare şi salvare pentru a reduce la minimum numărul victimelor.

Satele din Tingri au raportat zguduituri puternice în timpul cutremurului, care a fost urmat de zeci de replici cu magnitudini de până la 4,4.

Faţadele prăbuşite ale magazinelor au putut fi văzute într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare care arată consecinţele din oraşul Lhatse, cu resturi împrăştiate pe şosea.

Cutremurele au fost resimţite şi în capitala Nepalului, Kathmandu, aflată la aproximativ 400 km distanţă, unde locuitorii au fugit din casele lor.

Cutremurul a zguduit şi Thimphu, capitala Bhutanului, şi statul Bihar din nordul Indiei, care se învecinează cu Nepalul.

Până în prezent, nu au fost raportate daune sau pierderi materiale, au declarat oficialii din India.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor